Beatlesfanclub NL

De muzikant W. Fraser Sandercrombe heeft, zoals zoveel kunstenaars, een aardige verzameling hoeden. De inwoner van Burlington (Ontario, Canada) handelt in zeldzame boeken en heeft een flinke verzameling prachtige titels. Ook heeft hij essays gepubliceerd in Macabre, Weirdbrook, Moonbroth, Haunts en andere tijdschriften/media. De auteur van 'Nothing Gold Cab Stay - The Wildlife of Upper Canada' (Boston Mills Pr, 1985) alsook het aankomende 'Masters of Sf: The Science Fiction Hall of Fame' (juli 2010) zal echter het meest herinnerd worden om zijn aandacht voor details in drie verzamelingen over het werk van the Beatles.

Het nieuwste: 'Beatles Books: From Genesis to Revolution', is een adembenemende bibliografie van 1400 van de gepubliceerde titels... veertienhonderd! Vraag een Beatlesfan ‘Hoeveel boeken denk je dat er momenteel bestaan over the Beatles’ en je zal verschillende antwoorden krijgen... honderden... 700... 900... maar dit getal is verbijsterend, en het zal alleen maar stijgen.

Als boekrecensent met veel ervaring deel ik Beatlesboeken in drie categorieën in: GEWELDIG zoals het boek van Geoff Emerick en Howard Massey, het fantastische ‘Here, There and Everywhere: My Life Recording The Music of The Beatles’, de biografie van Chronicle Books of een van de titels van George Martin, in het bijzonder ‘All You Need Is Ears’, en zijn bespreking van Sgt. Pepper. Dan komen er boeken die goed zijn, en daarna de vreselijke pillen die de plank misslaan.
Ja, het zou mooi zijn om op een dag een overzicht te hebben van welke boeken essentieel zijn, en welke lekker stof mogen blijven verzamelen op de plank, maar laten we eens kijken naar het belang en de draagwijdte van zo'n overzicht.

Voor serieuze dj's, muziekfans, tv presentatoren, schrijvers en degenen die het werk van de Fab Four waarderen zou zo'n alfabetisch overzicht van alle boeken een droom zijn die uit komt. Sommige recensenten zijn niet zo aardig geweest voor dit 'Beatles Books: From Genesis to Revolution', maar zij zijn partijdig, zo niet gek.
Sandercrombe heeft eerder in juni 2007 al 'The Beatles: The Press Reports 1960-1970' uitgebracht, en in augustus 2008 kwam hij met 'Beatlemania Forever: The Beatles Encyclopedia'. The Press Reports is weer een verbazingwekkende verzameling artikelen: allemaal artikelen, van 1957 tot 1970, uit de media die opnieuw in boekvorm zijn verzameld samen met materiaal dat gepubliceerd werd nadat the Beatles uit elkaar gingen. In het voorwoord van 'The Collector's Guide' staat: ‘The Beatles ontvingen meer media-aandacht dan welke andere band dan ook in de geschiedenis. Dit boek verkent hun heldendaden jaar na jaar terwijl ze uitgroeiden van lokale fenomenen naar internationale supersterren’ en dat de drie boeken samen een belangrijke trilogie vormen is logisch.

'Beatlemania Forever' is de kers op de taart, een encyclopedie die obscure feiten meldt zoals dat Ringo Starr meedeed in de film van D. A. Pennebaker ’Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ met David Bowie uit 1973 - een film waarvan gezegd wordt dat het niet veel publiek trok, tot hij in 1983 opnieuw uitkwam op video.

(bron: tmrzoo.com - USA)
(Vert.: Ruby Van Den Bergh)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633580