Beatlesfanclub NL

The Ballad of John and Yoko. Een van de vele Beatles-liedjes waar een heel verhaal in verwerkt zit. Het is voor het eerst uitgebracht op 30 mei 1969 in Groot-Brittannië. Het liedje duurt 2 minuten en 59 seconden, waarin de recente gebeurtenissen van John Lennons leven verwerkt zitten.  Er werd in de Abbey Road Studio’s 11 takes opgenomen, waarvan take 10 de beste was.

 

Wat opmerkelijk is, is dat alleen John Lennon en Paul McCartney te horen zijn. Op de dag van de opnames, 14 april 1969, was Ringo Starr namelijk bezig met filmopnamen voor ‘The Magic Christian’ van Joseph McGrath. George Harrison was op dat moment vakantie aan het houden. Zoals bekend, is Paul van alle markten thuis, en speelt dus de drums, basgitaar, piano en zingt de backing vocals. Ook is het opmerkelijk dat juist Lennon en McCartney alleen het lied opnamen, terwijl er veel spanningen waren tussen die twee. Daarentegen was de sfeer tijdens de opnames uiterst goed. Als je alle takes luistert, hoor je de twee zelfs grappen maken. ‘’Go a bit faster, Ringo!” grapt John, waarop Paul antwoordt “Okay George!”.

 

Maar waar gaat het lied nou eigenlijk over? Het gaat over de gebeurtenissen die in die tijd gebeurden in het leven van John Lennon. In het eerste couplet wordt verteld dat John en Yoko op een veerboot in Het Kanaal wilde trouwen. Maar in Southampton bleek er iets mis te zijn met het paspoort van Yoko, en mocht de kapitein van de veerboot geen huwelijk sluiten. In het twee couplet wordt hierop verder ingegaan. John gaat met Yoko naar Parijs waar hij een telefoontje krijgt van Peter Brown, zijn assistent, die verteld dat ze kunnen trouwen op Gibraltar, waar ze op 20 maart 1969 in het huwelijk traden. Hier waren geen van de andere Beatles bij aanwezig, mede vanwege de spanningen in de groep.

 

In het derde couplet wordt beschreven hoe John en Yoko in het Amsterdamse Hilton-hotel een Bed-In hielden. Van 25 maart tot 31 maart bleven ze continu in hun bed liggen om zo aandacht te krijgen voor wereldvrede. Daarna vlogen ze naar Wenen, waar hun film ‘Rape’ in première ging op de Oostenrijkse televisie. In Wenen gaven ze een persconferentie in een zak. Zo wilden ze aandacht vragen voor stereotypering en vooroordelen. Dit noemde ze Bagism: als iedereen met een zak over zijn hoofd naar een sollicitatiegesprek zou gaan, zouden mensen allen nog maar beoordeeld worden op basis van hun kwaliteiten. Ten slotte wordt in het laatste couplet beschreven hoe John en Yoko terugkeren van Engeland om daar eikels te versturen naar 50 wereldleiders met het verzoek deze te planten als vredessymbool. 

 

Al met al een interessant nummer waar uiteindelijk alle vier Beatles de credits voor kregen maar waar George en Ringo dus geen enkele bijdrage aan hebben geleverd.

 

Matt Timmermans -


Reacties   

#5 mattbeatles 17-01-2017 21:02
Michelvd zei:
Ze gaven geen persconferentie in een zak.. dit is maar een van de vele voorbeelden die ik kan noemen waar je de mist in gaat.

Dan zou ik deze video eens bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=muMQ9f7FKWs
-1 #4 Michelvd 17-01-2017 20:49
Ze gaven geen persconferentie in een zak.. dit is maar een van de vele voorbeelden die ik kan noemen waar je de mist in gaat.
#3 mattbeatles 17-01-2017 20:47
Michelvd zei:
Vindt deze column erg discutabel. Details kloppen niet en schrijfstijl valt tegen. bent op het goede pad maar dit is nog niet echt iets. :-?
The Ballad of John And Yoko is een gezongen verslag van hun huwelijksreis. dit artikel onderwaardeert dit.

Welke details kloppen er dan precies niet?
-1 #2 Michelvd 17-01-2017 20:41
Vindt deze column erg discutabel. Details kloppen niet en schrijfstijl valt tegen. bent op het goede pad maar dit is nog niet echt iets. :-?
The Ballad of John And Yoko is een gezongen verslag van hun huwelijksreis. dit artikel onderwaardeert dit.
+1 #1 Eric62 04-01-2017 20:47
Het is gewoon een schitterende autobiografisch e song van John Lennon. The Ballad Of John And Yoko is een gezongen verslag van hun huwelijksreis.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
404560