Beatlesfanclub NL
Cynthia Powell overleed onlangs na een kort ziekbed in Mallorca.
 
Ze is 75 jaar geworden, was Lennon’s eerste vrouw en tevens eerste afdanker nadat Yoko Ono in John’s leven kwam. Wederom een hoofdrolspe(e)l(st)er in de Beatlesgeschiedenis waarvan we afscheid hebben genomen.
 
Ook Julian heeft afscheid moeten nemen van zijn moeder. Hij heeft daarmee gelijk de twijfelachtige eer een record te hebben gevestigd. Julian Lennon is namelijk de eerste echte wees die geboren is uit Beatles-ouders. Alle andere Beatleskinderen hebben tenminste nog 1 biologische ouder over, maar Julian heeft niemand meer. Van zowel Julian als zijn moeder kan worden gezegd dat hun levens en carrières niet geheel van een leien dakje zijn gegaan. Cynthia trouwde een man die er vanaf 1963, en misschien wel eerder,  eigenlijk nooit meer voor haar was en die haar alleen maar opzadelde met ongevraagde roem. In 1968 werd ze afgedankt toen een ander in zijn leven kwam. John Lennon's geld, waar ze recht op had, heeft ze nooit gekregen. Om van het getouwtrek af te zijn koos ze uiteindelijk voor een bescheiden financiële schikking en dwong ze de volledige zeggenschap over de zorg voor zoon Julian af.
 
De carrière van Julian kan roerig worden genoemd. Na het overlijden van vader John, met wie hij nooit een band heeft op kunnen bouwen, werd hij als eerste musicerende Beatleszoon de muziekindustrie in gelanceerd. De eerste plaat Valotte was veelbelovend en leverde gelijk grote hits op. Vervolgens ging het bergafwaarts, werd hij uitgemolken door de platenmaatschappij en werd de kwaliteit van zijn -met name door de producers gefabriceerde- muziek er niet bepaald beter op. Julian kreeg tabak van het wereldje en hing zijn muziekcarrière aan de wilgen. Tijdelijk gelukkig, want na enkele jaren wist hij zich te herpakken. Hij ging het produceren van zijn muziek in eigen hand nemen en leverde vervolgens diverse platen af. Niet erg commercieel misschien, maar wel heel erg mooi. Photographed Smile is een juweel voor de platenkast, maar heeft de credits er nooit voor gekregen. Naast zijn musicerende kwaliteiten heeft hij ook nog films geproduceerd en is hij een verdienstelijk fotograaf.
 
Julian heeft misschien de creatieve genen vooral geërfd van zijn vader. Maar dat is eigenlijk ook het enige dat hij echt aan zijn vader te danken heeft. De belangrijkste eigenschappen zijn afkomstig van zijn moeder: het doorzettingsvermogen, het kiezen voor het eigen geluk en het afdwingen daarvan. Het feit dat Cynthia nooit voor het geld is gegaan maar voor het onvoorwaardelijke geluk van haar kind is het beste geweest dat hem is overkomen. En John Lennon mag van geluk spreken dat hij getrouwd geweest is met zo'n fantastische moeder van zijn zoon.
 
Jammer voor Cynthia zal ze voor altijd herinnerd worden als John Lennon's eerste vrouw. Maar zij verdient veel meer dan dat. Net als Julian, die veel meer waardering verdient voor zijn carrière dan dat hij ooit heeft gekregen. Ze hebben beiden in hetzelfde schuitje gezeten dat The Beatles heet. En dat is helaas niet voor iedereen een even grote zegen geweest…. 

Luc van Gaans
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637890