Beatlesfanclub NL

1111.png

De Fender Shop introduceert een nieuwe Rosewood Telecaster als eerbetoon aan George Harrison. De firma heeft 100 “perfecte” kopieën op de markt gebracht van de gitaar die door George Harrison beroemd werd gemaakt en werd gebruikt bij de opnames van “Let It Be” en tijdens het beroemde concert in 1969 op het dak. Beatles-fans worden hierdoor in de gelegenheid gesteld om op een bijna identieke versie van één van de meest iconische rock-instrumenten te spelen.

Op een geheime locatie heeft meesterbouwer Paul Waller het instrument van Harrison onderzocht om zo een zo precies mogelijke kopie van de gitaar te gaan maken.

De slanke palissander hals is gevormd van twee stukken rozenhout, afgedekt met een palissander toets, die, in tegenstelling tot het origineel van Harrison, uit één stuk is gemaakt. De hals heeft een zichtbare naadlijn die bijdraagt aan het karakter van het instrument en deze maakt tot een uniek exemplaar. De moer is 1/8 inch breder dan de standaard Telecaster. Dat is een voordeel bij het spelen. De afstand tussen de snaren is daardoor iets breder waardoor het gemakkelijker wordt om de akkoorden luid en duidelijk te laten klinken, waardoor ze beter tot hun recht komen.

Het instrument heeft een subtiele touch. De stijl van de vroege zestiger jaren met het “spaghetti”-logo, dat bovenaan de hals zit, is herkenbaar. Bij andere gitaren uit die periode zit dat logo lager. De sticker zit ook dichter bij de moer. De kast zelf is zo accuraat mogelijk nagemaakt: de brug is in vintage stijl, de gitaar heeft 21 smalle frets, een Micarta moer en een klassieke Fender “F”-tuning net als bij het oorspronkelijke instrument.

De pick-ups zijn met de hand gemaakt door Abigail Ybarra. Zij onderbrak in 2013 haar pensioen om haar expertise nog eenmaal voor deze gitaar te gebruiken. Dat maakt het geluid van deze gitaar luchtig en de gitaar klinkt helder. De toon wordt daardoor erg dynamisch.

De Telecaster uit 1968 is geheel uit rozenhout vervaardigd. Over het algemeen wordt voor de toets zwaarder hout gebruikt. De originele gitaar is er één van de twee die door de Fender fabriek is geproduceerd. Eén gitaar ging dus naar George Harrison, de andere naar Jimi Hendrix, die jammer genoeg overleed voordat hij deze in gebruik kon nemen.

De familie van Harrison heeft masterbouwer Paul Waller toegang gegeven tot het kostbare instrument. Hij haalde dit instrument uit elkaar en maakt elk onderdeel na. De “originele” replica heeft een adviesprijs van $ 12.500. Dit lijkt aan de hoge kant, ook voor een met de hand gemaakte gitaar. Maar fans kijken er niet van op in de wetenschap dat de originele gitaar ooit op een veiling $ 1.500.000 kon opbrengen.

Volgens Dhani, de zoon van Harrison was dit instrument de favoriete gitaar van zijn vader. De gitaar werd uitvoerig besproken en bespeeld door Conan O’Brien en Dhani Harrison tijdens Conan’s 2014 George Harrison Week.

(Bron: guitarworld.com)

(Vert: Toine Gribling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633680