Beatlesfanclub NL

Een van de meest gestelde vragen is: Hoe kan ik mijn grammofoonplaten verkopen?
Maar vóór de verkoop is het nodig om de waarde van elke L.P. te bepalen. De eerste stap is de staat te bepalen.

Dat doe je zo:
Maak je platen schoon (zie; Hoe vinylplaten te reinigen.)
Hou de plaat aan de zijkant vast en bekijk de groeven, het oppervlak, het label, de binnen en buitenhoes en de bijvoegsels (posters, tekstvellen, etc.) op de mate van slijtage.
Bepaal dit aan de hand van de volgende gradaties:

MINT (M) - Album in perfecte staat, nooit gedraaid, vaak nog verzegeld.
NEAR MINT (NM) of EXCELLENT (EX) - Bijna perfect, geen tekenen van slijtage. Label, hoes, etc. mogen ook geen slijtage vertonen.

VERY GOOD PLUS (VG+) - Enkele gebruikssporen, maar goed bewaard. Hele lichte krasjes. Label en hoes mogen lichte sporen van gebruik hebben. VG+ is ongeveer 50% van de NM waarde.

VERY GOOD (VG) - Zoaks VG+, maar de krasjes mogen wat meer zijn. Lichte ruis mogelijk. Label en hoes mogen beschreven zijn en wat plakband resten hebben. VG is ca. 25% van de NM waarde.

GOOD (G) of GOOD+ (G+) - Naald mag niet overslaan, maar plaat heeft wel veel ruis en krasjes. Hoes en label mogen scheuren hebben, beschreven zijn en veel gebruiksslijtage hebben. G of G+ is zo'n 10-15% van NM waarde.

Onthoud dat naast de staat van de plaat ook andere factoren de waarde sterk kunnen beïnvloeden, zoals de artiest, de zeldzaamheid en de vraag en aanbod. Nadat je de conditie hebt bepaald moet je, uit verschillende bronnen prijzen gaan zoeken. Neem dan het gemiddelde als waarde.
Voor Cd's geldt hetzelfde, vervang eventueel de doosjes en inleghoesjes, indien nodig.

Hoe een Vinyl plaat te reinigen

Omdat oude albums (L.P's) graag verzameld worden en moeilijker nog te krijgen zijn, is het goed onderhouden van je collectie belangrijker dan ooit. Volg deze stappen om je albums veilig en grondig te reinigen.
Maak een oplossing van 50% gedistilleerd water en 50% isopropyl alcohol.
Haal de plaat uit de hoes. Pak hem alleen aan de rand vast!! Blaas zachtjes aan beide kanten om stofjes, etc. te verwijderen.
Doop een zachte schone doek in de oplossing totdat deze goed vochtig is, niet druipend. Draai de doek rond over de plaat, de groeven volgend. Herhaal dit aan de andere kant. Droog de plaat met een droge, zachte doek. Stop de plaat in een nieuwe binnenhoes. Maak dan de hoes schoon en berg het geheel goed op.
Tips:
Gebruik de oplossing niet op labels. Ze kunnen dan gaan bobbelen, doorlopen of zelfs geheel loslaten.
Deze methode geldt ook voor Cd's, echter wrijf nu van het midden naar buiten en niet rond!

Hoe je platen goed te verzorgen en op te bergen, voor lang luisterplezier

Zo gaat dat:
Nadat, zoals hierboven beschreven, de LP goed is schoongemaakt moet je ook nog even wat tijd aan de hoes.
Gebruik een licht vochtige doek, met water of meubel poetswas om de hoes schoon te wrijven. Gebruik een gummetje om potlood markeringen te verwijderen. Aanstekerbenzine (nafta) of haarlak is het beste voor ballpoint vlekken. Beschrijvingen met een permanente marker kun je verwijderen door er met een wegveegbare marker overheen te gaan en dan met een droge doek nawrijven.
Stickers, plakband, etc. kun je het best eerst met een föhn warm maken en dan, voorzichtig afpulken.
Gebruik, bijvoorbeeld aanstekerbenzine om de plakresten er af te halen.
Om slijtage en scheuren aan de hoes te voorkomen, stop je de plaat in een witte hoes en berg die, samen met het origineel in een polyether buitenhoes op. Bewaar je platen op een koele, droge plaats. Warmte en vochtigheid kunnen er voor zorgen dat er schimmels groeien in de hoes, het label en de groeven van de plaat.
Platen zo rechtop mogelijk bewaren en direct weer terug doen in de hoes, na het afspelen.

Reinig niet glanzende (matte) hoezen niet met een vochtige doek. Je zou dan afbeeldingen of kleuren kunnen weg wrijven. Dit geldt ook voor de labels (midden op de plaat zelf).
Cd's hebben minder zorg nodig. Bewaar ze in de doosjes en zorg er voor dat ze niet bekrast of vies worden.


inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
419410