Beatlesfanclub NL

Voor sommige mensen komt het openingsnummer ‘Give me Love (Give me Peace on Earth)’ van George Harrisons vierde studioalbum Living in the Material World nogal zoetsappig over.

Ook is het op de pacifistische openingsregels na diep religieus:

Give me light
Give me life
Keep me free from birth
Give me hope
Help me cope, with this heavy load
Trying to, touch and reach you with,
Heart and soul

Het gaat over verlichting, karma en reïncarnatie – of beter gezegd: het smeken om beeïndiging hiervan –, verlossing en de ziel. Harrison noemt het nummer “a prayer and personal statement between me, the Lord and whoever likes it.”
Hoewel dit nummer doorspekt is met hindoeïsme – Harrison zoektocht naar spirituele verlichting als superster bereikte nieuwe hoogten in 1973 toen hij bevriend was met A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, en het album staat dan ook bol van de Krishna consciousness – heeft het ook een pacifistische boodschap die vandaag de dag nog steeds verre van overbodig is.

Nu Lennons Imagine na de aanslagen in Parijs (en een lobbyactie) op nummer één van de Top2000 staat wordt de Love & Peace-boodschap ineens weer relevant. Tekstueel steunt Imagine gedeeltelijk op I’ll Get You van De Beatles uit 1963. Daarnaast vormden gedichten van Yoko Ono een inspiratiebron.
Ook schreef Lennon tijdens zijn Bed-in in Montreal Give Peace a Change. Het werd daar in het Queen Elizabeth Hotel opgenomen, waarbij Lennon zang en gitaar verzorgde, Timothy Leary voor backing vocals zorgde, en Yoko en de rest een beetje meezongen. De Hare Krishna’s waren ook in de hotelkamer aanwezig.

McCartney propageert in zijn nummer Cosmically Conscious, dat op de tweede cd van Off The Ground te vinden is, het ‘Kosmisch Bewustzijn, een belangrijk begrip binnen de Transcendente Meditatie, op uiterst enthousiastmerende manier. Hoewel dit meer omvat, zijn liefde en vrede er belangrijke onderdelen van. Pipes of Peace van McCartney uit 1982, het openingsnummer van het gelijknamige album, heeft een vergelijkbare strekking.

Ringo eindigt al zijn posts op sociale media tegenwoordig standaard met de woorden love & peace, en doet dit in het openbaar vermoedelijk ook.

Hoewel ik het jammer vind dat Imagine alleen maar op nummer één van de Top2000 staat vanwege een hype, is het misschien een goed signaal richting IS, aangezien met Jihadi John, John Lennon werd bedoeld. 

Julian T. Dupont  


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632330