Beatlesfanclub NL

schoolrapport beatle stuart sutcliffe tentoongesteld

De veelbelovende en destijds '5e Beatle' Stuart Sutcliffe zou op 23 juni 76 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan is in The Beatles Story in Liverpool een schoolrapport te zien.
Van 1951 tot 1956 was Sutcliffe leerling van The Prescott School. Deze school heeft het onlangs in het archief ontdekte document aan The Beatles Story uitgeleend. In het rapport twijfelen docenten aan Sutcliffe's academische vaardigheden. Zij beschreven hem in het rapport als een gemiddelde leerling die “wel ideeën heeft over de toekomst, maar er geen blijk van geeft dat hij zich in de toekomst zal onderscheiden”.

Sutcliffe, die op 21-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding, studeerde tijdens de laatste maand van zijn leven aan het Art College in Hamburg, onder de beroemde beeldhouwer Eduardo Paolozzi.
In een rapport van Paolozzi wordt Sutcliffe juist gekenschetst als “zeer begiftigd en zeer intelligent. Hij is inmiddels een van mijn beste studenten”.

Sutcliffe werd op 23 juni 1940 geboren in Edinburgh; op 3-jarige leeftijd verhuisde het gezin naar Liverpool. Toen hij 16 jaar was, werd hij toegelaten tot het Liverpool College of Art, waar hij John Lennon ontmoette. Lennon moedigde hem aan om een Hofner-bas te kopen van de £65 die hij verdiende met de verkoop van een van zijn schilderijen. Dat bedrag stond destijds gelijk aan het gemiddelde loon dat arbeider in 6 a 7 weken verdiende. Hoewel hij naast het instrument een dwerg leek, deed hij zijn best om het te leren bespelen.  

zelfportret beatle stuart sutcliffe
(Zelfportret)

Stuart reisde met de band naar Hamburg, waar hun optredens begonnen vorm te krijgen. In Hamburg ontmoette hij fotografe Astrid Kirchherr, werd verliefd op haar en verloofde zich met haar binnen twee maanden.

Martin King van The Beatles Story vertelt: ”We vinden het fantastisch dat we dit schoolrapport op onze tentoonstelling kunnen laten zien. De aantekeningen van zijn docent achterop het rapport tonen aan dat, terwijl Stuart niet de meest briljante leerling was, wel werd herkend dat hij een artistieke aanleg had en graag met kunst bezig was. Het is een interessant document en past goed bij de andere stukken uit de beginjaren van de band.” Het schoolrapport wordt tentoongesteld tot mei 2019. 

(Bron: liverpoolconfidential.co.uk)

(Vertaling: Aad Kuling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631970