Beatlesfanclub NL

 2.pngStanParkes.png

De neef van John Lennon, die een goede band had met de man die beschouwd wordt als een van de grootste muzikanten aller tijden, is op 82 jarige leeftijd overleden.

Largs, een dorp in Schotland, heeft een verrassende band gehad met de Beatles, die teruggaat tot het begin van de jaren ’90 toen Stan Parkes verhuisde naar Waterside Street, en aan plaatselijke bewonersgroepen waaronder de Round Table en de Rotary, lezingen hield over zijn beroemde neef.

Stan werd ook gevraagd door nationale media, schrijvers van boeken en fanclubs uit de hele wereld vanwege zijn kennis van het leven van een van de grootste muzikale icons aller tijden.

Stan kende John gedurende de muzikale revolutie die Beatlemania was en die zo’n langdurige impact had op de popcultuur, en was aanwezig bij opnamen van de ‘Fab Four’ en zijn stem is zelfs te horen op de achtergrond van enkele beroemde tracks.

Rond 1994 verhuisde Stan naar Waterside Street, samen met zijn in Largs geboren vrouw Jan, en bleef daar  de rest van zijn leven wonen.

John en Stan groeiden op in Liverpool en waren de zonen van twee zussen. Stan die zeven jaar ouder was, nam John onder zijn vleugels en zij gingen vaak samen naar het park of de bioscoop.

Toen Stan jong was werd hij naar kostschool gestuurd in Schotland en hij woonde in Edinburgh na de dood van zijn vader. Stan’s moeder hertrouwde met een tandarts in de hoofdstad en woonde in een huis met uitzicht op Murrayfield, en de jonge Lennon kwam regelmatig langs. Stan ging  regelmatig naar Liverpool en vergezelde de toekomstige Beatle op zijn busreizen naar het noorden - en van zijn 9e tot zijn 15e  jaar hield John van de gezinsvakanties. John en Stan hadden toen zij nog kind waren veel vakanties in het afgelegen kustplaatsje Durness aan de noordkust van Scotland, waar Stan later , in 2002, een gedenkplaat onthulde ter herinnering aan John.

De neven bleven contact houden toen Stan trouwde met Jan. Stan werkte in het garagevak toen Beatlemania losbarstte en zocht John vaak op in de Abbey Road studio’s en zag hem songs opnemen  en ging naar filmpremieres  zoals ‘A Hard Day’s Night’.

In een interview met Largs News in 1994 zei Stan: ‘’We waren bij alle filmpremières, concerten, backstage met de jongens en hadden een geweldige tijd. Ik sta op nogal wat nummers van ze omdat ik vaak in de studio’s was. Al hun opnamen werden ’s nachts gedaan. Daar zaten we dan en dan kregen we de vraag om op dingen te slaan of ‘la, la, la’ te doen. Het was boeiend om te zien hoe het in zijn werk ging. Ze konden niet een eigen leven hebben. Ze konden niet naar de film,  ze werden opgemerkt achter het toneel of de opnamestudio’s. Op het toneel konden ze niets horen. Ze hadden oordoppen nodig om het lawaai van de schreeuwende fans niet te horen.’’

Na de breuk met zijn vrouw Cynthia ging John uiteindelijk naar New York om daar te wonen met Yoko Ono. Hoewel ze contact bleven houden via de telefoon en via brieven, was de laatste keer dat Stan John zag in het grote huis in Ascot waar John druk bezig was met de compositie van een van zijn beroemdste songs, ‘Imagine’.

Stan, die eigenlijk Charles Stanley Parkes heette, overleed aan vasculaire dementie en de begrafenis werd bijgewoond door Johns zussen Julia Baird en Jacqueline Dykins.

Het Beatlenummer ‘In My Life’ en ‘Imagine’ van John Lennon werden gespeeld bij de begrafenis als ontroerend eerbetoon aan de nauwe band tussen John en Stan en aan hun verwantschap.

(Bron: largsandmillportnews.com)

(Vert: Theo de Wit)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631860