Beatlesfanclub NL

Talloze beroemdheden hebben respect betoond aan de legendarische muziekproducer George Martin.

Sir Paul McCartney plaatste woensdagochtend op Facebook een prachtig eerbetoon aan Martin, aan wie hij refereerde als de 'vijfde Beatle'.

22222.png

McCartney schreef: "Ik ben heel verdrietig door het nieuws over het overlijden van onze lieve George Martin. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan deze geweldige man, die me altijd zullen bijblijven. Hij was een ware gentleman en was als een tweede vader voor mij."

De zanger schrijft dat hij Martin als een ware vriend zag, zowel voor zichzelf als zijn familie, en voegde eraan toe: "Als iemand de titel 'vijfde Beatle' verdiende, dan was dat George."

"Vanaf de dag dat hij ons, the Beatles, ons eerste plantencontract gaf, tot de laatste keer dat ik hem zag, was hij de hartelijkste, intelligentste en muzikaalste persoon die ik ooit heb mogen leren kennen", schrijft de Beatle.

McCartney haalde een van zijn meest favoriete herinneringen aan Martin op - namelijk toen de muziekproducer de zager adviseerde om een strijkkwartet aan het nummer 'Yesterday' toe te voegen. Hoewel McCartney het in eerste instantie niet zag zitten, erkende hij dat Martin het nummer oneindig veel beter gemaakt heeft, waarna het een van de meest gecoverde songs aller tijden geworden is.

"Ik ben er trots op dat ik zo'n geweldige man heb mogen kennen, hij had zo'n subtiel gevoel voor humor, en hij had ook de nodige zelfspot", schrijft McCartney. "Zelfs nadat hij geridderd werd door de Koningin was er nooit een spoortje snobisme bij hem te ontdekken... De wereld heeft een waarlijk groot man verloren die een onuitwisbare stempel op mijn ziel gedrukt heeft en op de geschiedenis van de Britse muziek."

Hier volgt de rest van McCartney's ontroerende bericht:

"Ik ben enorm verdrietig door het nieuws van het overlijden van onze lieve George Martin. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan deze geweldige man, die me altijd zullen bijblijven. Hij was een ware gentleman en was als een tweede vader voor mij. Hij leidde de carrière van the Beatles met zulk vakmanschap en humor dat hij een ware vriend van mij en mijn familie werd. Als iemand de titel 'Vijfde Beatle' verdiende dan was het George. Vanaf de dag dat hij ons, the Beatles, ons eerste plantencontract gaf, tot de laatste keer dat ik hem zag, was hij de hartelijkste, intelligentste en muzikaalste persoon die ik ooit heb mogen leren kennen.

Het is moeilijk om mijn favoriete herinneringen aan mijn tijd met George te kiezen, er zijn er zoveel... Maar wat meteen in me opkomt was in de tijd dat ik het nummer 'Yesterday' meenam naar een opnamesessie en de jongens van de band opperden dat ik het solo zou zingen, en mijzelf zou begeleiden op gitaar. Nadat ik dat gedaan had, zei George Martin tegen me: "Paul ik heb een idee. Laten we een strijkkwartet toevoegen aan de opname." Ik zei: "Oh nee George, we zijn een rock 'n roll band en het lijkt me echt geen goed idee." Met de zachte overredingskracht van een topproducer zei hij tegen mij: "Laten we het proberen. Als het niet werkt, gebruiken we het niet en gaan we voor jouw soloversie." Ik ging hiermee akkoord en de volgende dag ging ik naar zijn huis om aan het arrangement te werken. Hij nam mijn partituur over en verspreidde de papieren op de piano, waarin hij de cello aan de linkerkant (laag octaaf) en de eerste viool aan de rechterkant (hoog octaaf) legde en gaf me zo mijn eerste les in hoe strijkers worden geformeerd voor een kwartet. Toen we het strijkkwartet opnamen in Abbey Road, was ik zo opgetogen in de wetenschap dat zijn idee zo goed werkte, dat ik er nog wéken over praatte. Zijn idee was overduidelijk een succes want het nummer werd een van de meest gecoverde songs ooit met versies van Frank Sinatra, Elvis Presley, Ray Charles, Marvin Gaye en vele, vele anderen. 

Dit is slechts een van de vele herinneringen die ik heb aan George Martin, die me ook geholpen heeft met de arrangementen van 'Eleanor Rigby', 'Live and Let Die' en nog veel meer van mijn nummers.

Ik ben er trots op dat ik zo'n geweldige man heb mogen kennen, hij had zo'n subtiel gevoel voor humor, en hij had ook de nodige zelfspot. Zelfs nadat hij geridderd werd door de Koningin was er nooit een spoortje snobisme bij hem te ontdekken.

Hij was een dierbare vriend voor mij en mijn familie en we zullen hem vreselijk missen. We wensen  zijn vrouw Judy en hun kinderen Giles en Lucy en de kleinkinderen heel veel liefde en sterkte. 

De wereld heeft een waarlijk groot man verloren die een onuitwisbare stempel op mijn ziel gedrukt heeft en op de geschiedenis van de Britse muziek."

God bless you George en ik wens je een behouden vaart!

(Bron: huffingtonpost.com)

(Vert: Ruby Van Den Bergh – Coenraads)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633650