Beatlesfanclub NL

V. In de zomer van 1964, toen ik ‘A Hard Day’s Night’ voor het eerst hoorde, was ik verrast door de titel en de kenmerkende opening. Het dynamische en krachtige akkoord spreekt voor zich, dus mijn vraag gaat over de titel.
Hoe kwamen ze erop? Was ‘A Hard Day’s Night’ eerst een hit en pas later een filmtitel of was het andersom?
 
A. Gelukkig ben ik in het bezit van een opname van een interview met de producer van ‘A Hard Day’s Night’, Walter Shenson. Ik zal de stukken eruit halen die betrekking hebben op je vraag.

‘Eerst werd de film ‘Beatles Number One’ genoemd, omdat we nog geen titel hadden en het hun eerste film was. Ondertussen kreeg ik telefoontjes van United Artists in New York die vroegen hoe we de film zouden noemen. Ze gingen een advertentie opzetten en hadden een titel nodig. Ik zei dat ik het nog niet wist, maar verzekerde hen dat we iets zouden verzinnen.

‘John Lennon en ik waren aan het praten op de set en hij vroeg of ik ooit had gehoord hoe Ringo de Engelse taal verkeerd gebruikte. Ik vroeg hem om me een voorbeeld te geven. Hij zei dat wanneer de hele nacht werkten aan een opnamesessie, dat Ringo de volgende dag vaak iets zei als ‘het was een hard day’s night’.

‘Als je erover nadenkt, is het eigenlijk een heel interessante uitdrukking. Ik zei meteen tegen John dat ‘A Hard Day’s Night’ een goede titel zou zijn voor onze film. En gelukkig was hij het daarmee eens. We gingen naar de regisseur (Richard Lester) om te vragen hoe hij erover dacht en vervolgens vroegen we het aan de andere drie Beatles. Allen zeiden dat het een prima titel was. Ik denk dat ze gewoon opgelucht waren dat ze niet langer hoefden na te denken over een titel.

‘Ik belde naar de publiciteitsmensen van United Artists in New York en zei: ‘Hier hebben jullie je titel: ‘A Hard Day’s Night’. Ze zeiden, ‘Wat?’
‘Ik zei dat ze nu nog geen mening hoefden te geven, maar dat ze de secretaresses maar eens moesten vragen wat die ervan vonden en dat ze me de volgende dag terug moesten bellen. Dat deden ze en toen bleek dat iedereen in het kantoor in New York het geweldig vond.

‘Nu hadden we een titel, maar toen realiseerde ik me dat we nog geen titelsong hadden — en we hadden alles al opgenomen! Bij het maken van een film worden de nummers van tevoren opgenomen en dan maak je gewoon opnames van de zangers die met hun eigen liedjes meezingen. Op een avond zei ik tegen John dat we nog een nummer nodig hadden met de titel ‘A Hard Day’s Night’. Zijn antwoord was: ‘Waar heb je het over?’ Ik legde hem uit dat ik een waardeloze producer zou zijn als ik een film zou maken met The Beatles met als titel ‘A Hard Day’s Night’ en dan geen Beatlesnummer zou hebben met diezelfde titel. Ik vroeg hem dus om een nieuw nummer te schrijven.

‘De volgende morgen riepen hij en Paul mij hun kleedkamer binnen — tijdens de opnames — en speelden hun nieuwe nummer ‘A Hard Day’s Night’ voor me. Denk er eens over na: ik kreeg de hit waar ik om vroeg! Dat is gewoon haast onmogelijk. En het was ook nog een van hun grootste hits!’

De soundtrack van ‘A Hard Day’s Night’ is het enige album van alle Beatlesplaten waarvan elk nummer is geschreven door John Lennon en Paul McCartney, samen dan wel individueel.

(Bron: jsonline..com)
(Vert.: Ellen Clement)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633340