Beatlesfanclub NL

Deze herfst, bijna 10 jaar na de dood van George Harrison, zal er veel te horen en te zien zijn over de 'stille Beatle'.

11 Oktober gaat in het Grammy Museum in Los Angeles de tentoonstelling 'George Harrison: Living in the Material World' van start. Het is de eerste grote museumtentoonstelling over het leven en carriere van de overleden muzikant. Het evenement valt samen met twee andere projecten met dezelfde naam: een documentaire geregisseerd door Martin Scorsese, wat door HBO wordt uitgezonden in twee delen op 5 en 6 oktober, en een boek geschreven door Harrisons weduwe Olivia dat uitkomt op 27 september.
Harrison is ook het onderwerp van een nieuwe uitgave van de Rolling Stone.

Scorsese en Olivia Harrison ontdekten zo veel tijdens het 5 jaar durende proces van het maken van de documentaire dat het 'zonde zou zijn om dat niet te delen', zegt ze. 'Er was gewoon zoveel materiaal dat Marty niet heeft gebruikt, zoals verschillende verzamelobjecten en brieven. Dat moesten we voor iets anders gebruiken'.

Directeur Bob Santelli van het Grammy Museum zegt dat de tentoonstelling het leven van de overleden Beatle laat zien vanuit zowel een professioneel als persoonlijk perspectief.

'Dit was een man die zeer spiritueel was', zegt Santelli. 'Maar hoe zachtaardig hij was met tuinieren en de natuur, zo competitief was hij met Formule 1 racewagens. Er zijn zoveel uiteenlopende verassingen van George Harrison dat we een tentoonstelling hebben gemaakt zodat iedereen het kan zien.'
Veel objecten zijn sinds zijn dood op 58 jarige leeftijd in november 2001 niet uit zijn huis Friar Park in Henley-on-Thames, Engeland gekomen. De tentoonstelling bevat onder andere de gitaren waarop hij speelde tijdens opnamen van Beatlesnummers als ook solonummers (ook zijn Gretsch Duo Jet), podium outfits (kostuums die hij droeg in het Shea Stadium en het Concert for Bangladesh), handgeschreven songteksten, foto's, brieven en dagboeken.

'Het meest interessant zijn de dagboeken, vooral die hij schreef in zijn jongere jaren', zegt Santelli. 'We vonden allerlei geweldige ideen over wat de band genaamd The Beatles eruit zou kunnen zien, qua outfits en gitaren die hij zou gebruiken. En dit was dus geschreven in 1960, '61, '62, ruim voor Beatlemania begon'.

Het Grammy Museum organiseert de tentoonstelling Living in the Material World (vrij toegang bij museumkaartje) tijdens de Grammy Awards op 12 februari, waarna de tentoonstelling naar andere musea zal gaan.

'We zijn nog bezig om een lijst van steden samen te stellen, maar de tentoonstelling zal eerst in een aantal plekken in Amerika te zien zijn, en zal daarna naar Europa gaan, waaronder Londen', aldus Santelli.

Harrison verwacht dat de tentoonstelling een duidelijker beeld van haar man zal geven aan de fans.

'Het boek en de film vertellen een verhaal', zegt ze. 'Ik denk dat je een stuk meer zal weten te komen over wat hij dacht en voelde als hij stil was, wat eerlijk gezegd niet heel vaak was. Het gaat meer om de innerlijke reis. De persoon die hij liet zien ging over muziek, maar hij was een zeer gevoelige en diep nadenkend mens. Misschien dat mensen hem daardoor zagen als een stil iemand, omdat hij erg introspectief was'.

(Bron: usatoday.com)
(Vert.: Malou Oldenhof)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631380