Beatlesfanclub NL

In dit gedeelte, de discografie zelf, reviewen we de “Belgische” Beatles- en solosingels, zoals die vandaag de dag bekend zijn bij ons.

Titels
Bij singles wordt zowel de A-kant als de B-kant vermeld. De titels zijn gescheiden door het /-teken en de A-kant wordt als eerst genoemd. Bij elpees vermelden we enkel de titel van de plaat.

Naam label
In de jaren zestig zijn alle Beatles-singles – op een na – in België uitgebracht op Parlophone.
Gedurende de eerste helft van de jaren zeventig opereerden John, Paul, George en Ringo op hun eigen Apple-label. Na 1975 bleef alleen Paul McCartney bij EMI en bracht platen uit op Capitol en Parlophone.

Catalogusnummer
Het catalogusnummer bestaat uit een voorvoegsel en een nummer. In België is het UK-systeem gevolgd. Het heeft een standaard “R” en hetzelfde catalogusnummer als de singels uit het Verenigd Koninkrijk.

Twee Belgische Beatles-singels, te weten “Yesterday”/”Dizzy Miss Lizzy” en “Michelle”/”Drive My Car” hebben als voorvoegsel “DP”. Dit werd exclusief gebruikt voor singels die bestemd waren voor export. Soms werden ze soms geperst in het Verenigd Koninkrijk op het Engelse Parlophone-label en verkocht in een ander land. Soms werden ze in het buitenland geperst met het “DP”-voorvoegsel op het eigen Parlophone-label van het betreffende buitenland.
In de periode vóór Apple werden er drie van zulke singels uitgebracht:
“If I Fell”/”Tell Me Why”          DP 562
“Yesterday”/’Dizzy Miss Lizzy”  DP 563
“Michelle”/”Drive My Car”         DP 564

We vonden geen bewijs dat “If I Fell” ooit geproduceerd is in België. Volgens de matrixkaarten in Hayes zijn alle drie “DP”-singels verwijderd in maart 1969.

Op 1 januari 1969 werd er een nieuw internationaal systeem geïntroduceerd voor catalogusnummers van EMI. Een nieuw voorvoegsel was gecreëerd dat bestond uit vijf tekens. Het werd gescheiden van het platennummer dat ook uit vijf tekens bestond door een liggend streepje.
Het voorvoegsel voor singels was “xC006”, “xE006” of “xJ006”. Hierbij staat ‘x’ voor een numerieke code van het land waarvoor de single gemaakt was.

De volgende “landencodes” werden gebruikt:
 0C Verenigd Koninkrijk 
 1C Duitsland 1E Verenigd Koninkrijk  1J Spanje
 2C Frankrijk  2J Griekenland
 3C Italië
 4C België 4E Zweden
 5C Nederland 5E Noorwegen
 6C Denemarken
 7C Zweden 
 8E Portugal
10C Spanje
11C Portugal
14C Griekenland
31C Brazilië
Voor langspeelplaten werden ook deze codes gebruikt. Bij “Music for Pleasure”-elpees werden de letters “M” vervangen door de “C”. Dit levert dus de code “4M” op voor een Belgische “Music for Pleasure”-plaat.

Release datum
We konden niet de exacte Belgische data van uitgave vinden. Bij elke uitgave vermelden we de maand van uitgave zoals dat vermeld staat op de matrixkaarten waar we toegang tot hadden. In de gevallen waar we geen matrixkaart tot onze beschikking hadden, vermelden we de maand van uitgave in het Verenigd Koninkrijk.

Matrixnummers
Voor elke maand vermelden we het matrixnummer.
Dit is het serienummer dat kan worden aangetroffen op de originele metalen zegel waarmee de vinylplaat gemaakt is. Het kan worden gevonden in de runn off-groef, dus in het gedeelte tussen de laatste noot van het lied en de platenlabel. Op de meeste singels wordt dit nummer ook vermeld op het platenlabel.
Het matrixnummer dat in de runn off-groef staat is in het Verenigd Koninkrijk doorgaans gemaakt met een machine. In België is het meestal handgeschreven.
Dit is een sterke aanwijzing dat de lokaal geperste platen toch echt “gedubd” werden van geïmporteerde platen.

Notering hitlijsten
Indien van toepassing, vermelden we ook de hoogste notering die bereikt werd in de Belgische hitlijsten per plaat en de maand of week waarin dit voor het eerst bereikt werd.
We geven ook aan hoelang de plaat in totaal gestaan heeft in de hitlijsten. Deze informatie is gebaseerd op de maandelijkse hitparade van Juke Box van 1964 en 1965 en de wekelijkse lijsten van Humo van de daaropvolgende jaren.

Kenmerken
Indien het relevant is, wordt er ook additionele informatie verstrekt over bijv. de oorsprong van de illustratie(s) die gebruikt zijn voor de hoes.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636430