Beatlesfanclub NL

leon

 

De Amerikaan Leon Russell, die als muzikant met de groten der aarde werkte en ook zelf vele hits schreef, is gestorven. Russell, met zijn lange witte haren en baard een opvallende figuur, werd 74. 
Frank Sinatra, Joe Cocker, Sam Cooke, Bob Dylan, Eric Clapton, B.B King, The Beach Boys, The Monkees... Noem een topmuzikant uit de jaren 60 of 70 en de kans is heel erg groot dat Leon Russell op een of meerdere van zijn nummers te horen is. 
Russell was in die jaren een van de belangrijkste en meest gevraagde studiomuzikanten in Los Angeles, die ook deel uitmaakte van het Wall Of Sound Orchestra van de beroemde producer Phil Spector. 
Russell was als gitarist en pianist van vele markten thuis en beperkte zich niet tot één genre. Rock, gospel, country, soul, blues: Russell speelde het allemaal tijdens zijn carrière en op het podium ontpopte de flamboyante muzikant zich tot een van de meest dynamische muzikanten van zijn tijd. 
Naast zijn werk als studiomuzikant was Russell ook een begenadigd songschrijver. Zijn meest bekende nummer is 'A song for you', dat hij schreef voor zijn eerste solo-album in 1970. 
Het zou uitgroeien tot een classic die door een honderdtal artiesten werd opgenomen. Onder meer Joe Cocker, The Carpenters, Neil Diamond, Dusty Springfield en Ray Charles namen er een eigen versie van op.
 

Groot in de jaren 70

Russell, die als tiener samen met J.J. Cale in een band speelde, werd in de jaren 70 een bekende naam. Dat dankte hij aan zijn werk met Joe Cocker en zijn soloalbums, maar ook aan zijn optreden in het door George Harrison georganiseerde benefiet Concert for Bangladesh en de film daarover. Met de jaren verdween hij wat uit het spotlicht, tot hij in 2010 samen met Elton John 'The Union' opnam. "Hij was mijn grootste invloed als pianist, zanger en songschrijver', verklaarde John toen. Russell sukkelde al enkele jaren met zijn gezondheid. In 2010 werd hij geopereerd aan de hersenen en enkele maanden geleden kreeg hij een hartaanval. Hij overleed zaterdag in zijn slaap, in Nashville.
 
(Bron: De Morgen)

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632290