Beatlesfanclub NL

ADVIES OVER DE ECHTHEID VAN DE HANDTEKENINGEN VAN THE BEATLES BIJ HET KOPEN

 

door Frank Caiazzo en Perry Cox, de vertaling komt uit 1994

Onder de vele gebieden van verzamelobjecten van The Beatles vallen zeker actuele handtekeningen van de Fab Four. Die mogen zich verheugen op een toenemende belangstelling en over een toenemende waarde. Handtekeningen zijn uniek omdat ze de volle aandacht van de legendes hebben. De handtekening is een vastgelegd moment uit hun leven en eigenlijk voor altijd waardevol.

Hoe kun je er zeker van zijn dat de handtekening werkelijk van een van hen is. Handelaren en experts in handtekeningen van The Beatles hebben ontdekt dat meer dan een wenselijk aantal van de handtekeningen die rondgaan niet authentiek zijn. Voor je een groot gedeelte van je eigen zuurverdiende geld neertelt voor een handtekening is het goed zeker te weten dat de handtekening echt is. Het is daarom goed kennis te nemen van de manier waarop je kunt zien of een handtekening werkelijk echt is.

Handtekeningen van The Beatles kunnen tenminste in drie categorieën worden onderverdeeld.  De eerste categorie is natuurlijk de absoluut authentieke handtekening. Deze is 100 % echt en getekend door de leden van de groep in de zestiger jaren of als solo-artiest in de zeventiger jaren.

De tweede categorie zijn die handtekeningen die nauwkeurig met toestemming zijn gemaakt door de persoonlijk assistenten of secretariaten onder de brieven die in duizenden werden verstuurd via de fanclub. Ze zijn ook duidelijk niet gemaakt om eventuele kopers en verkopers van handtekeningen van The Beatles te misleiden. Er is ook helemaal geen markt voor zoals we vandaag de dag weten. Het was de bedoeling om aan het onmogelijk aantal verzoeken om een handtekening door fans te voldoen. Toch werden ze dikwijls verstuurd met een "bewijs van authenticiteit" door de president van de fanclub met de omschrijving dat "de jongens persoonlijk de foto voor jou hebben getekend". Niettemin werden ze door de ontvangers als authentiek verkocht, omdat ze tot op de dag van vandaag de overtuiging hadden dat ze echt waren.

Er zijn vele vervalsingen gemaakt die als echt werden verkocht en nu voor grote verwarring zorgen in de wereld van verzamelaars. Sommige handtekeningen zijn overduidelijk vals maar sommige zitten er wel heel dicht tegen echt aan. Met de juiste kennis hoe of de handtekeningen eruit zouden moeten zien, moet je ook kijken naar de geschiedenis van The Beatles. Dit maakt dat de handel in handtekeningen steeds duidelijker wordt.

Er moet worden opgemerkt dat duizenden handtekeningen zijn gezet door de persoonlijke assistent van The Beatles Neil Aspinall. Zijn Beatles handtekeningen zijn zo nauwgezet dat je mag veronderstellen dat hij van ieder lid van de band persoonlijk advies heeft gekregen hoe de handtekening te zetten. Neil heeft bewezen dat hij zeer nauwgezet zijn taak vervulde om aan de steeds groeiende vraag om een handtekening te voldoen. Het was aan de fanclub en aan Neil om aan de onverzadigbare massale aanvragen tegemoet te komen. George Harrison bekende onlangs dat er gewoon massale handtekeningen sessies zijn geweest door de enorme populariteit van The Beatles in de zestiger jaren en dat het Neil en zijn assistenten waren die de handtekeningen zetten. Deze handtekeningen worden door de argeloze koper verkocht als memorabilia en op veilingen aangeboden als authentiek, zo beoordeeld door deskundige verkopers. Zij die de authenticiteit beoordelen en handschriftdeskundigen staan bekend als "scripopholists". 

Je kunt je voorstellen hoe groot het probleem is. Het is niet eenvoudig om ten onrechte authentiek genoemde handtekeningen te verifiëren. Onder deze categorie vallen ook alle "echte" handtekeningen op foto's die door automatische vermenigvuldiging zijn geproduceerd (de autopen). Dat is wel tricky omdat ze heel dicht tegen echte handtekeningen aan zitten, soms zelfs met de inktvlekken. Dezelfde machine die de handtekening reproduceert wordt gebruikt door politici en artiesten om te voldoen aan de duizenden verzoeken om een handtekening.

De autopen gebruikt een voorbeeld of een kopie van de handtekening die is gezet om die vervolgens te dupliceren in een mechanisch proces. Gelukkig is de hoeveelheid van die handtekeningen te onderscheiden door zijn generieke verschijningsvorm en het is niet moeilijk om te constateren dat ze zijn gedrukt. Deze herdrukken hebben geen zichtbaar begin- en eindpunt die een echt schrijfinstrument achterlaat. Het eindpunt is erg persoonlijk, gewoonlijk met een scherp einde waarmee de handtekening eindigt. Hoe de tekenaar zijn schrijfinstrument van het papier haalt is persoonlijk. "Autopen"-handtekeningen hebben een hiaat in de gebieden waar de inkt twee keer zo dik zou moeten zijn, zoals bij het kruisen van de lijnen. De autopen reproduceert gewoonlijk het gehele beeld in een schaduw of kleurintensiteit of op zijn minst met de onjuiste schaduwen in de juiste gebieden.

De derde categorie van "Beatles handtekeningen" zijn de niet-authentieke handtekeningen of de vervalste handtekeningen met het oogmerk om die te verkopen. Ze verleiden onverdachte kopers en niet zelden worden ze daarna voor veel geld doorverkocht. Ongelukkigerwijs is het de gretige verzamelaar die erin trapt omdat hij een volledige set handtekeningen van The Beatles wil hebben. Hem ontbreekt het dikwijls aan kennis en geduld.

 

OVERWEGINGEN BIJ HET KOPEN

 

Het is van enorm belang dat wanneer je voornemens bent een set handtekeningen van The Beatles aan te schaffen dat je dat doet bij handelaren met een goede reputatie. Zij moeten authentieke handtekeningen aanbieden, inclusief een levenslange "niet goed geld terug garantie". Over de echtheid mag geen twijfel bestaan. Wanneer je koopt van een individuele eigenaar of verzamelaar moet deze bereid zijn je een kopie te sturen om je in de gelegenheid te stellen de authenticiteit van de handtekeningen te laten vaststellen en hij moet je daarvoor ook de nodige tijd geven. Wanneer de verkoper daartoe bereid isda n is de kans ook klein dat je opgelicht wordt. Ook wanneer je een getekend stuk wilt kopen op een platenbeurs of op een vlooienmarkt met je uitkijken. Niet omdat de handelaren onbetrouwbaar zijn maar omdat ze over onvoldoende kennis beschikken wanneer het de authenticiteit van de handtekeningen betreft. 100% zekerheid kun je niet krijgen. Het is verstandiger jezelf goed te beschermen dan er later achter te moeten komen dat je een waardeloos stuk hebt gekocht. Neem de tijd om te checken en neem genoegen met enig ongemak.

Wanneer je ervoor kiest handtekeningen van The Beatles te kopen op een van de vele veilingen wereldwijd, ook dan moet je op je hoede zijn. Onlangs zijn er enkele door het secretariaat van de Fan Club geauthenticeerde handtekeningen geverifiëerd, net als enkele door Neil Aspinall ondertekende stukken.. Die zijn voor enorme bedragen verkocht. Hoewel je er op veilingen van uit mag gaan dat de handtekeningen 100% echt zijn kan het tocht voorkomen dat er niet geverifiëerde handtekeningen doorheen glippen. Tenzij je er helemaal zeker van bent, is het niet aan te raden blind handtekeningen te kopen. Op veilingen is er geen foto van de handtekeningen in de catalogus. Meestal worden ze alleen beschreven.

 

CHRONOLOGIE VAN DE HANDTEKENING

 

In het begin van de carriére van The Beatles (1960-1962) bleef hun geringe aanhang beperkt tot Duitsland en Liverpool. Er bestaat slechts een klein aantal voorbeelden van hun handtekeningen. Het is niet gemakkelijk een set handtekeningen te vinden. Zeker wanneer het de periode vóór Ringo Starr betreft (dus voor augustus 1962). De vraag naar hun handtekeningen was toen ook veel minder. Hun handtekeningen zijn tot 1963 zeer zeldzaam. Wanneer hun populariteit toeneemt komen er ook steeds meer handtekeningen. Regelmatig begon de groep fanclub bijeenkomsten te organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten deelden ze dan ook handtekeningen uit en dat soms gedurende vele uren. Het hoogtepunt van het uitdelen van handtekeningen lag wel in de periode dat ze aan het toeren waren, namelijk tussen 1963 en 1966. Toen waren ze zeer benaderbaar. Het werd steeds moeilijker de gehele groep te ontmoeten, laat staan een individuele Beatle. Ze vertoonden zich zelden in het openbaar. Sinds de leden van The Beatles solo gingen traden ze steeds meer op en zo kwamen steeds meer handtekeningen beschikbaar. Een item dat door alle vier, gescheiden weliswaar en op verschillende tijdstippen, was getekend is zeldzaam.

 

VERANDERINGEN IN DE STIJL VAN HANDTEKENING

 

De stijl van de handtekening veranderde best wel vaak. De vroege stijl uit de jaren 1960-1962 verschilt enorm van de "gepolijste" stijl die in het midden van het jaar 1963 was ontstaan. Hoe vaker ze hun handtekening gebruikten hoe meer onderscheidend en netter die gedurende hun carriére werd. Enkele kleine veranderingen kunnen worden opgemerkt zoals bij de handtekening van John Lennon. Hij maakte van zijn voornaam en zijn achternaam één woord ipv zijn voornaam bovenop zijn achternaam. Dit is ontstaan in 1965. Bijna tegelijkertijd deed Paul McCartney het tegenovergestelde. De handtekening van George was gedurende de jaren 60 vrij constant in zoverre dat de H uit zijn achternaam liep door de tweede G van zijn voornaam. Het voordeel daarvan was dat hij ruimte bespaarde. Ringo variëerde zijn handtekening het minste van allen. Zijn handtekening is tot op de dag van vandaag virtueel hetzelfde met onder zijn naam een ster (soms wat slonzig) getekend. Hij laat een duidelijke rechterhand zien, zijn handelsmerk. Soms staat er geen streep onder zijn naam. In elk geval moet een aangeboden handtekening altijd goed worden onderzocht. Het is handig te weten dat John Lennon de “o” van "John" nooit helemaal sluit en na 1963 leek die “o” ook meer op een u””. De “o” in Lennon werd ook nooit gebruik. Dat was net "e".

 

WAARDE KETEN

 

Wanneer het gaat om de waarde en de wenselijkheid van de handtekening is daar een vorm van hiërarchie te onderscheiden. Dat is erg subjectief . Handtekeningen zijn waarschijnlijk de grootse varianten in een Beatles collectie. De hier gegeven voorbeelden zijn veelal eigen algemene observaties van verkoopitems in de afgelopen paar jaren..

Hett is ongetwijfeld zo dat het item waarop de handtekening is te zien van groot belang is voor de waarde en de populariteit. Aan de top staat het gesigneerde album of de gesigneerde hoes uit de zestiger jaren. Zij zijn de meest gezochte exemplaren. Zij hebben een grote historische en esthetische waarde, gerelateerd aan de fase van beroemdheid. Items in deze categorie brengen dikwijls tussen de $ 2000 en $ 5000 op.

Even gewenste, maar ook zeldzamere handtekeningen zijn die die onder een contract staan, getekend door alle vier The Beatles. Ze zijn belangrijk omdat ze serieuzer zijn neergezet dan de handtekeningen die zijn gemaakt op verzoek van de fans. Andere items die in deze categorie vallen zijn handtekeningen op hotelrekeningen of op rekeningen betaald met een Visa/Mastercard, ofschoon die altijd individueel zijn geplaatst. De herkomst van deze handtekeningen zijn zakelijk en betreffen dagelijkse activiteiten. Bij deze stukken zijn de verzamelaars in het bezit gekomen van een handtekening die een onderdeel vormt van het dagelijkse leven van een individuele Beatle. De ondertekenaar had nooit de intentie er anderen dan de betrokkene mee te confronteren. 

Wanneer het document ook nog eens de handtekening van een ander prominent lid van de Beatles clan bevat, zoals bv Brian Epstein dan is dat hellemaal de top op de bill. Dit soort items zijn moeilijk te waarderen omdat ze zeer zeldzaam zijn. Bedragen tussen de $ 5000 en $ 8000 zijn niet ondenkbaar voor dergelijke items.

De volgende categorie zijn de handtekeningen op persfoto's of op de voorkant van de foto's, speciaal voor de fans genomen. Gewoonlijk worden die verkocht tussen de $ 1400 en de $ 2500.

Een andere groep zijn die handtekeningen die spontaan zijn gezet op wat voor ondergrond dan ook zoals een wit stuk papier of op een servet. De ontvanger reageerde duidelijk onvoorbereid op de gouden kans en greep elke mogelijkheid aan om de handtekeningen te bemachtigen. Deze soort handtekeningen komen vrij veel voor en afhankelijk van de kwaliteit van het oppervlak waarop is getekend kan een dergelijke handtekening tussen de $ 1200 en $ 1600 opbrengen.

Een handtekening van een lid van The Beatles, gekregen in de Beatles periode van 1963 tot 1970 zitten over het algemeen in een bepaalde prijsklasse. Houdt wel in gedachten dat de waarde sterk afhankelijk is van het item waarop de handtekening is gezet. Zo wordt een handtekening van John Lennon over het algemeen verkocht rond de $ 600. Een handtekening van McCartney levert ongeveer $ 250 op. De handtekeningen van George en Ringo zitten rond de $ 200. In de zeventiger jaren nam de waarde van de individuele handtekeningen af met tussen de 10% en 20%. Een handtekening van Pete Best levert $ 40 op. Daarentegen is een handtekening van een vroeg lid van The Beatles, Stuart Sutcliffe tussen de $ 1000 en $1500 waard.

Handtekeningen uit de vroege periode van het bestaan van The Beatles, als groep of individueel, worden zeer subjectief beoordeeld en een waarde is moeilijk te geven. Naar onze mening zal de waarde, afhankelijk van de zeldzaamheid en de historische waarde, liggen tussen de $ 5500 en de $ 7500. Houdt er wel rekening mee dat die handtekeningen er niet zo gepolijst uit zullen zien als in de latere perioden van hun carriére. Handtekeningen van de groep bevatten soms ook de handtekeningen van Pete Best of Stuart Sutcliffe. De handtekening van Ringo zal in die vroege periode ontbreken. Dit is tot augustus 1962.

 

AUTHENTICITEIT

 

Afhankelijk van je eigen kennis over de authenticiteit van de handtekeningen van The Beatles is het mogelijk echte handtekeningen van namaak-handtekeningen te onderscheiden, inclusief de handtekeningen verspreid door Fan Clubs en door Neil Aspinall getekend materiaal. De allerbeste manier om te beoordelen of de handtekeningen authentiek zijn is om deze te leggen naast bekende handtekeningen of te vergelijken met twijfelachtige exemplaren.

Nogmaals het is bij een aanbieding altijd verstandig een vergelijking aan te vragen en de verkoper te vragen of je die vergelijking mag uitvoeren. Wanneer de verkoper je dit weigert, annuleer dan vriendelijk de koop. Een andere mogelijkheid is om, wanneer je twijfelt, een fotokopie te maken en een expert, van wie bekend is dat hij de authenticiteit van Beatles materiaal kan beoordelen, naar zijn oordeel te vragen. Stop er dan wel een gefrankeerde enveloppe met je eigen adres erop om de kopie na beoordeling terug te sturen.

Het is geen goed idee de handtekeningen van The Beatles te vergelijken met de handtekening die zijn gedrukt op bijvoorbeeld  kauwgumplaatjes e.d. omdat ze geen goed afspiegeling zijn van de werkelijke handtekeningen. Ze hebben dikwijls heel andere karakteristieken. We vermelden dit omdat er onder de kauwgumplaatjes veel rommel zit.

Los van de visuele inspecties kan het erg handig zijn om te weten te komen wat de geschiedenis van het item is (dmv bv een notariële akte van de verkoper) of hoe de verkoper aan de handtekeningen is gekomen. De ultieme manier is natuurlijk wanneer je The Beatles op foto de handtekeningen ziet zetten, met op de foto de datum en de plaats van de sessie. Zo kan een gepensioneerde stewardess of piloot, die de handtekeningen op een brochure van de vliegtuigmaatschappij heeft verzameld, makkelijk aangeven wanneer dat is gebeurd. Dergelijke ongeplande ontmoetingen kunnen een potentiële koper de zekerheid geven dat de handtekeningen echt zijn. Wanneer het gaat om grote bedragen is er niets mis mee om een geschreven verklaring of een notariële akte van de verkoper te vragen met gedetailleerde informatie over de omstandigheden waaronder de handtekeningen zijn verkregen. We weten wel dat vele handtekeningen niet onder dergelijke ideale omstandigheden zijn verkregen en dat die handtekeningen soms dikwijls van eigenaar zijn gewisseld. Er zijn gevallen bekend waarin foto's zijn misbruikt om nephandtekeningen te verklaren.

Wij bieren hier enkele voorbeelden aan, die de echtheid van de handtekeningen van The Beatles kunnen garanderen.

Handtekeningen van The Beatles zijn echte schatten en in principe goede investeringen. De waarde zal de komende jaren zeker toenemen door grote historische waarde van deze handtekeningen. Echtheid staat dan zeker voorop.

 

TOELICHTING OP DE VOORBEELDEN:

 

1. Begin 1962. Enkele maanden voordat Ringo tot de band toetreedt. Handtekeningen uit deze periode zijn zeer zeldzaam en hebben een waarde van $ 2000. Let vooral op de ongepolijste enruwe wijze van het zetten van de handtekeningen. Veel oefening zal zich uiteindelijk ontwikkelen tot meer gepolijste handtekeningen van 1963.

 

 

2. 1963. De handtekeningen hebben zich ontwikkeld tot de klassieke stijl die zich, hele kleine wijzigingen daargelaten, handhaaft. Let op de "XXX" onder elke handtekening. Deze tekentjes worden gedurende hun loopbaan steeds minder. Dergelijke handtekeningen van de gezamenlijke groep zijn geliefd en brengen tussen de $ 1200 en de $ 2000 op, afhankelijk van het item waarop ze zijn gezet.

 

GDS_75_1994_TB-Autogr_03-05_5x_Toine.jpg

3. 1964. Een voorbeeld van een aaneengesloten handtekening van Paul McCartney.

 

 

GDS_75_1994_TB-Autogr_04-05_5x_Toine.jpg

4. 1965. Handtekeningen van de groep, waarbij opvalt dat John zijn handtekening in een streek zet. De J van zijn voornaam is cursief gedrukt. Dit zal hij volhouden tot aan de vroege zeventiger jaren. Soms staat de J los van het geheel zoals te zien is in 5. Hij gebruikt beide vormen wisselend door elkaar gedurende zijn carriére.

5. Voorbeeld uit 1966.

6. 1967/1968: Het is erg moeilijk om aan deze combinatie te komen omdat de mannen niet meer toerden en hun gezamenlijk verschijnen in het openbaar was zeer zeldzaam.

7. Deze set is erg zeldzaam. Ringo Starr tekent met R. Starkey. Zijn onderscheidende rechterhand geeft een naar rechts hellende handtekening. De handtekening van George Harrison staat op een lijn als twee losse woorden. Contracten en dergelijke items leveren behoorlijk op. Dit exemplaar bracht $ 3000 op. Let op het feit dat de handtekening van Neil Aspinall eronder staat. Er zijn niet veel mensen die de complete set van handtekeningen van The Beatles aanvullen, waardoor de waarde toeneemt. Neil is er een van. Brian Epstein of een van de vrouwen van de mannen zijn de anderen.

 

SOLO HANDTEKENINGEN UIT DE LATERE PERIIODEN

 

8./9/10/11. In de latere jaren zal John zijn steeds verder inkorten. Zijn "J" veranderde in een krul. Het meest van de tijd is de handtekening van Paul onveranderd, hooguit dat het er misschien minder stressvol uitziet. De handtekening van George werd "platter". De handtekening van Ringo is eigenlijk steeds hetzelfde gebleven. Later staat er onder zijn naam soms een ster. De naar rechts overhellende handtekening is karakteristiek.

 

BEKENDE NEP-HANDTEKENINGEN

 

12. De handtekeningen zijn gezet door medewerkers van The Beatles Fan Club. Deze zijn verzonden op foto's, waar veelvuldig om werd gevraagd. Je ziet bijvoorbeeld dat de handtekening van Ringo niet het typerend naar rechts hellen heeft. We zien nooit dat de eerste o van John Lennon dicht is. De O en de R bij George zijn nooit gekruld. De Handtekening van Paul is overal even slecht. De vervalser glijdt uit tijdens het schrijven.

 

GDS_75_1994_TB-Autogr_05-05_5x_Toine.jpg

13. In dit voorbeeld zijn de handtekeningen van The Beatles gezet door Neil Aspinall. John en George hebben het lusprobleem. Paul schrijft nimmer een dergelijke "P" De eigen stijl van Neil lijkt erg op die van Ringo en diens handtekening is daarom het zuiverst vervalst. De originele handtekening van Ringo is doorlopend.

 

Vertaling door: Toine Gribling


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632290