Beatlesfanclub NL

Verschillende bronnen melden dat Andy White, Britse studiomuzikant, is overleden.

Hij maakt deel uit van de Beatlesgeschiedenis doordat hij op verzoek van producer George Martin inviel voor Ringo Starr en drumde op de nummers 'Love Me Do' en 'PS I Love You' tijdens studio-opnames. Het schijnt dat hij 85 jaar geworden is. Woensdag meldde The New York Metro Pipe band op hun Facebookpagina dat hij afgelopen maandag overleden is. Beatles Examiner heeft dit bericht ook via andere bronnen vernomen. (update: de BBC heeft inmiddels bevestigd dat White maandag is overleden door een beroerte.)

White werd in 1930 geboren in Glasgow, Schotland. Hij begon op zijn 12e te drummen in een bagpipe band, en op zijn 17e werd hij professioneel muzikant. Hij speelde in de jaren 50 in swing en jazz bands in Engeland. Hij drumde in 1960 op het album 'Sound of Fury' van Billy Fury.

Hij werd gevraagd om in te vallen voor Ringo Starr tijdens de opnamesessies van the Beatles op 11 september 1962 omdat producer George Martin niet tevreden was met Ringo's drumwerk van eerdere opnamesessies, en hij had gehoord dat White heel goed was. Mark Lewisohn schrijft in 'The Beatles - All These Years, Volume 1: Tune In' dat Ringo dit bepaald niet goed opnam. Ringo had gezegd: "Ik was ontzettend overstuur - echt heel erg. Ik vond het echt afschuwelijk." 

Paul McCartney legt de situatie uit in een ander boek van Lewisohn ('The Complete Beatles Recording Sessions'): "George Martin vond Ringo niet echt een goede drummer", vertelt hij. "Dus Andy White was het soort professioneel drummer waar we niet echt aan gewend waren, en George vond duidelijk dat Ringo was uit de maat speelde, en niet echt een strak tempo aanhield. Maar wij hadden een strak tempo eigenlijk niet echt nodig. We wilden het wel, maar het gaf niet echt als we wat trager of sneller gingen, want we kwamen er altijd goed uit samen. Dus het was een enorme teleurstelling voor Ringo." Ringo speelde tamboerijn op de 18 takes van 'Love Me Do' tijdens deze sessie. Hij speelde ook sambaballen op 'PS I Love You'.  

White sprak met The Daily Record in 2012 en vertelde: "Ik werkte in Londen en ik deed veel voor TV. Op een vrijdag kreeg ik een telefoontje of ik op maandag een uurtje of drie kon werken voor EMI. Ik had gehoord van the Beatles omdat mijn eerste echtgenote Lynne uit Liverpool kwam en hun naam wel eens noemde, maar ik wist verder niet veel van ze."

Hij genoot van de sessie, waar hij slechts £5 kreeg voor drie uurtjes werk. "Ze waren geweldig. Ik had niet veel contact met Ringo, ik had al mijn tijd nodig om het stuk in te studeren en hij speelde op de tamboerijn en was er alleen voor de opname. Ik sprak het meeste met John en Paul omdat zij de componisten waren." 

Naast the Beatles speelde hij ook op albums van Herman's Hermits, Chuck Berry, Rod Stewart en Tom Jones ('It's Not Unusual'). Hij ging ook op toernee met Burt Bacharach en Marlene Dietrich. White verhuisde in de jaren 90 naar Amerika. Toen hij in 2012 door de Newark Star-Ledger gevraagd werd wat hij vond van het enorme succes van the Beatles, zei hij Tof voor hen." 

(bron: examiner.com)
(Foto: Rex features)
(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)

 


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633050