Beatlesfanclub NL

butcher cover 50 jaaroud

De 'butcher' cover van 'Yesterday and Today' werd op 20 juni 1966 uitgegeven door Capitol Records. Het werd al snel weer uit de winkels gehaald, want men kon de foto van de Fab Four met slagersschorten aan, behangen met rauw vlees en omringd door kapotte poppen, niet echt waarderen.

Het verhaal over de cover gaat dat het een statement van de band was tegen het bloedbad van de oorlog in Vietnam, of om hun ongenoegen te laten blijken over hoe Capitol Records hun Britse albums en singles in de Amerikaanse markt zette.

Beiden niet waar, zegt Bruce Spitzer, auteur van verschillende zeer goed ontvangen boeken over de albums van the Beatles.

Het eerste idee voor de hoesfoto van 'Yesterday and Today' was op initiatief van Beatlesmanager Brian Epstein een foto van de band naast een grote houten kist. Capitol stuurde een proefmodel van de lay-out en Epstein was daar niet blij mee, aldus Spizer.

Beatles John Lennon en Paul McCartney waren bij Epstein toen hij de lay-out zag en afkeurde. Lennon stelde snel voor om dan een avant garde foto te gebruiken die op 25 maart 1966 door fotograaf Robert Whitaker gemaakt was, als onderdeel van een conceptueel kunstwerk met als titel "A Somnambulant Adventure". McCartney was ook tevreden over deze aparte keuze, tegen de zin van Epstein in, aldus Spizer.

Raar maar waar was niemand bij Capitol Records tegen de 'butcher' cover. Het publiek echter wel en de albums werden direct teruggehaald.

Om kosten te besparen lijmde Capitol Records een nieuwe foto, een alternatieve versie van de geweigerde foto met de houten kist, op de omstreden cover.

Sindsdien zoeken en vinden fans exemplaren waarop de gelijmde foto over de 'butcher' cover gelijmd is en halen deze eraf.

Inmiddels is dit een echt collectors item geworden. De waarde hangt af van hoe netjes de gelijmde hoes eraf gehaald is, en varieert van honderden tot duizenden dollars.

Nog zeldzamer (en dus waardevoller) zijn de exemplaren waar nooit een andere hoes overheen gelijmd is, en die nog in originele staat zijn.

Aangezien in 1966 mono albums meer voorkwamen, is een originele stereo 'Yesterday and Today" album met 'butcher'hoes zeer gewild.

In februari werd tijdens een veiling zo'n stereo 'butcher' cover verkocht voor $125.000,-.

Gedurende de jaren daarna bleven Lennon en McCartney hun controversiële keuze voor deze hoes verdedigen, hoewel bandmaatje Ringo Starr er nooit veel woorden aan vuil wilde maken. George Harrison vond de hoes walgelijk. In het boek 'The Beatles Anthology" uit 2000 zegt hij: "Ik vond het walgelijk, en ik vond het ook stom. Soms deden we domme dingen, denkend dat we cool en hip bezig waren, terwijl het naïef en dom was; en dit was een van die dingen."

(bron: masslive.com)

(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)


Reacties   

#1 Eric62 02-06-2016 19:05
Als je de cd Yesterday and Today koopt heb je beide foto's. De foto van The Beatles bij de kist zit er los bij, dus je kunt die zo weghalen en dan zie je de 'Butcher cover".

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635550