Beatlesfanclub NL

Als journalist voor NME, Q en Word heeft Paul Du Noyer Paul McCartney meer geinterviewd dan welke andere journalist. Het eerste interview vond plaats in 1979, toen hij een backstage persconferentie bijwoonde tijdens een optreden in Liverpool. In zijn boek Conversations With McCartney, dat binnenkort uitkomt, beschrijft hij dat hij op dat moment wist dat hij de juiste carriere had gekozen.

Het boek komt uit op 5 mei en heeft de goedkeuring van McCartney. Het boek is een regelrechte schatkist van Beatles, Wings en Macca verhalen, met alle aspecten van zijn vijftigjarige carriere als 's werelds meest vereerde songwriter.
Wij vroegen Du Noyer om ons vijf dingen te vertellen die alleen hij weet over McCartney.

1. Hij weet niet hoe hij een liedje moet schrijven.
"De eerste keer dat ik Paul McCartney ontmoette, was tijdens een opdracht voor NME. Hij wilde over alles praten, behalve over het schrijven van liedjes. Hij kan gewoon niet uitleggen hoe dat gebeurt. Het is een compleet mysterie voor hem. Hij vertelde me: "Het is magisch... ik weet niet gewoon niet waar ik heen ga, omdat ik het allemaal verzin. Sommige mensen hebben er verstand van en analyseren songwriting. Ik weet het gewoon niet. Je hebt een klein idee, zet er wat akkoorden onder en dan wordt het groter. Soms heb je alleen maar het zakje uit het vliegtuig om op te schrijven, of een notitieblokje uit een hotel of zelfs toiletpapier. Als ik schrijf, verstop ik me in een hoekje, een kast of een toilet. Maar het is iedere keer weer een avontuur. Het is een mysterie of het je gaat lukken.""

2. Hij kijkt graag naar mensen.
"Al sinds zijn schooltijd in Liverpool kijkt hij graag van bovenin de bus naar mensen en zelfs nu maakt hij nog gebruik van het openbaar vervoer. "Ik ben een beetje voyeuristisch," zegt hij. Door het kijken naar mensen ontstonden nummers als Penny Lane, Eleanor Rigby en Lovely Rita. Op het podium is soms zo geinteresseerd in het publiek dat hij even niet meer weet waar hij is in het nummer. En vanuit zijn grote kantoor in Londen staart hij naar een druk plein dat altijd vol is met toeristen of mensen met lunchpauze. Laat ik het zo zeggen: zelfs als je Paul McCartney nooit gezien hebt, heeft hij jou waarschijnlijk wel gezien..."

3. Hij is pas 74, maar muzikaal gezien is hij 103.
"Toen McCartney werd geboren in 1942 was zijn vader bijna 40 en een bandleider  met tientallen jaren ervaring. Lang voordat hij Elvis Presley en rock'n'roll hoorde, leerde Paul oude Engelse liedjes van zijn vader. Hij oefende op de piano voor zijn tantes. Tegen de tijd dat hij John Lennon ontmoette (die ukulele akkoorden had geleerd van zijn muzikale moeder) hadden beide jongens een basis in popmuziek die terugging naar het begin van de 20e eeuw. De komst van rock'n'roll was spannend, maar de skiffle was makkelijk voor de twee muzikale jonge mannen."

4. Hij heeft iedere hit gehoord sinds 1955.
"Als tiener was Paul geobsedeerd door de hitparade. De vroege Beatles hielden hun fans in Liverpool en Hamburg tevreden door elk nummer van de hitparade te kunnen spelen. Als popster was McCartney ultra-competitief en hield hij altijd zijn rivalen in het zicht. Dat is een gewoonte die hij nooit heeft afgeleerd. Op middelbare leeftijd hield hij Eminem en Tone-Loc in de gaten. Toen hij 60 was trad hij op met Jay Z en Linkin' Park. En tegenwoordig neemt hij platen op met Kanye West en Rihanna. Zijn enthousiasme voor nieuwe muziek lijkt echt te zijn, maar diep van binnen wil hij gewoon op de hoogte blijven."

5. Zijn beste album is het album waar niemand ooit van gehoord heeft.
"McCartney heeft alles geprobeerd; van ballet tot electronica. Zijn beste experimentele werk was met producer Martin Glover (alias Youth of Killing Joke) onder hun naam The Fireman. Deze muziek kon redelijk abstract zijn, maar het tribal-techno album 'Strawberries Oceans Ships Forest' had rellen kunnen veroorzaken als Paul dat aan zijn fans had verkocht onder zijn Eigen naam. Maar hun album 'Electric Arguments' uit 2006 was een klassieke McCartney - ruw langs de randen, maar melodieus genoeg om het grootste stadion te laten rocken. Het is vreemd dat veel van zijn fans die hem 'Hey Jude' en 'Yesterday' willen horen zingen, waarschijnlijk nooit deze obscure schoonheid zullen horen.


Conversations With McCartney van  Paul Du Noyer zal verkrijgbaar op 5 mei (Hodder, £10.99).

(Bron: nme.com)
(Vert: Ellen Clement)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632380