Beatlesfanclub NL

Paul McCartney kocht zijn eerste basgitaar, een 500/1 Höfner ‘viool’ 3/4 geschaald model, toen de Beatles in 1961 in Hamburg speelden.

Hij gebruikte hem bij optredens en in de studio tot na “With The Beatles” , toen Höfner hem een nieuwe gaf, een nieuwer model uit 1963. Die was voor het eerst te zien bij de “Ready, Steady, Go!”, TV show, die op 4 oktober werd uitgezonden. In 1964 liet hij zijn eerste basgitaar behandelen met een polyester ‘sunburst’ door Sound City of London en liet er nieuwe ‘pick-ups’ en ‘pots’ op installeren. Daarna deed hij dienst als reserve bij de 1964 tournees , maar over het algemeen deed het nieuwe model het werk.  Toen begon hij zijn nieuwe Rickenbacker basgitaar te gebruiken vanaf Rubber Soul, Paul McCartney nam zijn Höfner basgitaar wel mee bij live optredens. Ergens in 1966 verwijderde hij de slagplaat. Zoals je weet, eindigde de US tour in Candlestick Park op 29 augustus 1966, het was het laatste concert voor een betalend publiek.De setlist van dat concert zat met plakband op de basgitaar.

Toen hij Revolution inzong voor de muziek video in Twickenham nam Paul zijn eerste Höfner, het model uit 1961, zonder de slagplaat. Een paar maanden later werden beide Höfner bas gitaren meegebracht voor de “Let It Be” album sessies. Degene die te zien is in de film is het model uit 1963, nu met een Bassman sticker erop, van zijn luidsprekerkast gehaald. De Höfner uit 1961 is alleen te zien op stukjes uit de film, bijvoorbeeld op de “Ballad of John en Yoko” promotie clip.

1 = 1961 Höfner, 2 = 1963 Höfner bass guitar.

De setlist die met met plakband vastzat op het model uit 1963 werd hardop voorgelezen door McCartney op 8 januari 1969, zoals te horen op stukjes van de “Let It Be’ sessies. De basgitaar uit 1961 is sinds die tijd weg, zodat toen hij zijn jongere versie van zichzelf maakte voor de “Coming Up” video in 1980, kwam de Höfner uit 1963 tevoorschijn. Negen jaar later was hij er weer in de “My Brave Face” video, Elvis Costello haalde McCartney over om hem weer te gebruiken, daarna zag je hem weer bij optredens. McCartney liet er riem knoppen opzetten zodat hij niet langer het ene eind aan het staartstuk moest klemmen en het andere uiteinde onder de fret moest binden.

De set lijst die McCartney op zijn 1963 Höfner viool bas  had geplakt sloeg geel uit en er moest een nieuwe laag plakband overheen om hem op de gitaar te houden. Toen McCartney met nieuwe tournees begon in 1989-90, de korte ‘unplugged’ tour van 1991 en de nieuwe wereld tour in 1993, had hij een paar Japanse replica viool bas gitaren meegenomen als reserve, maar prefereerde om de originele 1963 Höfner te gebruiken op het podium. Begin 1993 nam Paul’s assistent John Hammel de basgitaar mee naar New York, om hem te laten restaureren door de beste gitaarbouwer van de wereld, Flip Scipio. Omdat de Höfner eigenlijk een goedkoop instrument was bleef hij nooit op toon. Flip Scipio kreeg het in 2 dagen voor elkaar, net voordat de New World Tour begon. De Höfner had zijn eigen stoel op de Concorde vlucht.

Na bijna een decennia ging Paul weer toeren in 2002, en is sindsdien op een oneindige tournee onder verschillende namen. Nog steeds gebruikt hij zijn 1963 Höfner viool bas gitaar op het podium, waar de setlist uit 1966 nu niet meer opgeplakt zit.

In 2006 werd Paul gezien met Serial# 1 van Höfner’s  500/1, 50ste verjaardag model. Dit model werd geproduceerd door Höfner, een gelimiteerde serie van 150 bas gitaren om de 50 jaar te herdenken dat de 500/1 werd gemaakt. Hij was gemodelleerd naar het eerste  500/1 model van Paul’s basgitaar en heeft een solide top uit spar gesneden. Paul is er nooit mee gezien tijdens een concert.

(Bron: wogew.blogspot.be)
(Vert.: Trix van Twist)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633260