Beatlesfanclub NL

Nadat aanvankelijk een korte teaser op internet verscheen met slechts het logo “1” werden de sociale media op 15 september overspoeld met het nieuws over het nieuwste Beatlesprodukt: gerestaureerd beeldmateriaal wordt op dvd uitgebracht in verschillende varianten, variërend van een een enkele DVD of Bluray met 27 clips – de visuele variant van het album 1-  tot de luxe variant die naast genoemde DVD of Bluray ook nog een tweede disc bevat met 23 extra clips en het album “1” dat niet alleen geremastered is maar ook opnieuw gemixt.
 
Om de campagne toe te lichten waren een topman van platenmaatschappij Universal en Jonathan Clyde van Apple Corps., die bij het restauratieteam betrokken was geweest op woensdag 16 september speciaal vanuit Londen naar een filmzaal op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam gekomen.
 
Hoewel de platenmaatschappij al het jaar na de release (in 2000) van het zeer succesvolle verzamelalbum ‘1’ aandrong op een bijbehorende dvd, zo legde Clyde uit, wilde men niet een snel product uitbrengen maar werd besloten om het beeldmateriaal – soms in het bezit van Apple – maar ook verkregen uit handen van derden geheel te restaureren. Zo bleek een deel van de clips keurig thuis bewaard te worden door een medewerker van de BBC die het niet over zijn hart kon verkrijgen het materiaal te vernietigen, zoals hem door de BBC was opgedragen. Omdat men vanuit origineel filmmateriaal en negatieven wilde werken, moest bijvoorbeeld de clip van Something bij een verzamelaar uit de Verenigde Staten worden gehaald, waarbij het probleem was dat diens kopie uiterst fletse kleuren en beschadigingen had.
 
Hoe zeer het beeld en geluid opgepoetst was werd in een uitgebreide filmpresentatie toegelicht. Allereerst werd I feel fine getoond, deels in ongerestaureerde staat, vervolgens een deel van de versie die op de eerste dvd staat (de bekende clip met boksbal) en daarna de tweede versie van het nummer (de zogenaamde “Fish en Chips” variant). Ook de twee varianten van We can work it out werden deels getoond. Met name uit de clips vanaf 1966, die overwegend op 32mm werden opgenomen, bleek hoe het materiaal is gerestaureerd. Kraakheldere versies van Rain, Penny Lane en Strawberry Fields Forever passeerden de revue, evenals Revolution (waar op dvd is gekozen voor de monoversie met opnieuw opgenomen zang), delen van de maar liefst 3 verschillende versies van Hello Goodbye alsmede Lady Madonna, Hey Bulldog, Something en Dig a Pony.
 
Maar ook het geluid van de clips werd aan de hand van bijvoorbeeld Strawberry Fields Forever geïllustreerd. Allereerst liet men het geluid van de 2009-remaster horen en vervolgens de nieuwe stereomix, gevolgd door de 5.1 surround mix. Wie dacht dat 2009-remasters niet meer overtroffen konden worden: de nieuwe versies klinken werderom aanzienlijk beter, waarbij opgemerkt moet worden dat niet zo progressief als de Yellow Submarine heruitgave of Love is gemixt.
“1” zal in 7 variaties begin november op de markt komen.
 
 
Ron Bulters
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636860