Beatlesfanclub NL

Ter gelegenheid van de 15-jarige sterfdag van George Harrison hebben Tim op het Broek en Ron Bulters hun persoonlijke top 5 van George Harrisonsongs samengesteld. 

 

1.  Writing on the Wall (van Somewhere in England)

George Harrison had niet alleen een gave voor prachtige melodieën maar wist ook prachtige songteksten te schrijven. Soms licht van toon of humoristisch maar vaak met een levensles of overdenking. Writing’s On the Wall combineert een sterke melodie met een zeer persoonlijke tekst en wordt bovendien prachtig gezongen.

Hoewel George een rotsvast vertrouwen had in reïncarnatie bleek de dood van John Lennon er toch diep in te hakken bij George:

Strange we hold on to things that have no grace or power/
While death holds on to us much more with every passing hour/
And all the time you thought it would last/ Your life, your friends would always be
'Til they're drunk away or shot away or die away from you.

 

 

2.  What is life? (Van All things must pass)

We zouden bijna vergeten dat na het uiteenvallen van The Beatles George en Ringo aanvankelijk grotere commerciële successen behaalden dan Paul en John. George sloeg genadeloos toe met zijn 3-LP debuut All Things Must Pass, waarop ook de single What is Life? te vinden is. 46 jaar na dato heeft dit nummer nog niets aan kracht ingeboet. Een sterke gitaarhook, de onweerstaanbare blazerssectie en de bombastische produktie van Phil Spector klinken nog net zo goed als destijds.

Tell me, what is my life without your love/
Tell me, who am I without you, by my side

 

 

3. Faster (van George Harrison)

George wordt over het algemeen vooral in verband gebracht met zijn spirituele kant. Harrison had naast deze spirituele kant echter ook een zeer aardse kant: een liefhebber van snelle auto’s, mooie vrouwen en drugs. Harrison was een fervent bezoeker van Formule 1-races en kon door zijn vriendschap met vele coureurs en zijn innemende houding bij elk raceteam zonder problemen naar binnen lopen. Faster is een eerbetoon aan de Formule 1-coureurs. Het begin van het nummer met het geluid van de start van een race bezorgt nog steeds kippenvel en George Harrison’s stem klinkt prachtig op dit nummer. In de clip wordt George Harrison rondgereden door coureur Jackie Stewart.

The people were intrigued/His wife held back her fears
The headlines gave acclaim/He'd realized their dreams.

Faster than a bullet from a gun/He is faster than everyone
Quicker than the blinking of an eye/Like a flash you could miss him going by
No one knows quite how he does it but it's true they say/He's the master of going faster.

 

 

4. Woman don’t you cry for me (van 33 1/3)

33 1/3 kreeg van het grote publiek nooit de aandacht die het verdiende, maar staat op het lijstje van favoriete Harrison-platen opvallend hoog bij veel fans, waaronder ook die van ondergetekende. Harrison zong fantastisch, de composities zijn uitstekend en de band is goed op elkaar ingespeeld. Dat laatste blijkt onder meer op de opener Woman Don’t You Cry For Me. Vanaf de beginslagen op de snaredrum en de pompende baspartij van Willie Weeks wordt de aandacht vastgehouden. En een eervolle vermelding voor Harrison’s karakteristieke slidegitaar.

There's no one place I want to be/Attachment only hurts you
Take care of yourself baby/C'mon won't you let me be

 

 

5. Looking for my life (van Brainwashed)

Harrison’s dualiteit in het leven is ook een rode draad in zijn muziek. Harrison kon humoristische songs schrijven (denk aan This Song of het voor Ringo geschreven Wrack my Brain) maar schuwde over het algemeen niet de diepgang. Looking for my life is een van Harrison’s meest persoonlijke songs en verwijst enerzijds naar de aanslag op zijn leven op 31 december 1999 toen een gestoorde man zijn huis binnendrong en Harrison neerstak, maar ook op zijn naderende dood door kanker. Iedereen die geconfronteerd wordt met de mindere kanten van het leven kan zich vinden in de volgende regels:

I never knew that life was loaded/I only hung around birds and bees
I never knew that things exploded/I only found it out when I was down upon my knees
Looking for my life

 

Ron Bulters


Reacties   

#2 devel-hunt 04-12-2016 09:30
Zeker mooie top 5 Ron, tenminste niet zo vanzelf sprekende top 5.
Beautiful girl, Be here now, All things must pass, The answere's at the end en Mystical one is waarschijnlijk mijn top 5, hoewel die er volgende week weer anders uit kan zien. :-)
#1 robin 03-12-2016 23:31
Mooie top vijf, Ron. Helemaal mee eens. Ook fijn dat je minder bekende paden bewandeld. Ik heb de tracks meteen beluisterd. :) Wat een zaligheid. Een opmerking: Writings on the Wall was geschreven( en opgenomen) voor de dood van John.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631480