Beatlesfanclub NL

Het is een sinister beeld: John Lennon ligt dood op de grond terwijl de andere Beatles zich over hem heen buigen, hun gezichten verwrongen van angst.

Deze opmerkelijke foto is in 1968 genomen, 12 jaar voor Lennon werd neergeschoten in New York door de krankzinnige fan M.C.
Deze foto is een van de bijna nooit vertoonde foto’s  van de Fab Four die deze week in Birmingham tentoongesteld worden.
Ze zijn genomen door de zestiger jaren society fotograaf Tom Murray en laten de wereldberoemde groep zien tijdens werk,rust en spel, gedurende hun laatste officiele foto opnames.

Op een van de foto’s delen de Beatles een bankje met een dakloze man, die zich niet bewust is van hun aanwezigheid.
Op een andere foto staan ze in  op een dak, en doen alsof ze van elkaar gescheiden worden, terwijl in werkelijkheid de kloof tussen hen vieren al steeds groter werd. Er zijn ook foto’s genomen in een bloementuin, langs de oever van de Thames en bij een waterfonteintje.

Jarenlang lagen de foto’s van dit Beatles “schoolreisje"ongezien in een envelop, en kwamen pas weer aan het  daglicht toen Murray zijn studio opruimde. De originele stukken zijn op 100.000 Engelse pond  per stuk geschat.

Ze waren indertijd ook bijna niet genomen. Op een zonnige zomerdag was Murray op het nippertje uitgenodigd om met oorlogfotograaf Don McCullin mee te gaan naar een onbekende klus.
“Ik had geen idee wie er op de foto gezet moest worden" herinnert hij zich, “Het bleek dus om de Beatles te gaan! Het waren de laatste publiciteits foto’s ".

Het was in het jaar dat Ringo Starr tijdens de opnames van “the White Album" de studio uitrende en het aan Paul McCartney overliet om de drums op Back in the USSR te bespelen.
De relatie tussen Paul en de net gescheiden John bekoelde toen Yoko Ono een plek in  het Beatles kamp innam.
En in een paar maanden tijd dreigde George om op te stappen en verkondigde John dat hij er mee wilde stoppen.
“De scheuren werden zichtbaar", volgens Murray "Het was een gekke dag die we in Londen doorbrachten. De locaties,een park in Highgate,een huis aan Swain’s Lane, Old Steet Station en een plein bij de Docks, waren willekeurig uitgekozen om te veel publiek te vermijden."

“Op een foto lag een man op een bank te slapen,hij werd niet eens wakker tijdens de opname. We bleven een half uur op elke plek en waren daar weer weg voordat er te veel toeschouwers kwamen. Ik vraag me af of zoiets vandaag de dag nog mogelijk is, met een band zo groot als de Beatles  zou elke plek in anderhalve minuut overspoeld zijn met mensen."
Na de opnames werd Murray op de thee gevraagd bij Paul McCcartney thuis. En daar werden tevens de laatste foto’s genomen.

“Het was een bijzondere dag" zei hij. “Van twee rolletjes films zijn er 23 foto’s overgebleven die beschouwd worden als de meest belangrijke foto’sdie ooit van de groep zijn genomen.
De kleuren zijn adembenemend en dat komt voornamelijk doordat de orginele foto’s al die jaren in een envelop hebben gezeten. Niemand zag ze en doordoor zijn ze zo goed bewaard gebleven.
“En ik had het geluk dat ik kleuren films gebruikte in plaats van zwartwit films. Ik voel me zeer bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van deze historische dag, zo dicht bij de Beatles komen was alsof een droom uitkwam."
Murray heeft een gelimiteerde uitgave van 23 afdrukken, gesigneerd door Paul en Ringo, aan “Make a wish Foundation"gegeven. Ze zullen door deze foundation de komende jaren geveild worden. Ze verwachten hier  meer dan een miljoen engelse pond mee binnen te halen.

Maar de opmerkelijke foto’s kunnen door iedereen bekeken worden tijdens de tentoonstelling in de “Three White Walls" galerie in de Mailbox Shoppingmall te Birmingham.
De tentoonstelling is te zien van donderdag 18 februari tot en met maandag 29 maart 2010. En de gelimiteerde afdrukken zullen door de fotograaf verkocht worden.
Iedereen die een foto koopt doet mee aan een loting. De winnaar wordt op de foto gezet door Murray, waarbij hij de zelfde camera gebruikt als toen bij de Beatles, als hij langskomt op 25 maart om over de fab four te praten.

(Bron: sundaymercury.net — GB)
(Vert. Danielle de Lignie)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635010