Beatlesfanclub NL

https://youtu.be/r6tpbKVlpsc

Waar brengt een van de grootste rocksterren ter wereld samen met zijn vrouw zijn huwelijksreis door? Je zou verwachten in een luxueus hotel, bijna voortdurend in bed – en in alle beslotenheid.

Toch besloten John Lennon en Yoko Ono, toen ze op 20 maart 1969 trouwden, om hun hoteldeur open te zetten en hun huwelijksreis in alle openheid door te brengen. In het luxueuze Amsterdamse Hilton Hotel in Nederland hebben John en Yoko letterlijk een week doorgebracht in bed, zonder privacy – sterker nog, ze hadden de pers uitgenodigd om bij hun op de hotelkamer te komen. En waarom? Om een lans te breken voor de vrede natuurlijk.

“Toen wij trouwden”, zo herinnert John zich in 1980, “wisten we dat onze huwelijksreis sowieso een publieke aangelegenheid zou worden, dus we besloten om er een statement van te maken. Ons leven is onze kunst. Dat is wat de bed-in was. We lagen zeven dagen in bed en spraken met de verslaggevers…. In feite maakten we een reclameboodschap voor de vrede….”

De bed-in vond plaats van 25 tot 31 maart 1969 in suite 902 in het Amsterdamse Hilton hotel. Tegenwoordig heet deze kamer de ‘John and Yoko Suite’, en kan het gewone publiek er overnachten. De witte inrichting, ontworpen door Yoko Ono, is uitgevoerd in jaren-60 stijl met de befaamde vredesleuzen die John en Yoko in hun hotelkamer hadden opgehangen tijdens hun bed-in.

De witte gordijnen en het bedlinnen worden gesierd door afbeeldingen van de beroemde tekeningen die Lennon maakte van hem en Yoko in innige omhelzing. Op de muren zwart-witte accenten van foto’s van John en Yoko tijdens hun week in bed in 1969. Ook zijn er cd’s van John Lennon aanwezig, die in de kamer beluisterd kunnen worden. Na een renovatie van het hotel kreeg de kamer zijn nieuwe nummer 702.

Toentertijd werden John en Yoko belachelijk gemaakt door de media met hun bed-in voor de vrede, maar wie het laatst lacht, lacht het best, want de media schreven er toch over en als gevolg daarvan werd hun boodschap naar buiten gebracht. Een paar maanden later hielden John en Yoko nog een bed-in in Montreal, waar ze hun beroemde lied ‘Give Peace A Chance’ opnamen.

“In 1969 waren John en ik zo naïef om te denken dat we met die bed-in een bijdrage konden leveren om de wereld te veranderen”, zei Yoko in 2012. “Nou, misschien hebben we dat gedaan. Maar dat wisten we niet toentertijd.”

“Het is wel goed dat we het hebben gefilmd”, vervolgde ze. “Het is een overtuigende film nu. Wat we toen zeiden zou nu ook gezegd kunnen worden. Sterker nog, we hebben dingen gezegd in de film die sommige activisten van vandaag steun en inspiratie kunnen bieden. Heel veel sterkte aan ons allemaal.”

(Bron: examiner.com)

(Vert: Linda Weller)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
631880