Beatlesfanclub NL

Na het nieuws gister over het te koop zetten van Abbey Road door platenmaatschappij EMI, zijn hier tien belangrijke feitjes over 's werelds bekendste opnamestudio.

  1. De Gramophone Company kocht het in 1831 gebouwde Georgische woonhuis voor £100,000 in 1929, alvorens het drie jaar later te openen als een technisch hoogstaande opnamestudio. De Gramophone Company is later samengegaan met Columbia Gramophone Company en vormden EMI.
  2. De studio's liggen op een loopafstand van 5 minuten van het St. John's Wood metrostation. De studio's liggen echter niet in de buurt van het Abbey Road station, een door Docklands Light Railway gebouwde halte die later dit jaar geopend wordt in Stratford, Oost Londen.
  3. Eerst werden de studio's gebruikt door muzikanten zoals de London Symphony Orchestra, maar de eerste rockmuziek werd er gemaakt door Cliff Richard in 1958 toen hij 'Move It' opnam, wat vaak wordt aangehaald als Europa's eerste rock and roll single.
  4. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de studio's gebruikt door de Britse overheid om  opnames te maken die als propaganda dienden.
  5. De eerste Britse artiest die een nummer een hit heeft gemaakt in Abbey Road was Eddie Calvert, wiens opname in 1954 van 'Oh Mein Papa' 9 weken bovenaan de hitlijsten stond.
  6. The Beatles zijn zonder twijfel de act die het meeste wordt geassocieerd met Abbey Road. De band heeft 90% van hun muziek opgenomen in het Noord-Londense complex met legendarische producer George Martin aan het stuur. De eerste echte opnamesessie van de band in 1962 resulteerde in hun eerste hitsingle 'Love Me Do', uit hun laatste sessie in 1969 kwam het album 'Abbey Road', zo genoemd als eerbetoon aan de studio die hun geluid heeft helpen vormen.
  7. Naast de oorsprong te zijn van een cultuurrevolutie hebben de Beatles in hun tijd in Abbey Road vele nieuwe studiotechnieken ontwikkeld, zoals de flanger en 8-sporen opnamen die als eerst te horen waren op platen van de Fab Four.
  8. Het multimiljoen keer verkochte album Dark Side of the Moon van Pink Floyd, Radiohead's doorbraak album The Bends, en Be Here Now van Oasis dat is uitgebracht tijdens de hoogtijdagen van de britpop, maken deel uit van de vele noemenswaardige opnamen die zijn gemaakt in de studio's.
  9. Een lange lijst film soundtracks zijn ook opgenomen in Abbey Road, waaronder Empire Strikes Back, Raiders of The Lost Ark en de Lord of the Rings trilogie.
  10. De Volkswagen Kever die naast het zebrapad staat op de iconische albumhoes Abbey Road van de Beatles, is van een van de bewoners in het apartement tegenover de opnamestudio. Nadat het album uitkwam, is het kentekenplaat van de auto meerdere keren gestolen. In 1986 is de auto verkocht op een veiling voor $23,000 en hij staat momenteel in het Volkwagen museum in Wolfsburg, Duitsland.

(Bron: mirror.co.uk - GB)
(Vert.: Malou Oldenhof)

 


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635030