Beatlesfanclub NL

Verwijzingen naar ‘mijn haar kwijtraken’ en ‘wegkwijnen’ in de Beatlesklassieker When I’m Sixty-four kan een schadelijk effect hebben op de gezondheid van ouderen, aldus onderzoekers.

De teksten van het nummer ‘when I get older, losing my hair, many years from now, will you still be sending me a Valentine, birthday greeting, bottle of wine’ zorgen ervoor dat ouder worden geassocieerd wordt met onbemind zijn, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek.

De onderzoekers claimen dat de negatieve associatie met ouder worden in nummers het zelfvertrouwen en zelfbeeld van ouderen kan aantasten, wat uiteindelijk kan leiden tot andere gezondheidsklachten.

Hoewel sommige nummers zoals Forever Young van Bob Dylan en Dusty Springfields Goin’ Back oudere mensen juist op een positieve manier in de spotlights zet, zijn er veel meer nummers die het ouder worden als negatief afschilderen.


De auteurs schreven: ‘Ouderdom werd geassocieerd met een beschamende, fysieke aftakeling, met onaantrekkelijkheid en onbemind zijn, zoals het nummer When I’m Sixty-four van The Beatles duidelijk getuigt.’

Zij voegen daar aan toe dat nummers zoals Feeling Mortal van Kris Kristofferson oudere mensen wegzetten als ‘vol zelfmedelijden en met een gebrek aan zelfvertrouwen’.

Ook wordt Because Of van Leonard Cohen geassocieerd met zieligheid in romantische situaties, aldus de onderzoekers van de Anglia Ruskin University en de University of Hull.

De academici onderzochten nummers vanaf 1930 tot nu.

In hun studie, waarover gepubliceerd werd in het Journal of Advanced Nursing, keken ze naar Engelstalige nummers waarin gerefereerd wordt naar ouderdom of oud worden.

Van de 76 nummers die aan deze criteria voldeden, werden er 55 (72%) bestempeld als negatief en gingen ze over onderwerpen als zwakheid, eenzaamheid en de dood.

De onderzoekers vermeldden dan het decennium met het hoogste aantal negatieve nummers de jaren ’80 was, waarbij 80% van de nummers uit deze periode negatief was over het ouder worden.

“Met een aanzienlijke toename van de levensverwachting en de steeds maar groter wordende groep van 65-plussers, is het ouder worden een zaak van zowel nationaal als globaal belang,” volgens hoofdauteur Jacinta Kelly, senior lector verpleging van de Anglia Ruskin University.

“Omdat popmuziek een krachtig medium is dat zowel positieve als negatieve effecten op emoties van mensen kan hebben, leek het ons zinvol om te onderzoeken hoe leeftijd en ouder worden wordt afgeschilderd. Helaas, zo blijkt uit deze studie, vonden we voornamelijk negatieve beelden.”

Bron: irishexaminer.com

(Vert: Laura Alblas)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633700