Beatlesfanclub NL

1. Steel and Glass

Lennon’s album zijn vaak een weerspiegeling van de gemoedstoestand waarin hij op dat moment verkeerde. Walls & Bridges ademt zijn scheidingsperiode met Yoko uit. Een periode waarin Lennon geen maat wist te houden met drank en drugs en hij verteerd werd door liefdesverdriet. The Lost Weekend zou hij het zelf noemen. Een van de meest beklemmende songs van Walls & Bridges is Steel and Glass. Vanaf de fade in van de gitaar tot aan de fade out met de aangrijpende strijkers en blazers ademt dit nummer eenzaamheid en wrok uit. Aanvankelijk leek het nummer een trap in de rug van Allen Klein te zijn, de manager van Lennon waarin hij aanvankelijk alle vertrouwen had maar die achteraf hem keihard belazerde. Maar Lennon zou later ook opmerken dat het eigenlijk over hemzelf ging. Het einde, waarbij Lennon met de vioolpartij meezingt bezorgt nog iedere keer de rillingen over mijn rug. Voor de fanatici onder ons: de quadrofonische mix duurt langer dan de reguliere versie.

 

Your phone don’t ring/no-one answers your call/How does it feel/to be off the wall?

 

2. Woman is the Nigger of the world

Lennon was met onder andere Give Peace A Chance niet alleen een pleitbezorger voor vrede, maar met Woman is the Nigger of the World leerde hij menig man – inclusief ondergetekende – een mooie les over feminisme. Een nummer dat destijds op controverse stuitte vanwege het woord “nigger” en daardoor door de Amerikaanse media verkeerd begrepen werd en verbannen werd van radio en TV. Het album Some Time In New York City waarop het nummer staat, staat door de politieke lading niet bij iedereen in het rijtje favorieten, terwijl het album toch een aantal prachtige songs bevat. Producer Phil Spector was bij John Lennon voor zijn doen over het algemeen behoorlijk spaarzaam met zijn normaliter bombastische geluid, maar op Woman.... trekt Spector wel alle registers open.

 

We make her bear and raise our children/And then we leave her flat for being a fat old mother hen

We tell her home is the only place she would be/Then we complain that she's too unworldly to be our friend

Woman is the nigger of the world...yes she is/If you don't believe me take a look to the one you're with

 

3. I Found Out

Over zijn eigen gitaarspel zei Lennon dat hij misschien technisch niet de beste gitarist was, maar zijn gitaar wel kon laten huilen en schreeuwen.  Dat wordt maar al te goed gedemonstreerd in het venijnige I Found Out. De boosheid van de tekst vindt zijn weerslag in de puntige agressieve gitaarpartij van Lennon.  Ringo Starr en Klaus Voormann zorgen voor de strakke ritmesessie.

 

I seen through junkies, I been through it all/I’ve seen religion from Jesus to Paul

Don't let them fool you with dope and cocaine/No one can harm you, feel your own pain

 

I, I found out!

I, I found this out!

I, I found out!

 

4. I Know (I know)

Het album Mind Games is merkwaardigerwijs het ondergeschoven kindje in de Lennon-catalogus. Een album dat herbeluistering verdient. Op het album zijn de barsten in het huwelijk met Yoko overduidelijk (nadat Lennon in het bijzijn van Yoko haar bedroog) en het album staat vol met liefdes- en vooral spijtbetuigingen. I Know (I know) wordt prachtig met een dubbele zangpartij gezongen door Lennon en met name het einde (Oohhh/No more crying) is een lust voor het oor.

 

The years have passed so quickly/One thing I've understood

I am only learning/To tell the trees from the wood

 

5. Beautiful Boy

Op het helaas veel te vroege eind van zijn leven leek Lennon eindelijk de rust in zijn leven gevonden te hebben waarnaar hij zijn hele leven zocht. Lennon klinkt optimistich, ontspannen en liefdevol. Zelden is de liefde van een vader voor zijn kind zo mooi bezongen als in Beautiful Boy. De regels “I can hardly wait/to see you come of age” zijn in het licht van zijn zinloze moord nog steeds wrang. Het moet een kleine schrale troost voor Sean zijn om te horen hoe liefdevol Lennon over hem zingt in Beautiful Boy

 

Before you cross the street/Take my hand

Life is what happens to you while you're busy making other plans

Beautiful, beautiful, beautiful/Beautiful boy

 

Ron Bulters - voorzitter Beatlesfanclub.nl - 


Reacties   

#1 devel-hunt 12-12-2016 15:12
Eigenlijk is het ondoenlijk om een favorieten top 5 te maken van Beatles en/of solo Beatles. Dan spreek ik natuurlijk voor mezelf, maar is zo enorm veel goed materiaal, je kan er gemakkelijk een top 100 mee vullen en dan nog mis je heel veel nummers. Wel een goede top 5 Ron Bulters.
Steel and Glass, No9dream, mind games, cold Turkey en Remember staan vandaag zeker in mijn JL top 5, maar of dat morgen nog zo is?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631860