Beatlesfanclub NL

Paul McCartney is naar men beweert een proces begonnen om de rechten te verwerven van de muziek van Lennon/McCartney, zo is vandaag, 18 maart, bekend geworden.

Muziek uitgeven is een winstgevende aangelegenheid, met uitgevers die een flink deel pakken van de opbrengst die ze krijgen omdat zij de ‘rechten’ hebben van een track. Michael Jackson kocht in 1985 op schandelijke wijze voor $47.5 miljoen ATV Music dat de songs van Lennon/McCartney en van andere artiesten uitgaf en kwam zo in het bezit van de rechten en opbrengsten van het Beatles duo. Michael Jacksons Estate verkocht vorig jaar de ATV/Sony Music maatschappij  terug aan Sony voor $750 miljoen.

Het was bekend geworden dat nadat Jackson de maatschappij had gekocht McCartney aanvoelde dat hem tekort gedaan was; hij had Jackson geadviseerd over de goede kanten van het uitgeven van muziek en hij was van mening dat de King of Pop hun goede vriendschap had verraden door de aankoop van ATV muziek.

De U.S. Copyright Act uit 1976 gaf aan songwriters de mogelijkheid om het aandeel van de uitgevers in hun songs te heroveren, en in het geval van songs geschreven voor 1978 zou dat mogelijk zijn na 56 jaar. De Lennon/McCartney back catalogue staat naar men zegt nu weer op het punt in  vroegere handen over te gaan – of aan het einde van het contract  na de dood van Jackson – en de periode van 56 jaar zal eindigen in 2018.

Vanavond bericht Billboard dat McCartney aan U.S. Copyright office het contract opgezegd heeft van 32 songs. Bovendien heeft hij het contract opgezegd betreffende zijn songs die uitgegeven zijn op Beatles platen van 1962 tot 1964, hoewel veel van de titels die hij wil beëindigen veel later werden uitgegeven, met inbegrip van ‘Come Together’, ‘She Came In Through The Bathroom Window’ en zeven songs van het ‘Abbey Road ‘ album, en eveneens de single tracks ‘Don’t Let me Down’ en ‘The ballad of John & Yoko’.

(bron: nme.com)

(Vert: Theo de Wit)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633820