Beatlesfanclub NL

De voorgaande twee jaar waren The Beatles de grootste muzikale ambassadeurs van Groot-Brittannië. Deze prestatie bleef niet onopgemerkt voor de koninklijke familie.

Op 26 oktober 1965 ging het viertal naar Buckingham, Palace. Daar ontvingen zij het lidmaatschap van de Most Excellent Order of The British Empire (MBE) met de daaraan verbonden medailles van Koningin Elizabeth.

Ze waren in juni al op de hoogte gebracht doordat hun naam verscheen op de lijst van de Queens Birthday Honours. Aangezien de rock ‘n’ roll muziek een negatieve klank had in een groot deel van de maatschappij was de reactie van andere genomineerden voorspelbaar: verschillende gaven hun onderscheiding met enige walging terug. Kolonel Frederick Wagg stuurde zelfs 12 medailles terug. Deze had hij verdiend door zijn verdiensten in de eerste en tweede wereldoorlog en nam zijn ontslag uit de Labour Party. Premier Harold Wilson, die de voorstad van Liverpool Huyton vertegenwoordigde, had bij de koningin gelobbyd. Ook annuleerde Wagg een legaat, dat hij zou nalaten aan de partij .

“Het onderscheiden van The Beatles is een aanfluiting voor alles wat dit land heeft gemaakt tot wat het is,” zei hij. “Ik heb gehoord wat ze zingen en ik vind dit werkelijk verschrikkelijk.”

De protesten werden genegeerd en de plechtigheid ging gewoon door. 189 mensen kregen een onderscheiding. Vooraf hadden allen informatie gekregen hoe het protocol was in verband met de ontmoeting met de koningin. “Een stalmeester van de koningin, een officier van de Guards, nam ons apart en liet ons zien hoe het protocol werkte,” vertelt McCartney in Anthology. “Benader de koningin op de deze manier en keer haar nooit de rug toe. Praat niet tegen haar, tenzij zij met jou praat.” Dit alles, dat was wat voor de vier jongens uit Liverpool: “Wow, man”. Het was erg grappig. Maar ze was erg lief. Ze leek een beetje een moedertje voor ons, omdat wij jong waren en zij een beetje ouder.”

Ondanks alle formaliteiten deelden  The Beatles aan vijftig andere ontvangers van de medailles handtekeningen uit. Onder hen was een man, die McCartney vertelde: “Ik wil het graag voor mijn dochter. Ik weet niet wat ze in jou ziet.”

Er was ook een gelegenheid waarin The Beatles hun  handelsmerk, oneerbiedige humor, konden laten zien. “De koningin zei me: “Zijn jullie al lang samen” McCartney herinnert zich dat hij zei: “Ja”, vele jaren.” Waarop Ringo [Starr} zegt “40 jaar” Dit maakte de koningin aan het lachen.”

Later beweerde John Lennon dat ze allemaal hypernerveus werden bij het idee dat ze de koningin zouden ontmoeten. Ze gingen naar het toilet en rookten marihuana. Later zou George Harrison deze uitspraak weerleggen door te zeggen dat ze gewoon een sigaret rookten.

Vier jaar later stuurde John Lennon zijn MBE terug. Hij schreef: “Majesteit, ik stuur mijn MBE aan U terug vanwege de betrokkenheid van Groot-Brittannië bij de Nigeria-Biafra zaak, vanwege onze ondersteuning van de Verenigde Staten in hun strijd in Vietnam en vanwege  het feit dat “ Cold Turkey” daalt in de hitlijsten. Met liefde. John Lennon of Bag.” De medaille werd in 2009 ontdekt in een kluis in St. James’s Palace.

De MBE werd in het leven geroepen door Koning George V in 1917. Zij was bedoeld voor de burgers die een belangrijke rol hadden gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Al snel kwam er een militaire en een burgerlijke afdeling. Er zijn vijf typen onderscheidingen, waarvan Member de laagste is.

(Bron: ultimateclassicrock.com)
(vert.: Toine Gribling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633300