Beatlesfanclub NL

Het gaat goed met Ringo Starr, ook decennia nadat the Beatles uit elkaar gingen. Hij ontvangt allerlei lofbetuigingen en bracht zijn album met de slimme naam 'Y Not' uit.

De 69-jarige bezoeker aan het Grammy Museum wandelde gefascineerd door de nieuwe tentoonstelling van Alfred Wertheimer's gevierde foto's uit 1956, met daarop een 21-jarige Elvis Presley, net toen de onmogelijk knappe jonge zanger op de drempel van zijn roem stond.
Zoals de meest andere bezoekers die de opmerkelijk onbewaakte foto's bekijken, toont deze bebaarde heer hoezeer hij deze zwart-wit foto's van Presley die rustig geniet van een lunch in een restaurant waardeert. Presely, die een vrouwelijke fan plaagt en door haar terug geplaagd wordt, een van de laatste momenten dat hij van dat soort dingen kon genieten voordat hij explodeerde tot de grootste ster in het universum van de popmuziek.

Af en toe toont Ringo een gevoel dat geen van de andere bezoekers van de galerie kan bieden: begrip. ‘De start van onze carrières was zo'n beetje hetzelfde’, vertelt Ringo Starr, terwijl hij geniet van een paar relatief rustige minuten voor zichzelf. Hij bekijkt de foto's van Elvis nauwkeurig voor hij later een interview en optreden zal geven. ‘We verwachtten geen problemen, en plotsklaps werd het een gekkenhuis en een wilde boel.’

De zaken zijn nu, uiteraard, minder wild voor Starr dan 45 jaar geleden, toen de Fab Four Elvis verving aan de top. 's Werelds beroemdste drummer was acht jaar lang een Beatle, en hij is al vijf keer zo lang een ex-Beatle. Maar er gaat amper een minuut voorbij zonder dat dat onderwerp de kop opsteekt.

Nadat hij de fototentoonstelling bekeken heeft, ging Starr meteen naar de museumwinkel op zoek naar een Elvis T-shirt, maar stond al vrij snel tegenover een rek met kleding met zijn eigen gezicht erop, samen met die van John Lennon, Paul McCartney en George Harrison. Uiteindelijk vond hij wat hij zocht, en hij trok het Presley shirt aan voor zijn optreden,  dat samenviel met de release van zijn nieuwste album, 'Y Not'.

Voor hem een mijlpaal in meerdere opzichten: Het is de eerste keer in zijn carrière dat hij zijn eigen album produceert, als toevoeging op het zingen, drummen en meeschrijven van de meeste songs. Hij zal enkele van deze liedjes ook zingen tijdens zijn komende All-Starr Band tournee, tijdens welke hij de eerste Beatle zal zijn die 70 wordt, op 7 juli.

Is 70 oud ? ‘Neen, niet zo oud als 40 was,’ zegt hij, en hij ziet er zo’n 15 jaar jonger uit dan je hem zou aangeven.
Hij heeft een afgetraind lichaam, net zoals McCartney en zijn overleden maatje Harrison, en hij is een overtuigd vegetariër -gekleed in een zwarte vest met kraag, zwarte jeans en de immer aanwezige zonnebril. Zijn baard is glad geschoren, zijn haar kort geknipt, alleen enkele rimpels in zijn hals verraden zijn echte ouderdom.
‘Je kan ernstig zijn op een goede positieve manier’ zegt Starr. ‘Ik denk dat dit album me laat zien zoals ik echt ben, en me de plaats geeft waar ik als muzikant en als schrijver wil staan. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Ik heb lang over dit vraagstuk nagedacht, het draait allemaal rond jezelf tegenkomen, jezelf vinden’ zegt Starr. ‘Voor mij heeft God een belangrijke plaats in mijn leven. Ik verberg dat niet ... Ik denk dat ik al op zoek ben sinds de jaren 60 ... Ik raakte dikwijls op het verkeerde pad maar vond de weg naar het goede pad telkens terug, dankzij God’, hier refereert hij naar de wilde dagen en het overmatig drank- en drugsgebruik nadat The Beatles als groep uit elkaar gingen, Starr maakte toen veel amok, vaak in het gezelschap van Lennon en van singer-songwriter Harry Nilsson.

Ringo is een uitzondering
Van Dyke Parks, met wie hij de eerste single van het album schreef, Walk With You, maakte ook soms deel uit van de cirkel. ‘Ringo en ik overleefden Harry Nilsson, die ons aan elkaar voorstelde’, vertelde Parks onlangs. ‘Zo veel kennissen en vrienden met wie ik op zwier ging en lol maakte in die jaren, geraakten op het goede pad maar lieten mij vallen als een slechte gewoonte. Ringo is een uitzondering. Wat een kerel! Hij belde me op en ik bracht een namiddag met hem door om samen te werken aan een spetterend idee. Het was echt fantastisch.’

En Walk With You werd een van de hoogtepunten van het album, een song over de dankbaarheid tegenover een geliefde, en de song werd nog beter, nog grootser door de vokale inbreng van McCartney.
Starr nodigde de andere helft van The Beatles uit om de basgitaar te spelen op het nummer Peace Dream. ‘Hij verstaat mijn drummen’, verduidelijkt Starr aan het publiek in het Grammy Museum, tijdens zijn speech vanop het spreekgestoelte vooraan op het podium, en hij voegt er met uitgestreken gezicht aan toe, ‘we hebben ooit samen gespeeld. Toen hij bij me thuis was, liet ik hem enkele van de andere nummers horen, en toen hij ‘Walk With You’ hoorde zei hij, ‘He daar heb ik een ideetje voor’. En het bijzondere is, dat hij niet zomaar in harmonie meezingt, maar telkens een soort van antwoord zingt op wat ik zing’ voegt hij er met een wijze glimlach aan toe. ‘Dat is waarom hij zo geniaal is.’

(Bron : gulfnews.com — SA)
(Vert : Ruby van Den Berg en  Janien Nuijten)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
634970