Beatlesfanclub NL

Ter gelegenheid van de 15-jarige sterfdag van George Harrison hebben Tim op het Broek en Ron Bulters hun persoonlijke top 5 van George Harrisonsongs samengesteld. 

 

1 - You

George heeft altijd een fascinatie gehad voor R&B en Soul platen uit Amerika. Rond de opname van het 'All Things Must Pass' album stoeide hij al met deze track, die in eerste instantie bedoelt was voor Ronnie Spector. Toen dat uiteindelijk niet gebeurde heeft Harrison het drie jaar later zelf maar op het album 'Extra Texture' gezet. Daar is de track zelfs het openingsnummer. En terecht! Wat een knaller. De tekst is erg simplistisch maar doeltreffend. Geweldig sax spel van Jim Horn overigens. In haar boek 'Apple Scruffs, Waiting For The Beatles', schrijft Carol Bedford overigens dat het nummer speciaal voor haar geschreven is...

And when I'm holding you, what a feeling
Seems so good to be true
That I'm telling you all that I must be dreaming.

 

 

2 - Blow Away

Rond 1979 was de Disco en Punk er populair maar in tegenstelling tot McCartney hield Harrison zich helemaal niet bezig met moderne muziek. Wat dat betreft was hij behoorlijk conservatief. 'Blow Away' klinkt als een heerlijke zomer-ochtend. Ontluikend en ontwapenend. Ik vind Harrison het fijnst wanneer hij positief is. Soms wil hij nog wel eens 'zeikerig' zingen bij zijn klaag liederen. Wanneer het even in het leven tegenzit kan deze, vrij simpele, tekst heel goed helpen. Verder vind ik het begin met de slide-gitaar ontzettend bijzonder en herkenbaar. Daarnaast gaat het lied de komende uren niet meer uit je hoofd. Enorm catchy!

All I got to do is to love you
All I got to be is, be happy
All it's got to take is some warmth to make it
Blow Away, Blow Away, Blow Away.

 

 

3 - Try Some Buy Some

Ook dit nummer werd in eerste instantie geschreven voor Ronnie Spector. Zij nam het op in 1971 en bracht het als single uit ( met als b- kant het hilarische Tandoori Chicken). Later zette Harrison zijn eigen versie op de plaat 'Living In The Material World'. Het nummer beschrijft het leven van Harrison voordat hij God vond en zijn uiteindelijke spirituele ontwaking. Muzikaal tamelijk complex. Het heeft heel lang geduurd voordat ik van het nummer kon houden (of überhaupt het totale album) maar inmiddels zou ik niet meer zonder kunnen. Overigens hebben de strijkers Lennon weer geïnspireerd tot het schrijven van #9 dream. David Bowie nam ook een pracht versie op van dit nummer.

Not a thing did I feel
Not a thing did I know
'Till I called on your love
And your love sure did grow

 

 

4 - That's What It Takes

Eigenlijk zou ik zijn hele come-back plaat 'Cloud 9' willen nomineren. Want daar staat werkelijk geen enkel zwak nummer op. Hij schreef dit samen met Jeff Lynne en Gary Wright. Het dromerige beginstuk bezorgt me steeds weer kippenvel en dat in combinatie met de achtergrondkoortjes maakt het voor mij één van de meest geslaagde Harrison composities.

As we got to get out in this world together, oh
Doesn't really matter if we start to make some changes, oh

 

5 - Run Of The Mill

 

Natuurlijk moet ik iets kiezen uit zijn 'All Things Must Pass' album. Wat me af en toe tegenstaat is de enorme galmbak productie. Op dit nummer valt het gelukkig mee en wordt het zelfs intiem (al zou ik het liefst de geheel akoestische versie willen aanraden op te beluisteren). Het nummer beschrijft de scheiding van The Beatles en die is heel minder zuur dan bijvoorbeeld Lennon's 'How Do You Sleep'.

 

As the days stand up on end
You've got me wondering how I lost your friendship
But I see it in your eyes

Though I'm beside you
I can't carry the lame for you
I may decide to
Get out with your blessing
Where I'll carry on guessing

 

 

Tot slot wil ik iedereen aanraden vandaag Early Takes 1 te luisteren. Dat is een prachtige akoestische plaat van Harrison. Het lijkt net alsof hij in je huiskamer staat te spelen. Olivia, breng deel 2 toch eens uit!

 

Tim op het Broek


Reacties   

#2 robin 03-12-2016 23:39
Wat Blow Away betreft. Ik snap dat Paul's 'Goodnight Tonight' een wereldhit werd in het voorjaar van 1979 (de tijdgeest eiste dit van hem) , maar die credit had ik liever aan 'Blow Away' gegund. Wat een dijk van een nummer. Toch wel nummer 16 in Amerika.
#1 robin 03-12-2016 23:36
Schitterende nummers. Mooi.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632370