Beatlesfanclub NL

oude studio van capitol records in los angelesCapitol Studio in Los Angeles vierdezijn 60e verjaardag . Ron McMaster, al meer dan 30 jaar ingenieur bij Capitol Studios, vertelde aan Beatles Examiner dat hij de herleving van vinyl vanuit de eerste hand meemaakt. Capitol Records - een tijd lang het label van de Beatles in de Verenigde Staten, en ook dat van de Beach Boys, Frank Sinatra, Nat King Cole en vele anderen - en de Capitol Studios gooiden vorig weekend hun deuren open voor een evenement waardoor het publiek het gebouw binnen kon gaan waar Sinatra, Dean Martin, de Beatles, Gene Vincent en vele anderen ooit rondliepen.

"In december 1976 stapte ik voor het eerst het gebouw binnen," zei hij in een telefonisch interview. En hoe anders waren de dingen toen? "Het was een analoge wereld, dus het was behoorlijk anders," zei hij. "Alle procedures waren anders en het kostte veel meer tijd, omdat je een kopie van een tape moest maken. We hadden geen knip-en-plak situaties, dus het was heel anders."  Vorig weekend, tijdens het grote publieke evenement om de mijlpaal te vieren, gaf hij demonstraties  om te laten zien hoe platen worden gesneden.

McMaster is verbaasd over de hernieuwde populariteit van vinyl. "Ik had nooit gedacht dat ik nog steeds vinyl zou snijden in 2016. Die weddenschap had ik zeker verloren. Af en toe sneed ik eens wat dansplaten. En voordat hip-hop digitaal werd, sneed ik ook wel eens wat platen daarvoor. Maar dat was het wel. Iedereen wil nu zijn muziek weer op vinyl uitbrengen. Het is overweldigend, het is bijna het enige wat ik tegenwoordig doe. Ik doe wat cd's en wat mastering hier en daar, maar het grootste deel van mijn werk is vinyl."

Toen we  met hem spraken, werkte hij aan een remaster van een eerder uitgebracht Kerst album zodat deze kan worden uitgebracht voor de feestdagen.

Als je op de snelweg rijdt, kun je het Capitol Records gebouw niet missen. 'Iconisch' is het logische word, maar dat is eigenlijk een understatement. Het gebouw is ontworpen door Walter Becket en werd geopen in 1956. Het ziet eruit als een staple platen. De eerste klant van de studio was Sinatra, die zijn album 'Frank Sinatra Conducts His Tone Poems of Color' daar opnam. Capitol Studios en Capitol Records vallen beiden onder Universal Music Group, maar zijn twee verschillende merken. Het Capitol Records label zal volgend jaar zijn 75e verjaardag vieren.

Tegenwoordig is het gebouw nog steeds vol geschiedenis. The Beatles zijn een groot onderdeel van de nalatenschap van Capitol Records, maar zij hebben nooit opnames gemaakt in de studio daar. Ze hebben wel de pers te woord gestaan in het gebouw in 1965 en 1966. De sterren van alle Beatles op de Hollywood Walk of Fame liggen recht voor de deur van het gebouw, net als die van Buddy Holly, Roy Orbison en Jeff Lynne. En in de archiefkamer staan verschillende dozen met tapes van het 'Live at the Hollywood Bowl' album van The Beatles. Tevens liggen andere Beatles albums en albums van Sinatra en de Beach Boys op de planken.

De muren binnen het gebouw lijken niet te veel veranderd te zijn, maar de studio's natuurlijk wel, door de geavanceerde technologie. Een recente tour door Capitol Studios liet zien dat vele historische items er nog steeds zijn, waaronder een microfoon en podium gebruikt door Sinatra. We liepen ook de kamer binnen waar Paul McCartney's 'Live Kisses' sessie werd gehouden. Een van Capitol's beroemdste pluspunten, de echokamer, was in 2008 in gevaar toen er plannen waren om een wolkenkrabber te bouwen. Gelukkig ging het project niet door. Het is een ongelofelijke ervaring om in het gebouw te zijn.

Tijdens het tweedaagse evenement was er ook een Wax Record Fair op het terrein van Capitol. Er waren  speciale rondleidingen  en verschillende live optredens. Op zaterdag traden  Mike Watt & the Secondmen, Milo Gonzalez, War & Pierce, Pastilla, Girl Is Tough, Slimkid3, Black Shakespeare en Ned Leamer op.  Zondag stonden Pearl Charles, Howler, Isaac Rother & the Phantoms, Gold Star en Luke Top op het programma.

Ticketprijzen waren  $50 voor de rondleiding door studio's A, B en C, fotomogelijkheden en de Wax Record Fair. VIP kaarten waren  $100, inclusief een interactieve studio-ervaring, hi-def audio en surround demonstraties en een demonstratie vinyl snijden. De toegang tot de Vinyl Fair was $10. Capitol Studios geeft ook aan in de toekomst meer evenementen te plannen, waaronder een avond waarop je Capitol Records artiesten kunt ontmoeten met een VIP ticket. Tevens worden speciale merchandise verkocht. Meer informatie staat op de site van Capitol Records.

(Bron: examiner.com)
(Vert: Ellen Clement)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
632350