Beatlesfanclub NL

Een bloemlezing uit bijna zestig jaar werk
fragiele mccartney ontroert op pinkpop

Pa
Het was Bruce Springsteen die het hem influisterde: Paul, Pinkpop moet je doen, hartstikke leuk. En Paul – Sir Paul – luisterde. Na een paar jaar trekken staat de ex-Beatle dan echt in Landgraaf. En er gonst een gerucht: zou Bruce Springsteen – die dinsdag in ons land speelt – zich nog op het podium vertonen?

HET CONCERT:
Paul McCartney, Pinkpop Mainstage, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
Twee keer stond Paul McCartney vorig jaar in Ziggo Dome, shows waarvoor hij veel lof kreeg. McCartney oogde jong en fris. Het eerste dat vandaag opvalt is juist de kwetsbaarheid van zijn stem. Meteen vanaf het iconische openingsakkoord van 'A Hard Day’s Night' horen we McCartney zijn stembanden uitrekken. Ineens is hij gewoon een man van 73 jaar oud, die een bloemlezing komt geven uit bijna zestig jaar werk.

HET NUMMER:
Die bloemlezing bevat ook echt het allereerste begin van het oeuvre, met het Quarrymen-nummer 'In Spite Of All The Danger'. Het was een van de eerste nummers die Lennon & McCartney samen schreven, de opname – voor 5 pond in een lokale studio – belandde decennia later op de Anthology. Het verhaal eindigt voorlopig met de totaal onverwachte recente hit 'FourFiveSeconds' met Rihanna, dat vorig jaar in Amsterdam nog niet bestond. Er zijn odes aan overledenen: producer George Martin, echtgenote Linda en bandgenoten George Harrison en John Lennon. McCartney maakt er momentjes van: Harrisons 'Something' op ukelele, Lennon-ode 'Here Today', een echt tranenliedje, op een tien meter hoog podium.

HET MOMENT:
Nou ja, HET moment kwam er dus niet. Er zijn mensen die zweren Bruce Springsteen daadwerkelijk gespot te hebben hier op het terrein, maar op het podium was hij in elk geval niet. Wel is er dus dat moment dat McCartney in zijn eentje op het podium achterblijft en een paar meter de lucht in geschoven wordt. En er zit een stukje Rammstein in de set, met het bommen- en granatenwerk van 'Live And Let Die'. McCartney’s decor is opvallend sober, maar juist bij zijn James Bond-song is het dan wel weer gepast. Toch grappig om te zien hoe de bandleden een stukje minder vuurbestendig zijn dan Rammstein gisteren. Licht smetvrezerig wordt een stofje van de schouders geveegd.

WAT VERDER OPVIEL:
Niet alleen het decor is opvallend sober, ook de band is erg eenvoudig. Dat is op zich lovenswaardig: Macca verschuilt zich niet achter het bombast van een grote band. Toch is het jammer dat hoorbare details als strijkers en blazers uit een keyboard komen.

HET PUBLIEK:
Opvallend hoeveel hele jonge mensen vooraan staan in het voorste vak. We zien het extra goed als de regisseur de voorste rijen van boven filmt bij het meezing-deel van hoempa-skanummer 'Ob-la-di, Ob-la-da'. Veel meisjes ook. Al stellen de babyboomers natuurlijk ook niet teleur.

HET OORDEEL:
Zo overweldigend goed als Springsteen hier in 2009 en 2012 was McCartney niet, zo wild als de Stones ook niet, maar levenslustig is de oude Sir Paul zeker wel. Geholpen door een solide band (die drummer, wow) en achtergrondzangers wurmt hij zich vanavond door de set heen, met het prachtige Abbey Road trio Golden Slumbers, Carry That Weight en The End als fraai slotakkoord. McCartney en Landgraaf, het was in al zijn imperfectie een bijzondere ontmoeting, en na de perfecte show van Rammstein ook een die ons met beide benen op de grond naar huis laat gaan.

(Bron: vpro.nl)


Reacties   

#5 Desmir 15-06-2016 13:20
Hello, goodbye,

Als Paul nu eens begint de songs niet schreeuwend te brengen. Hij maakt zijn stem al vele jaren kapot.
Toen hij zijn Beatle-songs inzong was hij tussen de 20 en 28 jaar. 18 juni wordt hij 74, daar zit zitten vele jaren tussen.
Een stem blijft niet je levenlang het zelfde.
Ook 40 nummers op een avond lijkt mij veel te veel.
En natuurlijk minder vaak het podium beklimmen.
Daarbij niet steeds de nummers willen zingen. Doe als Ringo, de anderen in de band eens de mond te gunnen.
Geef de stem even rust. Dat geldt voor ieder, maar vooral voor iemand van 74 jaar.

Groet,
#4 Cas Tele 14-06-2016 14:45
Ik was erbij en het was voor mij de eerste keer dat ik hem zag...ondanks al tientallen jaren grote fan van de Beatles. Ondanks zijn stem was het een vergetelijke avond en haast ongelooflijk dat we hem nog steeds in levende lijve kunnen zien. Een ongelooflijk creatief persoon met een zeer goede band achter zich... zeer trots!
#3 Eric62 14-06-2016 08:56
NPO 3 zou het uitzenden, maar de thuisblijvende Beatles fans kwamen bedrogen uit. NPO 3 heeft de Beatlesfans belazerd. Het is in het verleden al vaker gebeurd dat we als Beatles fans belazerd zijn, zeker na de moord op John Lennon.
#2 devel-hunt 14-06-2016 07:56
De achteruitgang van de stem van McCartney is wel wat zorgelijk aan het worden. Daar heeft hij zelf waarschijnlijk ook last van, dat kan niet anders. De stembanden zijn hoorbaar versleten. Nog niet zo als bij Dylan, maar toch... De pest is dat daar steeds meer de aandacht naar toe gaat en niet meer naar de muziek, in iedere recentie kan je daar over lezen, dat al een jaar of drie lang. Misschien toch tijd om te stoppen met zulke grote tours. Het is mooi geweest. Als hij nog een paar jaar op deze wijze doorgaat wordt het sneu, en dat moet McCartney bespaard blijven. Het probleem is dat hij waarschijnlijk verslaafd is geraakt aan het optreden en het publiek, iets wat hij al sinds 2001 zeer consequent doet. Wie zegt tegen Paul dat hij beter kan stoppen, nu kan het nog eervol, wie durft dat? Zijn kinderen, broer, vrouw, Ringo?
#1 jan hendrik 14-06-2016 03:49
Feitenpolitie.. .In Spite Of All The Danger'. Het was een van de eerste nummers die Lennon & McCartney samen schreven...

Nee! Het was een compostie van Paul McCartney en George Harrison.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632370