Beatlesfanclub NL
McCartney’s live carrière is in grofweg 3 periodes in te delen. Tot 1966 trad hij bijna non-stop op met The Beatles.
 
Na het uiteenvallen van die band trad McCartney regelmatig met Wings op (van 1972 tot en met 1979).
Ook vanaf 1989 toert McCartney zeer regelmatig de wereld over. Het bracht hem in de laatste periode van het Rode Plein in Moskou tot het Colloseum in Rome en van de Cavern Club in Liverpool tot het Gelredome (2x) en nu weer in Ahoy net als in 1989 en 1992.
 
En wie de laatste 4 tours bezocht heeft was het er over eens: misschien was zijn laatste optreden in het Gelredome wel de beste van allemaal. Waarbij je als enige punt van kritiek zou kunnen zeggen dat het leeuwendeel van de setlist nooit verandert.
 
Dat was in de beginjaren wel anders. McCartney toerde tijdens zijn allereerste tournee gewoonweg langs Engelse universiteiten en liet een roadie vragen of hij er mocht optreden ’s avonds. Omdat die vaker niet dan wel geloofd werd, werd McCartney er vervolgens bij gehaald om te bewijzen dat het geen geintje was De toegangsprijs was lager dan wat er nu waarschijnlijk voor een biertje moet worden neergeteld. Na afloop werd de opbrengst letterlijk onder de muzikanten verdeeld.
 
Wings was ook nog echt een band in wording. Vrouw Linda bespeelde de toetsen maar raakte regelmatig de akkoorden kwijt en als McCartney’s microfoon dienst weigerde was er wel eens een lolbroek die uit de zaal riep dat ie die dan maar aan Linda moest geven……
 
Toch was McCartney muzikaal avontuurlijker ingesteld en het repertoire bestond uit vroeg werk van Wings, covers en hij probeerde nog wel eens een nieuw nummer uit. Hij weigerde de eerste jaren Beatlessongs te spelen. Van een aantal van de nieuwe nummers die hij uitprobeerde is overigens nooit een officiële studio-opname uitgebracht.
 
The Mess, het B-kantje van My love bijvoorbeeld. Dat werd live in Den Haag opgenomen wat onder meer verraden wordt omdat McCartney het applaus beantwoord met Dank oe. Andere nummers haalden op geen enkele wijze de plaat, waaronder 1882 en Best Friend, al werden ze jaren later een groot aantal keren in de studio bewerkt maar op het laatst weer teruggetrokken. Ze zullen wellicht nog een plaats krijgen op de nieuwe heruitgaven van het werk van McCartney. 
 
Zeldzaamste Nederlandse touritem is een korte improvisatie die de band op 20 augustus 1972 gaf (waarschijnlijk in de kleedkamer) na hun concert in het Concertgebouw in Amsterdam, want er is maar één versie bekend van Complain to the queen. 
 
Het Concertgebouw werd later in het nummer Rockshow vereeuwigd (als Concertgebow)! 
 
 
Ron Bulters
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637190