Beatlesfanclub NL

Paul McCartney's 45-toerenplaten als soloartiest zijn verzamelstukken, maar niet altijd winstgevend.
 
Alle platen moeten goed verzorgd zijn. Het is geen goed idee om regelmatig een import exemplar van 'Mull of Kintyre' (1977) op een platenspeler te leggen en hem dan proberen te verkopen voor veel geld. Mogelijke kopers zullen niet veel geld neertellen voor een bekraste en te vaak gedraaide 45-toerenplaat met een gescheurde hoes. Alleen een zeldzame single zal geld opleveren als hij in slechte conditie is. Zeldzaam is een bedrieglijk word en als je plaat wordt beschreven als gemiddeld, is het niet zo'n goede kwaliteit en niet zo waardevol. 
 
Veel van McCartney's singles zijn massaproductie voor het publiek en deze singles zijn makkelijk te vinden. Hoe beter de staat van de single is, hoe meer waarde hij heeft. Dit betekent niet dat je je collective McCartney singles die niet in perfecte staat zijn, moet weggooien. Het betekent simpelweg dat je moet kunnen herkennen wat waarde heeft en wat niet. Een simpel onderzoekje kan je al een idee geven wat een bepaalde single kan opleveren in 2015. 
Het is ook een mythe dat een hooggewaardeerde single makkelijk de vraagprijs oplevert. Een beginner zal misschien teveel uitgeven aan een single, maar vaak wil de verkoper grote winst maken. Grote bedragen uitgeven zou alleen een verzamelaar moeten doen, niet de gewone jongen. 
 
Een bekrast en beschadigd importexemplaar van 'Mull of Kintyre' bijvoorbeeld, zal niet zo goed verkopen als een exemplaar in betere conditie. Verzamelaars die dit begrijpen zullen je een lage prijs aanbieden van $5 tot $8 afhankelijk van de conditie van de plaat. Als het om goede tot slechte kwaliteit gaat, zal het niet zoveel geld opleveren als 'heel goed, bijna perfect of perfect', die kan worden verkocht tegen een veel hogere prijs. Binnenlands vinyl is over het algemeen het makkelijkst te vinden, dus als het beschadigd is, kun je het verkopen voor $0,50 tot $3. 
 
De conditie van platenhoezen kunnen de verkoop beinvloeden. Ze moeten niet naar rook ruiken, er mogen geen vlekken of verkleuringen op zitten van eten, vingerafdrukken of zonlicht en grote beschadigingen zijn uit den boze. Als je door de hoes de plaat ziet zitten vanwege druk op het papier, zal men zeker verder zoeken naar een minder beschadigd exemplaar. 
Zolang de plaat in goede conditie is met alle originele componenten (hoes en bijlagen), kan hij waardevol zijn voor de verkoop. Verschillende goede platen tegelijkertijd verkopen levert meer op. Zoeken naar de juiste kopers kan door middel van advertenties op internet of in kranten van mensen die collecties kopen.
 
Paul McCartney solo vinyl is interessant omdat McCartney niet zijn naam kon gebruiken voor de credits. Aan het begin van solocarriere, 1970 tot 1975, stonden zijn album credits op naam van McCartney, Paul en Linda McCartney, Wings, en Paul McCartney and Wings. Van 1975 tot heden gebruikte hij Wings of Paul McCartney met verschillende uitzonderingen (bijvoorbeeld Thrillington, Suzy and the Red Stripes, The Fireman, Twin Freaks, etc.). Let ook op de verschillende importversies van zijn singles op verschillende platenmaatschappijen en bootleg marktlabels. 
 
De meeste 45-toerenplaten van McCartney uit de afgelopen 25 jaar hebben wat marktwaarde vanwege gelimiteerde oplagen en unieke prints. Picture discs (kunstwerken die de gehele plaat beslaan) van 'Flaming Pie' uit 1977 bijvoorbeeld zijn verzamelstukken vanwege de gelimiteerde oplage. Ze werden toen verkocht voor ongeveer $8 en hebben nu twee keer zoveel waarde. Ter vergelijking, als je de foute print van 'No More Lonely Nights' uit 1984 vindt, waarop 'Lonely' als 'Lonley' gespeld staat, dan is het een verzamelstuk, terwijl de meeste 45 toerenplaten uit de jaren '80 weinig interessant zijn voor kopers.
 
De interesses van kopers kunnen veranderen en het is belangrijk dat je weet welke 45-toerenplaten in je collectie goed verkoopbaar zijn. Als je twijfels hebt over de staat of de uitgave, kun je even kijken wat de verkooptrends zijn voor deze uitgave. Het is de moeite waard om erachter te komen welke 'limited editions' en andere prints op vinyl geld opleveren.
 
(Bron: themaccareport.com)
(Vert.: Ellen Clement)
 

Reacties   

#1 jan hendrik 16-09-2015 18:49
Feitenpolitie

...Flaming Pie' uit 1977...?

Deze plaat is van na Beatles Anthology, namelijk van 2 april 1997. Zie ook onze biografie.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636840