Beatlesfanclub NL

Vanaf het moment dat Imagine van John Lennon op 9 september 1971 is uitgebracht is de meeste aandacht uitgegaan naar de titelsong.
 
Maar zoals de medewerkers aan het album vertelden aan Something Else!: Er zit meer achter dit album dan alleen “Imagine”.
Zoals “Jealous Guy”, dat een van de meest gecoverde solowerken van John Lennon is; tot nu toe zijn er al meer dan 100 versies. (Roxy Music had er een hit mee toen Lennon net was overleden.) En toch behoort “Jealous Guy” nog helemaal toe aan z'n schrijver, met de breekbare stem van Lennon bij de sfeervolle muziek van onder andere Klaus Voormann, Jim Keltner, Joey Molland, Tom Evans en John Barham.
 
 
“Mooi, he?”, zegt Molland, die ook heeft samengewerkt met zijn mede-Badfingerbandlid Evans op het solo-debuutalbum van George Harrison. “Ze belden en nodigden ons uit. John wilde experimenteren met akoestische gitaren, en George was net klaar met All Things Must Pass. Phil Spector produceerde Johns album, en ze vroegen ons om mee te spelen. We gingen erheen en hadden een geweldige avond - een van de hoogtepunten van mijn leven.”
Lennon had grote lol met het luchtige “Crippled Inside”, dat de sombere tekst van het nummer weersprak, en met een lofzang op het huiselijk leventje op “Oh Yoko!”. Hij stelde kritische vragen op “How?” en “Gimme Some Truth”. Hij bracht swingende rock op “It's So Hard”, en gevoelige overpeinzingen op “Oh My Love”. 
 
 
Er waren andere verwijzingen naar The Beatles behalve de medewerking van George Harrison op de helft van de nummers, Voormann (die de hoes van het album Revolver in 1966 had verzorgd), Spector (de producer van Let It Be uit 1970) en Badfinger, die een contract hadden bij Apple. “Jealous Guy” is geschreven tijdens een sessie voor de White Album van de Beatles, en heette oorspronkelijk “Child of Nature”. Lennon was begonnen aan “Gimme Some Truth” tijdens de aanloop naar Let It Be. 
En er was “How Do You Sleep”, een sneer naar Paul McCartney. Dit nummer was het volkomen tegenovergestelde van de gevoelige momenten zoals de titelsong van het album, dat volgens drummer Alan White maar drie opnames nodig had. White moest harder van leer trekken op het politiek getinte “Gimme Some Truth”, waardoor hij op dit album zijn veelzijdigheid kon tonen.
 
 
Er waren wel wat ongemakkelijke momenten toen White de tekst van “How Do You Sleep” zag, met een aantal vinnige beledigingen van John Lennon richting zijn voormalige mede-schrijver, zoals: “The only thing you done was ‘Yesterday.’”
“Dat was een van de nummers waarvan John me van tevoren de tekst gaf”, zegt Alan White, die nadat hij had meegewerkt aan een aantal vroege solowerken van Lennon bij Yes ging spelen. “Hij zei: 'Dit gaan we vandaag doen. Dit is mijn boodschap. Zeg maar of je dit wilt doen.' Ik las het, en dacht: 'Ik weet over wie dit gaat!' Maar het was niet aan mij om tegen hem te zeggen dit niet te doen. En het was ook een geweldig nummer.”
 
George Harrison is te horen op de bijtende bottleneckgitaar op “How Do You Sleep”, maar Ringo Starr, die tijdens de opnames wel in de studio aanwezig was, zou zijn verbleekt bij de hatelijkheden die waren gericht aan hun voormalige collega. Voor de dood van Lennon hebben hij en McCartney het wel weer bijgelegd.
 
Joey Molland en Tom Evans werkten mee aan John Lennons anti-Vietnamnummer “I Don't Want To Be a Soldier”. “We speelden op onze gitaar zoals we altijd deden, heel eenvoudig”, zegt Molland. “We hebben er geen accenten ingelegd, of al die andere onzin wat je kunt doen. En dat werkte goed. Volgens mij hebben ze ons daarom gevraagd: Ze wisten dat wij nummers snel onder de knie hebben, en dit nummer zouden begrijpen. Het was een goede ervaring voor ons allemaal.”
 
(Bron: somethingelsereviews.com)
(Vert.: Liesbeth te Boekhorst)
 

Reacties   

#1 Eric62 12-09-2015 11:27
Het hele album Imagine is schitterend.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637260