Beatlesfanclub NL

Paul McCartney kan gerust zijn —als er een band de hoeksteen van de populaire cultuur is en blijft 50 jaar na hun ontstaan, dan zijn het wel The Beatles.

Of het een testament is van de goede smaak of gewoonweg nostalgie laten we in het midden, The Beatles hebben hun plaats verdiend in de moderne popcultuur —meest recent  in 2007 met ‘Across the Universe’ en vorig jaar nog met het videospel ‘The Beatles : Rock Band’. Maar het nieuws dat Robert Zemeckis (‘Forrest Gump’, ‘Contact’) een remake zal maken van ‘Yellow Submarine’ doet het gevoel van Beatlemania terug naar boven komen. De vraag is, gaat de muziek volgen ?

Nu, ga ik in plaats van mijn liefde voor The Beatles op te hemelen en herinneringen op te halen aan de allereerste keer toen ik het witte album via mijn computer afspeelde, het kort en bondig houden. Ik hou echt van The Beatles. Dus in theorie zou ik heel erg blij moeten zijn dat er een nieuwe Beatlesfilm op de markt komt. Maar het tegendeel is waar en net zoals zoveel fans, voel ik een tweestrijd  — het karakter  van de band mag niet geschonden worden. En ik ben bang dat het dat is wat Zemeckis zal gaan doen.
‘Yellow Submarine’ wordt gereleased door Walt Disney Pictures en zou tegen 2012 klaar zijn, maar een remake van deze animatiefilm kan makkelijk de mist in gaan net zoals een slechte trip.

Het verhaal, als ik het allemaal goed gevolgd heb, gaat als volgt : Er is een magische plek die Pepperland heet, een echt drugsparadijs, tot de blauwe gemene mannetjes (Blue Meanies) het paradijs binnen vallen. De kapitein van de gele onderzeeboot is ontsnapt en roept de hulp in van de Fab Four om weer muziek en plezier in het land te brengen.
Je kan de film in zijn geheel bekijken op You Tube.
De originele film toon wat gelijkenissen met Monty Python, maar je kan er zeker van zijn dat, door de hoogstaande technologie die Zemeckis vaak gebruikt, dit voor een groot deel verloren zal gaan.

In hoofdzaak zal de nieuwe ‘Yellow Submarine’ dezelfde technologische hoogstandjes hebben, net als andere projecten van Zemeckis zoals ‘A Christmas Carol’ of ‘The Polar Express’.
Technisch gezien is dit een bijzonder goede zaak, maar denk ook eens even aan ’t volgende : griezelige computeranimaties van The Beatles midden in een onzinnig verhaal. Zonder de lieftallige oubollige tekeningen zal er misschien weinig te genieten zijn in de nieuwe editie van Zemeckis. Zo’n drie jaar geleden nam Zemeckis de klassieker —’Beowulf’- onder handen met heel veel nieuwe speciale effecten, en het resultaat was een film die veel gelijkenissen vertoonde met een slecht videospelletje. Echt waar, het gaat hier over dezelfde man die ‘Forrest Gump’ maakte, maar ik vertrouw hem niet meer zo erg na zijn laatste filmexperimenten.

Dus wat gaat hij doen? Gaat hij van de Beatlesfilm rotzooi maken in vrolijke snoepkleurtjes? Zal de eigenheid bewaard blijven? Zal hun muziek belangrijk blijven en niet gedegradeerd worden tot commercieel gedoe? Gelukkig niet, denk ik. De muziek van The Beatles is speciaal, iets dat je waardevol moet gebruiken en kan verkopen aan een nostalgisch publiek (heel veel waren nog niet geboren tijdens de hoogtepunten van deze legendarische band). Maar het blijft moeilijk de muziek van de band te scheiden en de voorkeur te geven aan het commercieel gedoe. Elke fan met een beetje gezond verstand herkent onmiddellijk het verschil tussen het witte album en Kidz Bop zingt The Beatles.

Laar hier geen misverstand over bestaan : deze nieuwe ‘Yellow Submarine’ is een geldmachine en zal veel geld in ’t laatje brengen. Maar dit betekent zeker niet wanneer de opgeblonken editie op het filmdoek verschijnt ik niet van de partij zal zijn en niet meer zal luisteren naar ‘Strawberry Fields Forever’. Integendeel, ik zal de volumeknop nog een standje hoger draaien.

(Bron : pittnews.com/Andy Tybout — USA)
(Vert : Janien Nuijten-Colans)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633750