Beatlesfanclub NL

Nu wereldleiders naar de klimaatconferentie (COP21) in Parijs gaan  hebben Paul, Mary en Stella McCartney een brief geschreven aan David Cameron om hem aan te sporen het verminderen van het gebruik van vlees op te nemen in de nieuwe overeenkomst over het klimaat in de wereld.

De familie McCartney heeft de vleesvrije maandag gepromoot vanaf 2009. De campagne moedigt mensen aan om hun aantasting van het milieu te verminderen en om hun gezondheid te bevorderen door minstens één dag in de week geen vlees te eten. Met de negatieve invloed die de vleesproductie in de wereld heeft op het milieu steeds duidelijker wordt zeggen zij dat ‘’vermindering van het consumeren van vlees nu meer dan ooit van belang is’’.

In een video-boodschap die vandaag gelijk met de brief uitkwam  moedigt Paul McCartney mensen aan om dit idee over te nemen. ‘’Spreek erover met de mensen uit je omgeving, met de scholen, met je vrienden, met iedereen die je spreekt en moedig dit idee aan,’’ zei hij. ‘’Wanneer genoeg mensen dit doen kan het heel veel uitmaken.’’

Open brief aan de Zeer Geachte Heer David Cameron MP, Eerste Minister

Geachte Minister President,

 Wij schrijven u over Meat Free Monday, een campagne die gestart is in het Verenigd Koninkrijk in 2009. Het doel van Meat Free Monday is om enkele ingewikkelde kwesties samen te vatten in één simpele en doeltreffende boodschap: mensen vragen om minstens één dag in de week geen vlees  te eten om bij te dragen om onze planeet te beschermen en onze toekomst veilig te stellen.

Wereldwijde vleesproductie veroorzaakt schadelijke broeikasgassen en vormt uitputting van kostbare grondstoffen, met inbegrip van land, water en energie, en dat tot een ondragelijk niveau. Vleesproductie levert een belangrijke bijdrage aan de aantasting van het milieu en aan de klimaatverandering en is tevens een belangrijke factor voor de vermindering van het aantal soorten en van de biodiversiteit. Wanneer de huidige lijn wordt voortgezet zal er in de komende 100 jaar een massale verdwijning van soorten plaatsvinden. Nu de wereldproductie van vlees met alarmerende milieu-effecten alsmaar toeneemt is terugbrengen van het gebruik van vlees nu belangrijker dan ooit.

Volgende week komen u en andere wereldleiders samen in Parijs voor deCOP21 om te proberen een ambitieuze wereld klimaat overeenkomst te sluiten die de opwarming van de wereld zal beperken tot 2 graden. Een eenvoudige maar belangrijke actie voor het milieu dat het Verenigd Koninkrijk en andere landen kunnen nemen is het steunen van de Vleesvrije Maandag. Bijkomend effect zal zijn de verbetering van de gezondheid.

Het terugbrengen van  de vraag naar vlees, zelfs in  betrekkelijk geringe mate,  is van significante invloed op de uitstoot van broeikasgas. In feite kunnen lidstaten van de VN, volgens onderzoek van het Center for a Livable Future aan de Johns Hopkins University, hun CO² emissies terugbrengen met 2% per jaar door invoering van de Meat Free Monday.

Er zijn talloze eenvoudige manieren om het verminderen van vleesconsumptie te stimuleren en vele daarvan zijn al doorgevoerd in verschillende landen in de hele wereld:

  • Laat scholen, universiteiten en ziekenhuizen één dag in de week vleesvrij zijn
  • Verstrek meer vleesvrije maaltijden in regeringskantoren en bij officiële overheidsmaaltijden
  • Spoor restaurants aan om meer Meet Free Monday in hun menu op te nemen
  • Geef steun aan bedrijven om mee te doen

De voorstellen die wij doen kunnen snel worden ingevoerd en hebben bijna onmiddellijk gevolgen voor milieu en gezondheid.

Wij vragen u met klem om Meat Free Monday initiatieven op te nemen in het actieplan van de UK voor Parijs. Eén dag in de week kan een wereld van verschil uitmaken.

Hoogachtend,

Paul, Mary en Stella McCartney

Paul McCartney – Boodschap voor de Klimmaattop in Parijs (COP21)


Video transcriptie:

Hallo allemaal, hier spreekt Paul McCartney … tot jou.

Als je zou horen dat de productie van vlees een van de grootste bijdragen levert tot de broeikasgassen in onze atmosfeer, wat zou jij dan doen? Zou je dat feit ontkennen of zou je er iets aan willen doen en een oplossing willen vinden?

Kijk, met Vleesvrije Maandag moedigen wij mensen aan om geen vlees te eten op maandag of welke dag in de week dan ook  - één dag maakt een heel verschil!

Het idee is overgenomen door scholen, universiteiten, regeringen over de hele wereld en ze vinden het prachtig ! Ze werken graag mee en het scheelt heel, heel veel.

Dus vragen wij jullie met klem om erover te praten met de mensen om je heen, met de scholen, en je vrienden, met iedereen die je spreekt  om dit idee uit te dragen. Want als we dat met genoeg mensen doen kan het heel veel uitmaken.

Bedankt voor het luisteren.

(Bon: paulmccartney.com)
(Vert.: Theo de Wit)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635000