Beatlesfanclub NL

Onderzoekers hebben in het noorden van Frankrijk het Eerste Wereldoorlog-graf van de grootvader van de voormalige Beatle George Harrison ontdekt.
 
Pte Henry Harrison, die zeven kinderen had, stierf op 25 september 1915, de eerste dag van de Slag bij Loos.
Later deze maand is de honderdste gedenkdag van deze slag.
 
Harrison is van Ierse afkomst van zijn moeders kant. Zijn grootvader van moederszijde, John French, werd geboren in Co Wexford.
Archiefbeheerder Andrew Fetherston van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) beschreef de vondst als een "complete verrassing".
 
Hoewel de levensverhalen van The Beatles zeer goed zijn gedocumenteerd, is het de eerste keer dat wordt bevestigd waar en wanneer Harrisons grootvader in de oorlog is gesneuveld.
Fetherston zei dat de ontdekking het bewijs was dat zelfs na 100 jaar "er altijd iets nieuws te leren valt".
 
De eerste dag van de Slag bij Loos was de slechtste dag van de oorlog voor het Britse leger - afgezien van de eerste dag van de Slag om de Somme.
De CWGC, die verantwoordelijk is voor alle de Britse en Gemenebest-oorlogsgraven, heeft 10.200 Britse oorlogsslachtoffers vanaf die dag geregistreerd, met inbegrip van 8500 die in Loos zelf sneuvelden.
 
In de geautoriseerde Beatles-biografie van Hunter Davies zegt Harrison dat hij dacht dat zijn grootvader was gesneuveld bij de Slag van Bergen, maar die was in augustus 1914.
 
Pte Harrison is begraven in St Mary Advanced Dressing Station (ADS) Gemenebest Militaire Begraafplaats, ten noorden van Lens bij het Nauw van Calais.
 
Van de ongeveer 2000 mensen die er zijn begraven, zijn er slechts 218 begraven met een naam - met inbegrip van Pte Harrison.
Pte Harrison zat in november 1914 bij het 1ste Bataljon van het Loyal North Lancashire Regiment. Het gezin woonde in Wavertree, een gebied in Liverpool, Merseyside.
Hij is begraven in Plot 5, Rij F, graf 10 van de begraafplaats.
 
Het was pas in november van dat jaar, twee maanden na zijn dood, dat zijn vrouw Jane Harrison een telegram ontving.
Ze was kapot van verdriet - en hun zeven kinderen bleven vaderloos achter.
De Wavertree Times vermeldde: "De officiële mededeling van de dood van Private Harry Harrison, 1 Batt. Loyal North Lancashire Regiment, die op 25 september is gesneuveld in Frankrijk, is door zijn vrouw ontvangen in de Abessinië Street 24, Wavertree, Liverpool.
 
Voordat hij in het leger zat, was hij in dienst bij een Liverpools bouwbedrijf. Hij ging afgelopen november het leger in en werd in het voorjaar opgeroepen. Hij laat een weduwe en zeven kinderen achter."
"Na het bekijken van de documenten en andere gegevens die beschikbaar zijn, is er onomstotelijk overtuigend bewijs dat Henry Georges grootvader is. We vragen ons af of de familie ooit op de hoogte was van hun verlies, of het graf heeft bezocht", zei Fetherston.
 
The Beatles zijn ooit gefotografeerd op een militaire begraafplaats. Ze stopten in augustus 1960 bij de Arnhemse Oosterbeek Airborne War Cemetery, toen de band van Liverpool naar Hamburg reisde, hoewel John Lennon niet op de foto staat omdat hij weigerde het busje uit te stappen.
 

Foto genomen in 1960 – George Harrison (tweedede van rechts) – Paul McCartney (centraal in het midden) – Stuart Sitcliffe (vierde van links) – Bete Best (rechts) – samen met enkele leden die met hen tourden. Foto werd genomen in het Arnhem-Oosterbeek Oorlogskerkhof (in Nederland). De Beatles waren hier tijdens hun reis van Liverpool naar Hamburg.
 
(Bron: irishtimes.com)
(Liesbeth te Boekhorst)

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636860