Beatlesfanclub NL

Magical Mystery Tour

“Magical Mystery Tour” (1967) is een fantasie, geregisseerd door The Beatles en geproduceerd door Denis O’Dell voor Apple Films. De eerste BBC-uitzending vond plaats op 26 december 1967. 50 minuten.
Op een vlucht tussen Amerika en Engeland in april 1967 tekende Paul de basisideeën op van de eerste door The Beatles zelf geschreven, zelf geregisseerde en zelf geproduceerde film. Zijn idee was dat de groep een filmploeg en een toerbus zou huren, die vol zou stoppen met mensen, het land in zou trekken en zou filmen wat er ging gebeuren. De resultaten zouden op TV uitgezonden worden en een uur lang escapistisch amusement bieden.
Zodoende verzamelde de band drieënveertig acteurs, circusartiesten, vrienden en medewerkers en ging het gezelschap op pad. En helaas, dat is zo ongeveer het hele verhaal. Het eerste project dat ondernomen werd na Brian Epsteins vroegtijdige dood, Magical Mystery Tour, miste op enorme wijze zijn visie en organisatietalent, dingen die The Beatles jarenlang voor vanzelfsprekend hadden gehouden. Niemand had gezorgd voor accommodatie voor de passagiers en de ploeg en niemand wist wat er gedaan moest worden aan de horden fans die het verkeer kilometers voor en achter de bus in de war schopten. Er was nooit een script ontwikkeld en er gebeurden maar heel weinig interessante dingen vanzelf.
Ondanks Pauls zes maanden durende poging om het filmverhaal te bewerken, zodanig dat er een verhaaltje over een Mystery Tour, geleid door vier (‘of vijf’) mysterieuze tovenaars ontstond, had hij maar weinig om iets van te maken. Johns gedeelte, waarin de zwaarlijvige Aunt Bessie droomt van bergen spaghetti is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. Zelfs de zes liedjes hebbe nte lijden onder het gebrek aan richting, behalve misschien de surrealistische, maar misschien iets te leuke behandeling van I Am The Walrus. Vijf andere composities zijn voor het eerst in de film te horen: Pauls titelsong, ‘The Fool On The Hill’, ‘Blue Jay Way’, ‘Flying’ en ‘Your Mother Should Know’.
Geen van de tekortkomingen van de film ontsnapte aan het oog van de critici toen de show werd uitgezonden en Magical Mystery Tour was de eerste ondubbelzinnige flop die The Beatles maakten. Dit betekende een harde klap na de geweldige doorbraak van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Alhoewel Paul de film nog steeds verdedigt als een stuk experimentele televisie; bekeken vanuit een standpunt van zo’n vijfendertig jaar later blijft hij nog steeds opvallend stuurloos en humorloos.

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
159230