Beatlesfanclub NL

HET VERHAAL ACHTER IEDER NUMMER 1


Apple komt met een verrassend nieuw pakket op de markt. Dit pakket zal de 27 nummer 1 hits van The Beatles in Engeland bevatten. Met deze special brengt MOJO een ode aan die songs die de wereld definitief veranderden, met een terugblik en bizarre feitjes.

1963

Dit was het jaar dat…



  1. Januari (28): president Charles de Gaulle zijn veto uitspreekt over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Gemeenschap.
  2. Februari (08): president John F. Kennedy reizen naar en handelsbetrekkingen met Cuba strafbaar maakt.
  3. April (16): het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het Polaris Sales Agreement tekenen: samen maken zij een begin met het ontwikkelen van nucleaire onderzeeboten in Faslane Nave Base.
  4. Augustus (28): in het Lincoln Memorial (Washington) dr. Martin Luther King zijn legendarische “I Have A Dream”-speech houdt.
  5. Oktober (16): eerste Minister Harold McMillan in diskrediet komt door een affaire met Christine Keeler. Hij wordt tijdelijk vervangen door Sir Alec Douglas-Home.
  6. November (22): president Kennedy in Dallas, Texas wordt vermoord. Vice-President Lyndon Johnson volgt hem op.
  7. December (28): de BBC de laatste editie van het satirische programma “That Was The Week That Was” uitzendt.

Sunshine Superman (door Phil Sutcliff)

FROM ME TO YOU

Nummer 1 in de UK en uitgebracht op 11 april 1963

Het was ontzettend koud in januari. Het was sinds het begin van de twintigste eeuw de koudste maand. En het bleef koud met veel sneeuw tot in maart.

En het was “glad” in de hele wereld: de Cubaanse crisis begon in oktober, moorden in de Verenigde Staten door de strijd om gelijke rechten, de Moors moorden, de grote treinroof, het Profumo schandaal, de door ziekte afgezette Harold McMillan, John F. Kennedy …….

The Beatles konden het weer niet veranderen. Zelfs Please Please Me liet in januari de sneeuw niet smelten. Ofschoon het ons niet verbaasde, 15-jarigen zoals ik konden de single kopen maar wij hadden toch al Cliff Richard en Frank Ifield. En nu dan?

Lennon en McCartney, die al nadachten over een opvolger, schreven From Me To You tijdens de tour van Helen Shapiro op 28 februari tussen de optredens door in het Rialto Theater, New York en de Granada Cinema, Shrewsbury. Kenny Lynch, een collega zanger, hoorde de falsetto-stem van de Isley’s doorklinken in “Ohhhhhh” en vertelde hen dat het klonk als “feeën” en zij reageerden met: “Lazer op!”.

Een kleine week later, op 4 maart legden ze het nummer in 13 takes vast. Een maand lang klonk “Dadadadadadada” op de radio. Het was een song die ons als vrienden behandelde. Wij dachten er echt niet over na hoe onorthodox zij “dada” in de intro zongen, begeleid door een mondharmonica. Hoe gemakkelijk zij switchten naar een G-mineur akkoord – een vergissing van McCartney die gemakkelijk door Lennon werd overgenomen, of hoe “harmonieus McCartney Lennon volgt naar een totaal octaaf hoger” (Ian MacDonald in Revolution In The Head).

We kregen wat we wilden en wat we nodig hadden. Sean Egan schreef in The Mammoth Book Of The Beatles over From Me To You: “de atmosfeer vol geluk, kwetsbaar en vol liefde. Kort gezegd: een knuffel, hartverwarmend.”

SHE LOVES YOU

Nummer 1 in de UK en de US (in 1964) en uitgebracht op 23 augustus 1963.

Ze stopten maar niet: Please, Please Me aan de top in de album lijsten, Pop Go The Beatles op BBC Radio’s Light Programme, iedere dinsdag om 5 uur ’s middags, juist op het moment dat we van school kwamen. Het was lachen en luisteren naar liedjes, 217 live shows lang.

Na een optreden in de Majestic Ballroom in Newcastle op 26 juni zaten Lennon en McCartney samen op bed in hun hotelkamer in de Turk’s Head. Ze kregen samen een ingeving en schreven de best-verkopende single van 1960 She Loves You. Een song die afwijkt van het jongen-meisje patroon door het inschakelen van een derde persoon, die als intermediair optreedt. Iedere zin is raak: “She said you hurt her so/ She almost lost her mind… You know its up to you… Apologise to her.”

Jongens en mannen lieten hun emoties zien. Ze namen het nummer op in 5 dagen. Op 1 juli stond het op de plaat, gedreven door een enorme drang om het op te nemen. Het nummer gaf ons The Beatles, niet alleen John en Paul.

Een stevige roffel van Ringo brengt je onmiddellijk bij de les, de zachte akkoorden van de gitaar van George en de derde stem van George Harrison bij de laatste “yeh” maakte de song nieuw. George Martin noemde het een “oubollige” Glenn Miller bigband truck maar desalniettemin maakte het nummer geschiedenis.

I WANT TO HOLD YOUR HAND

Nummer 1 in de UK en de US en uitgebracht op 21 november 1963.

In het nieuwe verblijf van Paul (het huis van Jane Asher) aan de Wimpole Street 57 in Marylebone schreven Lennon en McCartney de nieuwe song.

Brian Epstein zeurde over Amerika. John en Paul zaten ook bij het schrijven van dit nummer op elkaars lip. Paul speelde min of meer instinctmatig op de piano. Hij sloeg een akkoord aan en John riep uitgelaten: “Dat is het!” Experts twisten nog of het een B major of een B7 akkoord was. Hadden The Beatles iets nieuws geschreven, iets wat nog niet eerder was gedaan?

Er was hoon over de mierzoete romantische tekst. “And when I touch you I feel happy inside” kan echt worden gezien als een misser. Het gaat om de harmonie. Meer dan welk facet van The Beatles dan ook, de vocale harmonie gaat door merg en been. De afstemming van de stemmen onderling is onwaarschijnlijk. Er klinkt verdriet in door. Alle leden van de band, behalve George, hebben op jonge leeftijd ouders verloren en dat maakt hun simpele teksten mooi. Mogelijk dat deze song, die verscheen een week na de dood van John F. Kennedy en die veel wonden sloeg, daarom zo insloeg als een bom

Cultureel gezien volgde de roem van The Beatles een wanordelijke weg. Ian MacDonald schreef terugkijkend op I Want To Hold Your Hand : “Hoewel The Beatles zeker geen bewuste subversieve bedoelingen hadden, met deze krachtige plaat hebben zij een culturele coup gepleegd. Ervaar zelf maar hoe goed deze song is.”

In december voelden de jongens zich aangetrokken tot de watersport en zij zongen in gestreepte blazers Moonlight Bay tijdens de Morecambe and Wise TV show en tijdens de radio special ter gelegenheid van Boxing Day (de tweede kerstdag) zongen zij Tie Me Kangaroo Down Sport met Rolf Harris. Ze domineerden de hele show maar Amerika was bereid dit anders te interpreteren. Het was een echt Engels jaar voor The Beatles en Capitol (EMI in Amerika) meed The Beatles en “verbande” hen naar kleine labels. Vee-Jay of Gary, Indiana brachten op 7 februari Please Please Me uit (7000 exemplaren verkocht) en op 27 mei From Me To You (22.000 verkocht). Swan uit Philadelphia bracht op 16 september She Loves You uit (1000 exemplaren verkocht). Rond Kerstmis draaide Capitol om.

Op 26 december gaven ze I Want To Hold Your Hand exclusief aan Jack Spector, een van de dj’s van WMCA New York. En toen begon de Beatlemania in de Verenigde Staten.

Bruce Springsteen, toentertijd 14 jaar oud, uit Freehold, New Jersey haalt tijdens de radioshow van zijn maatje uit de E-Street Band, Steve Van Zandt, op Sirius XM herinneringen op. “Het klonk niet zoals je in die tijd gewend was. Het geluid had een vreemd voodoo-achtig effect op je …… Ik ging de auto van mijn moeder uit. Daar hoorde ik de muziek. Ik rende de straat in naar de bowlingbaan, zocht de telefooncel, sloeg de deur achter me dicht, belde mijn vriendin en zei: “Heb je die song van The Beatles gehoord?” Het liet je dag even stilstaan. I Want To Hold Your Hand was net een nucleaire explosie.” Van Zandt, toen 13, hoorde het in Middletown, NJ en bevestigde wat Bruce zei: “De wereld splitste zich gelijk in het verleden en de toekomst.”

(bron: Mojo 264 – november 2015)
(vert.: Toine Gribling)

 


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631900