Beatlesfanclub NL

Hoewel ‘Abbey Road’ commercieel meteen succesvol was en zowel in Engeland als de Verenigde Staten de nummer 1 positie haalde, kreeg het gemengde kritieken, waarbij de muziek onder meer werd omschreven als oneigen en er werd geklaagd over de kunstmatige effecten op het album. Vele critici zien het album nu als het beste van de Beatles en één van de beste albums aller tijden.

1.  De titel – voorzijde albumhoes

De originele titel voor het album was ‘Everest’, naar het sigarettenmerk van Geoff Emerick, een van de studio technici. Op het pakje stond het silhouet van Mount Everest en de verbeelding sprak de Beatles aan. Toch werd het idee verworpen omdat niemand er voor voelde om naar Nepal de reizen voor een fotoshoot. (zie foto 1)

2. Ideeën voor foto voorzijde

Het ontwerp voor de voorzijde van de hoes, een foto van de groepsleden terwijl ze een zebrapad oversteken, werd gebaseerd op schetsen van McCartney.

Eerst had de band de bedoeling om met een privéjet naar de uitlopers van de Mount Everest te vliegen om daar de coverfoto te schieten. Maar toen hun geduld meer en meer op de proef werd gesteld om het album af te krijgen, stelde Paul McCartney voor om gewoon naar buiten te gaan, daar de foto te maken en het album te vernoemen naar de straat. (Zie foto 2)

3. Tijd en plaats

De foto werd gemaakt op 8 augustus 1969 op Abbey Road, vlakbij de EMI studio’s. Rond 11.30 uur die morgen kreeg freelance fotograaf Iain Macmillan, een vriend van John Lennon en Yoko Ono, precies 10 minuten de tijd om de foto te nemen terwijl hij op een trapladder stond en een politieman het verkeer tegenhield.

 4. De coverfoto werd ongeveer 6 keer gemaakt

De band stak het zebrapad een paar keer over terwijl Iain Macmillan hen fotografeerde. Kort na de fotosessie koos Paul de vijfde foto voor de albumhoes.

5. Mode

Alle Beatles droegen pakken van ontwerper Tommy Nutter, behalve Harrison.

6. Complottheorie

De processie van The Beatles op het zebrapad staat – volgens aanhangers van de complottheorie – voor de uitvaart van Paul. Zij denken dat het witte pak van John Lennon volgens sommige oosterse religies de kleur van de rouw symboliseerde terwijl Ringo Starr is gehuld in het meer traditionele zwart. Wat ze dan echter verzaken te benoemen, is dat George Harrison denim draagt, de kleur van rouw in Canada.

7. De sigaret

Paul McCartney is linkshandig, maar houdt op de foto een sigaret in zijn rechterhand. In die tijd werden sigaretten ook wel ‘nagels in je doodskist’ genoemd. Dit zou dan ook gezien kunnen worden als een boodschap dat de ‘doodskist’ van Paul dichtgetimmerd was en de man op de foto een dubbelganger is.

8. Paul loopt op blote voeten

Paul McCartney droeg slippers op de eerste twee opnamen, maar deed ze later uit en liep vervolgens blootsvoets. Deze actie werd later opgevat als een van de aanwijzingen in de ‘Paul is Dood’ mythe, die was ontstaan in september 1969. McCartney legde later uit dat hij de fotoshoot was begonnen op slippers, die hij later had uit gedaan vanwege het warme weer.

 9. De nummerplaat met ‘LMW 28IF’

Er staat een witte Volkswagen Kever in de achtergrond met de nummerplaat ‘LMW 28IF’- 28 zou de leeftijd zijn volgens aanhangers van de complottheorie van Paul ALS (IF) hij niet was ‘overleden’. Feitelijk was Paul 27 toen ‘Abbey Road’ werd uitgebracht – maar gelukkig voor de aanhangers, berekenen Indische mystici iemands leeftijd vanaf de conceptie, en niet de geboorte, zodat Paul inderdaad 28 zou zijn geweest op dat moment. Trouwens, de bandleden waren beroemde volgers van de Indische goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Er is ook gesuggereerd dat de LMW zou staan voor ‘Linda McCartney Weeps’ (‘Linda McCartney huilt’) – verwijzend naar zijn echtgenote die hij eerder dat jaar was gehuwd.  

10. Van de Kever in de achtergrond van de ‘Abbey Road’ albumhoes werden steeds de nummerplaten gestolen

Nadat het album was uitgebracht werden de nummerplaten van de Volkswagen Kever, die eigendom was van een van de bewoners van de flats tegenover de opnamestudio, herhaaldelijk gestolen van de wagen.

11. De Volkswagen Kever werd verkocht in 1986

In 1986 werd de auto op een veiling verkocht voor £ 2.530,(3795 euro) -- en in 2001 stond hij tentoongesteld in een museum in Duitsland.

12. De zwarte politiebus

Aan de kant van de weg staat een zwarte politiebus geparkeerd, waarvan gezegd wordt dat die  symbool staat voor de overheid die Paul’s fatale ongeluk verzwegen heeft. Denk wat je wil over de waarde van deze symbolen - niet te ontkennen valt dat de politiebus niets prijs geeft.

13. Oasis gebruikte de nummerplaat van dezelfde politiebus op hun albumhoes in 1997

De beroemde Engelse rockband Oasis heeft The Beatles meer dan eens eer betoond. De Rolls Royce op de albumhoes van hun album ‘Be Here Now’ uit 1997 heeft dezelfde nummerplaat ‘SYD 724F’ als het politiebusje op ‘Abbey Road’.

14. De man op de achtergrond van de foto

De man die op het trottoir staat rechts in de foto is de Amerikaanse toerist Paul Cole. Hij kwam per ongeluk terecht op het album doordat hij tijdens zijn vakantie in Londen het viertal gadesloeg toen zij één voor één de straat overstaken, hij dacht dat het gewoon vier ‘mafkezen’ waren. Paul Cole was zich er totaal niet van bewust dat hij gefotografeerd was totdat hij de albumhoes onder ogen kreeg, maanden later. Hij bekende ook dat hij Abbey Road nooit gehoord heeft.

15. De toeschouwers

Je kunt ze haast niet zien, maar links op het trottoir, wat verder naar achteren, staan drie decorateurs, naderhand geïdentificeerd als Alan Flanagan, Steve Millwood en Derek Seagrove. Zij waren bezig met decoratiewerkzaamheden in de Abbey Road Studio’s en kwamen net terug van hun lunchpauze toen de foto werd genomen. Ze bleven even nieuwsgierig rondhangen en werden allemaal vastgelegd voor het nageslacht op de cover foto.

 16. Geen titel

Abbey Road is de enige originele Engelse Beatles albumhoes die op de voorzijde noch de naam van de artiest noch de albumtitel heeft staan, een idee van Kosh, ondanks tegenwerpingen van EMI dat het album minder goed zou verkopen zonder die informatie. Later verklaarde hij “het was niet nodig om de naam van de band op de hoes te zetten …… Zij waren de beroemdste band in de wereld.”

17. Het meisje met de blauwe jurk – achterzijde albumhoes

 Op de avond van het veronderstelde auto-ongeluk van Paul zou hij in de auto hebben gezeten met een fan, ene Rita. Theoretici zeggen dat het meisje in de blauwe jurk dat te zien is op de achterkant van de albumhoes haar moet voorstellen, wegvluchtend van het ongeluk. Feitelijk ging Iain Macmillan nadat de foto van de oversteek gemaakt was, op zoek naar een geschikt Abbey Road naambord voor de foto voor de achterkant van de albumhoes. Hij vond dat op de kruising met Alexandra Road en begon er foto’s van te maken. Terwijl hij daarmee druk bezig was, liep er tot zijn grote ergernis, ineens een vrouw in een blauwe jurk compleet onbewust midden door zijn beeld. Toen hij zijn opnames later die dag evalueerde, echter, besloot hij dat de ‘blauwe jurk’ foto het meest interessant was van allemaal en zodoende gebruikte hij die voor de uiteindelijke compositie. (Zie foto 3)

18. Verbind de punten

Ook staan er op de achterzijde van de albumhoes een rij punten. Door er enkele met elkaar te verbinden kun je het nummer drie maken – het resterend aantal Beatles. Als je ze allemaal met elkaar verbindt krijg je het eerste ontwerp van een Sudoku.

19. Breuk in Beatles naambord

Op de achterkant van de albumhoes zien we de naam van de band in wandtegels en er loopt een breuklijn door. Van alles symbolen werd deze wel het meest betekenisvol, en verdrietig. Hoewel de release van ‘Abbey Road’ werd gevolgd door overvloedig bewijs dat Paul gezond en wel in leven was,

wist het publiek niet dat The Beatles in het geheim uit elkaar waren gegaan. Abbey Road zou het voorlaatste studioalbum van de band zijn en een jaar later maakte de groep de definitieve breuk bekend.

20. Vier van de originele Abbey Road tegels werden verkocht

Verkoper Anne woonde in een flat tegenover het Abbey Road naambord en toen zij ontdekte dat de muur met de naam er op zou worden afgebroken, heeft ze zoveel mogelijk tegels geprobeerd te redden en haar vader heeft de stukken weer aan elkaar gelijmd. Het lukte Anne maar om vier tegels te redden, de A, B, E en Y. De tegels werden in 2012 verkocht aan Andrew Lamberty voor £ 7.000,--. (Zie foto 4)

(Bron: thevintagenews.com)

(Vert: Marijke Snel-van Asperen)

eerste.png2.jpg


3.png4.png


Reacties   

#2 alexander177 16-02-2016 11:44
Bleek een fout in de editor te zijn! Is aangepast.

Bedankt voor de scherpte!

Alexander
+1 #1 jan hendrik 15-02-2016 16:30
Feitenpolitie: Toch werd het idee verworpen omdat niemand er voor voelde om naar Nepal de reizen voor een fotoshoot. (zie foto 1).

Foto 1 is de neef van John Lennon uit het vorige artikel ??!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631980