Beatlesfanclub NL

Er ontstaat een nieuwe golf Beatlemania, in het Noord-Ierse Portrush nota bene, vanwege een piano die gelinkt wordt aan John Lennon en grote opschudding veroorzaakt onder de lokale bevolking.

pi an

The Beatles revolutioneerden popmuziek in de jaren 60, en vandaag de dag stromen de fans toe in Playhouse Cinema in het stadje aan de kust om het instrument te zien. Nieuw-Zeelander Kris Charteris (37), eigenaar van Kiwi's Brew Bar, dat zich bevindt op de begane grond onder het Playhouse, zegt dat hij zeker weet dat de piano authentiek is omdat er een plaatje op zit dat stelt dat het instrument door Capitol Records in 1969 aan Lennon aangeboden is.

 

Hij voegt eraan toe dat fans in groten getale komen om foto's van de piano te maken.
Kris, die al 16 jaar in Portrush woont, vertelt: "De piano is prachtig - gemaakt van walnoothout en voorzien van een klein plaatje waarop staat dat het is aangeboden aan John Lennon."

 

Hoewel de piano, gemaakt door Collard & Collard, er helaas niet meer als nieuw uitziet, gelooft de bareigenaar dat het instrument alleen een beetje liefde nodig heeft.

 

"Ik heb deze bar nu 2,5 jaar en ik erfde de piano tegelijk met het gebouw. Ik laat de piano vooral zien aan Amerikanen, zodat ze er een foto van kunnen maken.  Iedereen staat versteld van de link met John Lennon, vooral de Amerikanen. Ze vinden het echt fantastisch, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Er kwamen dit jaar zelfs mensen speciaal voor naar hier. Hun vrienden waren hier vorig jaar geweest en ze kwamen speciaal naar Portrush om deze piano te kunnen zien."

 

The Playhouse, waar de piano zich bevindt, is slechts een keer per maand geopend wanneer het Portrush Film Theatre een filmvoorstelling organiseert, maar bezoeken buiten openingstijd kunnen geregeld worden.

 

Hoewel Kris niet direct een fan van Lennon of the Beatles is, zou hij het wel mooi vinden als het instrument gerestaureerd zou worden. Hij heeft echter geen idee wat de waarde van de piano is, en hoe het in Portrush terecht kwam. "We zouden kunnen kijken of we het gerestaureerd kunnen krijgen", zegt Kris. "Ik heb contact gehad met verschillende mensen, maar het is duur. Ik weet niet precies hoe de piano hier terecht kwam en waar vandaan. Er zit veel werk aan - er zijn zeker 20 toetsen die niet werken. Er was hier eens een enorme Beatlesfan en die kon er zowaar een beetje op spelen - hij was de enige die dat tot nu toe voor elkaar gekregen heeft. Maar: we zijn erg blij dat we deze piano hebben - het is leuk om bekend om te staan."

 

Kris heeft al een aantal verzoeken gehad om het instrument mee te nemen naar diverse Beatlesfestivals in het VK. Hij zou graag meer te weten komen over de oorsprong van het instrument.

 


(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635200