Beatlesfanclub NL

Deze week is de volledige videoclip van ‘Revolution’, onder regie van Michael Lindsay-Hogg, uitgebracht op YouTube en Vevo.

Dit is de eerste van vijf muziek videoclips die in hun volle lengte uitgebracht zullen worden ter promotie van de komende nieuwe edities van Beatles 1 en Beatles 1+ DeLuxe.

‘Revolution’ werd samen met ‘Hey Jude’ opgenomen op woensdag 4 september 1968 in de Twickenham filmstudio’s. De opname van ‘Hey Jude’ werd geïntroduceerd door David Frost en was bedoeld voor de aflevering van zijn show ‘Frost’ op zondag; ‘Revolution’ werd opgenomen als muziekclip ter promotie van John’s kant van de single. Er werden in totaal drie versies van ‘Hey Jude’ en twee van ‘Revolution’ opgenomen en gefilmd. Bij alle nummers werd live gezongen op een vooraf opgenomen basistape, een methode die al eerder was gebruikt bij de ‘All You Need Is Love’ sessie voor de satelliet uitzending van ‘Our World’. Als gevolg hiervan zijn de audiotracks van elke afgemixte video uniek en zijn deze nooit eerder uitgebracht in een officiële editie.

De hierbij gevoegde versie van ‘Revolution’ is die waarin George tegen Paul lijkt te zeggen “John smells like sh*t!” (“John stinkt als sh*it”).

The Beatles kwamen in de studio aan om 13:30 uur en waren er aan het werk tot het begin van de avond. In de ‘Revolution’ clips produceerde Paul McCartney de schreeuw in het begin van het nummer en de ‘shoo-be doo-wop’ achtergrond zang uit het langzamere, toen niet uitgebrachte ‘Revolution 1’ was van Paul en George. Zelfs Ringo valt in, maar hij heeft geen microfoon.

De enige actuele uitzending van de ‘Revolution’ videoclip in Engeland was bij ‘Top Of The Pops’ bij de BBC op donderdag 19 september.

Steve Shorten, al jarenlang verzamelaar van Beatles video’s en Beatles expert, laat ons weten dat hij wat verschillen heeft ontdekt toen hij deze video bekeek tegelijkertijd met de originele clip.  Naast het inkorten van het begin en het einde van de video, is er in de originele tape van de promo op ongeveer 1:30 een stukje vervangende opname ingelast van ongeveer 10 seconden. Shorten heeft zo’n vermoeden dat we hier meer voorbeelden van gaan zien op de overige discs.

Wat de audio betreft, dit is een nieuwe mono mix met daarin de pianotrack van Nicky Hopkins. Het is een bekend feit dat John Lennon een voorkeur had voor de mono uitvoering van ‘Revolution’, hij vond de stereo mix die is uitgebracht op het ‘Blauwe album’, ‘Beatles 1967-1970’ niks. Het lijkt er dus op dat ze zijn mening gerespecteerd hebben. Of misschien waren er helemaal geen live tapes van de afzonderlijke zangpartijen, die waren misschien alleen opgenomen in een complete mix met de achtergrond tape. In 1992, toen Ron Furmanek de promo video’s voor het eerst heeft geremastered en geremixt, koos hij ook voor ‘Revolution’ in mono.

De volgende video – ‘Hello Goodbye’- is inmiddels verschenen op dinsdag 22 oktober.

(Bron: wogew.blogspot.be)
(Marijke Snel)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633240