Beatlesfanclub NL
Wie is er niet groot mee geworden? Albums als The Tragical History Tour, Shabby Road en Let it Rot.
 
Wie zong niet mee met de klassiekers All you need is Lunch of Cheese and Onions? Wie moest er niet lachen om de films A hard day’s Rut en Ouch? We hebben het natuurlijk over Ron Nasty, Dirk McQuickly, Stig ‘o Hara en Barry Wom, oftewel The Rutles. 
 
De Rutles begonnen als een korte sketch tijdens het programma Rutland Weekend Television van ex-Monty Phyton’s Eric Idle en Neil Innes van de Bonzo Dog Doo Dah Band, die ooit nog door McCartney werden geproduceerd (met hun grootste hit en misschien wel slechtste single I’m the urban Spaceman).  
 
De persiflage op The Beatles sloeg zo in dat er een TV-programma (All you need is cash) en een album (The Rutles) uit voortvloeide. In de film werd de Beatleshistorie net een klein beetje verdraaid tot een geheel nieuwe humoristisch verhaal over de uiteraard niet bestaande Rutles.
 
Ook het album was een zeer sterk staaltje net niet plagiaat. Van alle bands die het Beatlesgeluid probeerden te kopiëren slaagden The Rutles er het beste in: wie niet beter weet hoort een Beatlesplaat. En elk nummer levert de eerste keer al een herinnering op aan iets dat eigenlijk niet bestaat.
 
Dat was vooral de verdienste van Neil Innes die ook de Lennonfiguur Ron Nasty speelde. En hoewel we Idle zien als de kloon van Paul in de vorm van Dirk McQuickly, horen we hem niet zingen. Vlak hem niet uit, hij schreef en zong onder meer Always look at the Bright side of Life. Stig ‘o Hara werd vertolkt door ex Beach Boy Ricki Fataar, nu de drummer van Bonnie Rait. Drummer John Halsey speelde drummer Barry Wom. En toen de Beatles in de jaren ’90 hun terugkeer maakte met het Anthology film en cd project, sloegen de Rutles opnieuw toe, met hun Archeology album en een tweede film. 
 
De vraag naar Rutlesmateriaal is onder Beatlesfans zo groot dat er zelfs bootlegs verschenen en in 2008 er door de band opgetreden werd. 
 
Het eerste album is nooit overtroffen. Het werkt zowel als comedy als “serieuze muziek”. Zoals blijkt uit bijvoorbeeld Hold my hand. En ja, daarin herkennen we vaag All my loving.
 
 
Ron Bulters
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637230