Beatlesfanclub NL

Op zijn 67ste laat Paul McCartney geen plaats meer voor wrevel. In de herfst van zijn leven streeft de ex-Beatle vooral verzoening na. Als mens en als muzikant, zo bleek woensdag op een Nederlands concert.

De Beatles zijn weer overal. De meest invloedrijke popgroep uit de geschiedenis kreeg eerder dit jaar een oppoetsbeurt die de kassa's deed rinkelen met de dure Beatles Remasters-reeks, een eerste video-game gaf je de kans om zelf Beatle te worden. Van de Fab Four blijven vandaag nog alleen Ringo Starr en Paul McCartney over. Vooral Macca houdt de herinnering aan de Liverpoolse poppioniers levend. Na een korte Amerikaanse tournee zit de legende nu middenin een acht shows tellend Europees blitsbezoek, waarvan wij woensdag zijn passage in de Arnhemse Gelredome bijwoonden.

Hier zagen een goede 25.000 mensen hoe McCartney de balans tussen verleden en heden vindt. Met gemak worden Beatles-classics als GetBack, Helter Skelter, Yesterday, Day Tripper of HeyJude vandaag verzoend met Wings-songs als Band On The Run en (met vuurwerk) Live and Let Die. Even vlot laten die tussenin plaats voor minder bekend solowerk of fragmenten uit gedurfde uitstapjes zoals zijn fire-man-cd van vorig jaar.

Verzoening, dat lijkt het sleutelwoord voor de ouder wordende Macca. Anno 2009 lijkt de in 1997 geridderde Brit een tevreden man. Liever dan zijn bittere, breeduit in tabloids uitgesmeerde scheiding van Heather Mills te herkauwen, laat McCartney vandaag weten dat hij blij is met zijn nieuwe vriendin. Live veegt hij ook de spons over oude vetes en laat hij zijn Beatlesbroeders opdraven in filmpjes en animaties en in hun songs.
Natuurlijk draagt hij wat songs op aan Linda, maar ook John Lennon staat twee keer in de kijker. In het mooie Here today spreekt hij John aan, A Day in the Life loopt over in een song uit Johns solo-repertoire, Give peace a chance. Van George Harrison zingt hij Something. De geldingsdrang en frustratie die McCartney in 2002 de traditionele credit 'Lennon/McCartney' deed omdraaien tot McCartney/ Lennon lijken verleden tijd.

Motoriek
Strakke broek, de aloude haardos intact en de typische, altijd wat stroeve motoriek die ook al op beelden uit de Ed Sullivan Show uit 1964te zien is... Vandaag is McCartney een icoon dat alleen al aan zijn silhouet herkenbaar is en dat met zijn onopdringerige aanpak ook standpunten probeert te verzoenen. In Arnhem ver wijst die ene spandoek 'Less meat, less heat' naar de vriendelijke toespraak waarmee hij in het Europees Parlement opriep tot een vleesloze dag per week om het klimaat te redden.

Dat soort boodschap klinkt vandaag niet alleen luid in de oren van McCartneys generatiegenoten, maar ook van hun kinderen en kleinkinderen. In Arnhem zien we ook best wat twintigers en dertigers die zelfs de oudste Beatlessongs uit het hoofd kennen. Ook jongere bezoekers genieten van deze pure, muzikale aanpak waarin 35 uitstekende songs en al even prima samenspelende muzikanten het halen van speciale effecten. In eigen land staat niet meteen een Paul McCartneyconcert op de agenda. Volgend jaar lijkt de Brit voorlopig geen plannen te hebben. Mogen we een volgende stap in dat verzoeningsproces voorstellen? Kan u zich een mooier, generatie-overschrijdend muziekdagje voor stellen dan een TW Classic met Macca?

(Bron: Gazet van Antwerpen - Stef Vanwoensel)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
634790