Beatlesfanclub NL

cavern

 

De originele Cavern Club in Liverpool had gered kunnen worden van de sloop. Dit staat in een nieuw boek van voormalige eigenaar Debbie. Cavern Club: The Inside Story biedt de lezers een kijkje in de legendarische uitgaansgelegenheid nadat het was heropend in 1966, toen Debbies vader, wijlen Alf Geoghegan, daar het stokje overnam. De familie zorgde ervoor dat de club in Mathew Street weer een populaire uitgaansplek en een toeristische trekpleister werd, voordat ze het vier jaar later verkochten.

 

Maar zijn dagen waren geteld toen het onderwerp werd van een verplichte verkoop aan British Railways, die een ventilatieschacht wilden bouwen voor het ondergrondse traject van de Merseyrail, en het de deuren sloot in maart 1973.

 

De ventilatieschacht werd nooit gebouwd, maar de Cavern werd volgestort tijdens bouwwerkzaamheden. Maar Debbie vertelt dat, terwijl de verkooponderhandelingen liepen, dat British Railways een brief stuurde waarin stond dat ze de werkzaamheden naar verderop in Mathew Street wilden verplaatsen als de Cavern 500 pond betaalde en dat de Geoghegans de nieuwe eigenaren over dit aanbod moesten vertellen.

 

Ze zegt: “Ik was zo gedreven om dit boek te schrijven, omdat ik op die manier de zaken recht kon zetten wat de vernieling van de Cavern betrof. Er doen geruchten en verhalen de ronde in Liverpool, en waarschijnlijk ook daarbuiten, dat mijn vader verantwoordelijk was voor de uiteindelijke vernieling, wat totaal niet waar is. Ik heb gezworen dat ik dat op een dag recht zou zetten.”

 

In het boek, dat later deze maand verschijnt, schrijft Debbie dat ze zich ‘minstens drie gelegenheden voordat de verkoop werd besloten’ herinnert waarbij haar vader de nieuwe eigenaar belde om hem te vertellen over het aanbod van British Railways. In het boek deelt ze ook haar herinneringen aan hoe de Geoghegans de Cavern uitbreidden, een alcoholvergunning aanvroegen en een souvenirwinkel toevoegden en aan de bands die er speelden. Een groep die er regelmatig optrad was The Iveys.

 

Debbie herinnert zich: “We koesterden ze al toen ze nog maar jongens waren. Bill Collins, hun manager, was Lewis Collins vader en hij en mijn vader waren dikke vrienden. Mijn vader gaf hen de mogelijkheid om op te treden en nam ze mee naar huis, waar ze fish and chips aten en waar ze in de voorkamer mochten slapen. Op een avond namen ze Kris Kristofferson mee. Ik had geen idee wie hij was.”

 

The Iveys waren de eerste band die tekende bij het Apple label van The Beatles in 1968 en Debbie en Alf hoorden meer over hen, toen Paul McCartney aan kwam waaien bij de Cavern, onaangekondigd, op een dag in oktober van dat jaar met zijn vriendin Linda Eastman.

 

Debbie herinnert zich dat haar vader champagne kocht en zich naar een nabijgelegen winkel haastte om een camera te kopen, zodat hij het bezoek kon vastleggen voor het nageslacht – de camera nauwkeurig ingesteld.
Toen de Beatle aankwam, bood Linda aan om de champagne te openen en om foto’s te maken, zeggende: “Ik doe dat wel, ik ben een goede fotograaf”, terwijl Alf zich in stilte zorgen maakte om de instellingen van de camera.
 
Debbie schrijft: “We kletsten een goed half uur, herinneringen ophalend aan de begindagen van The Beatles, Liverpool en de Cavern.”
“Paul vertelde dat hij een plaat van The Iveys produceerde in de Apple Studios met de naam Come and Get It, de themesong van de film Magic Christian. Dat waren de jongens die zo vaak in onze voorkamer hadden gelogeerd. Paul zei dat hij erover dacht om hun naam te veranderen in Finger. ‘O, dat is slecht’ zei pap. ‘Slecht, Badfinger’, mijmerde Paul. ‘Dat is fantastisch, bedankt Alf!’”
 
Cavern Club: The Inside Story werd op 24 oktober uitgebracht door Jorvik Press.
 
(Vert: Laura Alblas)
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632930