Beatlesfanclub NL

Hoe een kleine aanpassing in de spelling kan leiden tot een historische verandering: in een Ukraïnsche dorp heeft men afgelopen woensdag een straat een nieuwe naam gegeven. Met de oude naam werd Lenin, de stichter van de Sovjetunie, geëerd; met de nieuwe naam wordt de straat vernoemd naar John Lennon van The Beatles.

Na het vetrek in februari 2014 van de door Rusland gesteunde president, is men in grote delen van Ukraïne de restanten van de Sovjettijd aan het verwijderen. Ukraïne heeft zich met een wet uit april 2015, die het vertonen van communistische symbolen verbiedt, de woede van Rusland op de hals gehaald, maar heeft toch snel steden en straten andere namen gegeven.

Waarschijnlijk is de meest symbolische naamsverandering die in Kalyny, een dorp met 5000 inwoners in het westen van Ukraïne, 19 kilometer van de grens met de Europese Unie. De regionale gouverneur Gennadiy Moskal nam het besluit de Leninstraat te veranderen in de Lennonstraat, ter ere van de mede-oprichter van The Beatles en vredesactivist John Lennon, die in 1980 voor zijn apartement in New York werd doodgeschoten.

"Er zijn nog veel straten met namen uit de communistische tijd die een nieuwe naam moeten krijgen, ook al heeft de wet de lokale bestuurders daarvoor 6 maanden de tijd gegeven", aldus Moskal in een verklaring op de website van de regio.

Moskal zei ook dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om een straat te vernoemen naar de voormalige president van Tsjechoslowakije, wijlen Tomas Masaryk, die zich heeft ingezet voor de etnische minderheid in dat land na de eerste wereldoorlog. De regio van Moskal maakte toen deel uit van Tsjechoslowakije.

(Bron: tengrinews.kz) 

(Vert: Aad Kuling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
633810