Beatlesfanclub NL

George Martin was de producer van honderden wondermooie, iconische songs van The Beatles – en dan zwijgen we nog over de vele andere artiesten waar hij mee gewerkt heeft – hij was één van de meest invloedrijke producers uit de muziekgeschiedenis.

111.png

Op 8 maart 2016 overleed Sir George op 90-jarige leeftijd en overal ter wereld brachten sterren een eerbetoon aan de man die met zo velen samen werkte.

We belichten enkele hoogtepunten uit de carriere van Sir George Martin en zetten enkele van de redenen waarom hij zal gemist worden op een rijtje.

1. Samenwerking met komieken

Martin blijft het meest bekend om zijn samenwerking met The Beatles, maar toen Paul en John nog optraden in de Cavern Club was Sir George de producer van komische songs voor Peter Sellers en Spike Milligan.

2. Please Please Me (1962)

. Het duurde vier maanden om Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band op te nemen.

Hun debuutalbum werd opgenomen op één enkele dag, grotendeels dankzij de competentie en vakbekwaamheid en muziekkennis van de producer Sir George Martin.

Hier hoor je de man zelf vertellen over de begindagen.

https://youtu.be/2MnuNvzyfI4

3. Yesterday (1965)

Dit is een Mc Cartney’s song, en het is een meesterwerk!

George Martin kwam op het het lumineuze idee om alle instrumenten te dumpen en enkel snaarinstrumenten te gebruiken..

Het resultaat spreekt voor zichzelf – het publiek in Glastonbury houdt er van.

https://youtu.be/lH5x1ChYhcI

4. Eleanor Rigby (1966)

George Martin bespeelde zelf de snaarinstrumenten voor dit nummer, en hij leek wel beïnvloed door Psycho.

https://youtu.be/JPyeqZNu_lo

5. Being for the Benefit of Mr Kite (1967)

Alleen John Lennon kon naar een circusposter kijken en er een liedje over maken. Maar het is zonder tegenspreken het arrangement van George dat er een volmaakte en onvergetelijke song van maakte.

Lennon wilde dat het nummer deed klinken als carnaval en een clowneske sfeer opriep, dus zette George er muziek op die hij zelf speelde op het Hammondorgel maar draaide die in een versneld tempo af.

https://youtu.be/V1-hCX27D5E

6. A Day In The Life (1967)

Waarschijnlijk het beste Beatlesnummer van allemaal, ook al is het een dramatisch nummer. Een nummer waarin algemene chaos aan de basis ligt – iedereen van het verbijsterde orkest begint met de laagst mogelijke noot en speelt dan verder in zijn/haar eigen tempo.

Er wordt verteld dat George Martin aan het orkest vertelde hoe hij het wilde en na de instructies was er slechts één persoon die weigerde om dit te doen en het orkest verliet – dit is een bewijs van hoe diplomatisch George wel was.

Luister naar de fantastische finale op het einde van het nummer – gelijktijdig simultaan op drie piano’s en op één harmonium.

https://youtu.be/usNsCeOV4GM

7. Yellow Submarine (1968)

Sir George was niet zomaar een producer – hij werkte ook aktief mee als componist en had een grote inbreng in sommige films van Michael Caine en in de James Bondfilm ‘Live and Let Die’.

Hier is een gedenkwaardig moment uit Yellow Submarine.

https://youtu.be/ZBOJbbgcGww

8. The End (1969)

‘Abbey Road’, het laatste studio-album van The Beatles, bevat ook veel van hun beste werk – het was de Fab 4 op een hogtepunt.

Nadat George Martin afwezig was bij de 2 vorige albums, was hij terug en dat zie je, dat voel je, dat hoor je – luister maar eens naar de medley in de finale.

Negen harmonieën! Nummers over de Queen! Een fantastische drumsolo van Ringo!

En dan, natuurlijk, dat de profetische slotverklaring dat  ‘Op het einde is de liefde die je krijgt gelijk aan de liefde die je gegeven hebt!’. En hopelijk kunnen we dat allemaal beamen en waar maken en kan dat op ieder van ons van toepassing zijn!

https://youtu.be/oV8PSj-hQvw

9. Say, Say, Say (1983)

In de jaren 80 bracht Paul McCartney een aantal duetten met Michael Jackson, en Say Say Say is één van de betere - Martin’s zachte touch geven het nummer een aanstekelijke groove, ondanks enkele twijfelachtige teksten.

https://youtu.be/eyotStPsqLg

10. Tommy’s Tape (1992)

In 1992 werd Anneka Rice (kan je je haar nog herinneren?) uitgedaagd om een album met kinderliedjes op te nemen in slechts een paar dagen tijd. De opbrengsten gingen naar een centrum waar men onderzoek deed naar de dood bij kinderen.


Raad eens wie ze gestrikt had om het te produceren ...?

https://youtu.be/nn1BAzsuYoo

11. Love (2006)

In 2006 nam Sir George Martin samen met Giles (zijn zoon) de Beatles Master Tapes onder handen en samen produceerden ze een 8 minuten durend nummer voor Cirque du Soleil. Dat resultaat is waarschijnlijk de beste ‘Beatles Greatest Hits’ compilatie – songs werden gemengd, geremixed en achteruit gespeeld (jammer maar er is geen satanische boodschap te horen).

https://youtu.be/yoGGS-suxSY

(Bron: metro.co.uk)

(Vert: Janien Nuijten-Colans)


Reacties   

#1 lvgaans 14-03-2016 11:10
George Martin die de strings (lees violen, altviolen, cello's en bas) speelt op Eleanor Rigby? Lijkt me sterk; George was hoboïst en speelde piano, geen strijkinstrumen ten!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633680