Beatlesfanclub NL

Drake en Kanye West maken ons lekker met een gezamenlijk project dat misschien nooit het daglicht zal zien. Adele zegt dat ze het komende decennium klaar is met toeren en zich in plaats daarvan op haar gezin wil richten. Frank Ocean is al terug in de schaduwen gegleden nadat hij eerder dit jaar twee albums had uitgebracht. Als de golf van nieuwe muziek uitsterft in 2016, waar moet het publiek in de toekomst dan wild van worden?

Sony’s Computer Science Laboratory in Parijs heeft mogelijk een antwoord gevonden: kunstmatige intelligentie. De creatieve onderzoeksafdeling van het bedrijf heeft al twee nummers geproduceerd door gebruikt te maken van kunstmatige intelligentie, een softwareprogramma dat zij Flow Machines noemen. Eén van de eerste nummers, ‘Daddy’s Car’, is in de kenmerkende stijl van The Beatles en vangt die transcendentale, nostalgische pop sfeer. De toekomst van elektronische muziek kan in de toekomst van begin tot eind een letterlijke elektronische inbreng hebben.

.be

Het enige wat een muzikant hoeft te doen, is de stijl van het nummer kiezen. De computer haalt uit een database met zo’n 13.000 verschillende soorten bladmuziek en combineert verschillende geluiden en arrangementen op basis van de keuze van de componist. Sony maakte ook gebruik van een extra programma om stukjes en beetjes aan geluid uit een verscheidenheid van nummers na te bootsen.
De kunstmatige intelligentie draait de bladmuziek in elkaar, de muzikant voegt de songtekst toe, mixt het en produceert het. Het artikel over de nummers van Flow Machine beweert dat het kan ‘componeren in iedere stijl’.  

Een tweede nummer, ‘Mr. Shadow’, is een kopie van de stijl van Amerikaanse songwriters: die bron van bladmuziek bevat hits van Duke Ellington, Cole Porter, George Gershwin en Irving Berlin. Beide nummers werden gecontroleerd door de Franse componist Benoît Carré. Het team van onderzoekers is van plan om een volledig popalbum uit te brengen in 2017, met daarop ‘Daddy’s Car’.

Het is dus heel goed mogelijk dat er een tijd komt waarin kunstmatige intelligentie de ruimte vult wanneer geslaagde en geliefde artiesten de tijd nemen om met nieuwe, hervormende stijlen en geluiden komen, maar Sony’s toepassing van geavanceerde technieken in de muziekindustrie is niet bedoeld om iedere menselijke inmenging in het muzikale proces uit te sluiten. Het doel is om te komen met ‘vernieuwende en effectieve manieren om creativiteit te stimuleren’, aldus de Flow Machines website.

De manier waarop kunstmatige intelligentie gebruikt kan worden om een nieuwe dimensie te geven aan het produceren van muziek, kan zelfs meer techniekgerichte artiesten en creatievelingen inspireren om te experimenteren met muziek. Eén ding is zeker: de robots zijn officieel de muziekindustrie binnengetreden en hebben enkele opzwepende ritmes met zich meegenomen.

(Bron: mic.com)
(Vert: Laura Alblas)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632740