Beatlesfanclub NL

inspiratie jeremy hillary boob yellow submarine overleden

Jeremy DuQuesnay Adams was niet bekend door muziek, maar hij zal daar altijd door herinnerd blijven. Adams was een briljant hoogleraar aan de SMU die zijn leven in dienst stelde van scholing en schrijven. Maar in 1968 werd hij deel van de muziekgeschiedenis toen hij onsterfelijk werd doordat hij de inspiratie vormde voor een groots personage in de tekenfilm Yellow Submarine van de Beatles.

Adams overleed vorige week op 82-jarige leeftijd.

Het personage waarvoor hij de inspiratie vormde in Yellow Submarine was Jeremy Hillary Boob. Adams raakte betrokken door zijn bizarre naam.

“Het is vreselijk wat ouders hun kinderen aandoen,” zei Adams in een interview met de Observer in juni 2015. In de jaren 60 had hij de naam Jeremy Y. du Q. Adams aangenomen, iets wat zijn vriend Erich Segal, die het personage heeft bedacht, prachtig vond. De naam van het personage was aanvankelijk Jeremy Y. du Boob, en werd later veranderd in Jeremy Hillary Boob.

Boob is voor het eerst op film te zien tijdens “Nowhere Man', een nummer met een serieuze verwijzing naar werkers in industriële steden als Manchester. Maar het personage werd opnieuw uitgevonden voor Yellow Submarine en was bedoeld als parodie op intellectuelen en bollebozen. Hierdoor was Adams een perfecte keuze als inspiratiebron.

Adams was hoogleraar geschiedenis met Middeleeuws Europa als specialisatie. Hij schreef ook aan de lopende band boeken, wat de reden is dat Jeremy Hillary Boob met zijn voeten “voetnoten” schreef voor zijn 19e boek in de film. Ringo Starr heeft medelijden met Boob en nodigt hem uit bij de Beatles in de onderzeeër.

Segal liet het personage van Adams passende Latijnse leuzen zeggen, zoals “Ad hoc, ad loc and quid pro quo. So little time-so much to know!”. “Ik kan me niet voorstellen dat ik dat soort dingen zei,” zei Adams. “Dat hoop ik niet, tenminste. Maar misschien wel.”

Adams studeerde in de jaren 60 aan Havard toen hij Segal ontmoette, die aan het scenario van Yellow Submarine werkte. “Hij was vierde op de lijst van schrijvers,” zei Adams een jaar later. “Maar hij heeft zo'n 90 procent geschreven.” Segal zou later zeer populaire romans en scenario's schrijven, zoals Love Story, zowel een bestseller als een bijzonder populaire film, en overleed in 2010.

Maar in die tijd was Segal ingehuurd voor Yellow Submarine omdat hij bekend stond als classicus, die Europees theater aanpaste naar Amerikaanse scenario's. Adams wist ook dat Segal samenwerkte met Heinze Edelmann, de Duitse illustrator die de kunstregie en ontwerp van de personages deed voor de film. In Adams' huis hangt een collagekunstwerk dat gesigneerd is door Edelmann.

Vorig jaar zomer was Adams zo vriendelijk ons een interview te gunnen in zijn museum-achtige huis bij de SMU. Hij deed zelfs een van vele stropdassen met een Yellow-Submarinemotief voor, die hij jaren eerder had gekocht. Adams liet ons ook zijn “Yellow Submarine Kamer” zien, een kamer die geheel geel was geschilderd en vol stond met memorabilia van de film. Het zou overal opvallen, maar het huis van Adams stond vol met kunstwerken en meubilair die honderden jaren omspannen.    

Adams herinnerde zich de film als een vertegenwoordiging van een zeker gevoel uit de jaren 60, toen de mensen werkelijk geloofden dat je niks anders dan liefde nodig had.

(Bron: dallasobserver.com)
(Vert: Liesbeth te Boekhorst)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631580