Beatlesfanclub NL

Aan het eind van het boek “The Beatles Get Back” is een aantal foto’s opgenomen, die duidelijk zijn genomen aan het eind van de filmopnamen van wat ooit de film “Let It Be” had moeten worden.

Zoals bekend was het boek een onderdeel van de luxe box van het album “Let It Be”.  John heeft op de foto’s een baard van een week oud en Paul is netjes geschoren. Beatles-historici denken al jaren na over wanneer deze foto’s zijn genomen. Zijn ze aan het repeteren of aan het opnemen?

Sinds het internet ter beschikking staat wordt er volop gespeculeerd over deze foto’s. Een ding is wel duidelijk: de mannen zijn in hun eigen Apple studio. Zoals bekend was de studio nog niet gereed: het lukte Magic Alex niet te leveren en ze moesten de apparatuur lenen om het laatste deel van het album “Let It Be” af te maken.  Deze apparatuur moest retour en de studio moest worden gerenoveerd. Toch was deze apparatuur nog aanwezig in de studio toen deze foto’s werden gemaakt. De film-opnamen moesten eind januari worden beëindigd omdat Ringo weg moest voor de film-opnamen op 3 februari van “The Magic Christian”. In deze fase van de opnamen vonden die voornamelijk plaats In de Twickenham Studios en op locatie in London. Dit duurde tot 2 mei.

In de weekenden was hij vrij en het is echt niet gezegd dat hij elke dag bij de opnamen moest zijn. Opname ingenieur Glyn Johns en toetsenist Billy Preston waren begin februari onafhankelijk van elkaar in de Verenigde Staten. Van 7 tot 15 februari lag George Harrison voor het verwijderen van zijn amandelen in het ziekenhuis. Net als de andere foto’s werden ook deze genomen door Ethan Russell. Hij was ook degene die de laatste fotosessie later dat jaar in Tittenhurst Park maakte. The Beatles wisten dat ze nog delen moesten opnemen van “Don’Let Me Down”. Dit is niet gedocumenteerd: de vocalen op de sessie-tapes zijn anders dan op de single, met een extra overdub, die later moet zijn toegevoegd, waarschijnlijk na januari 1969. Zowel John Lennon als Paul McCartney corrigeerden het een en ander van hun vocale gedeelten. Zo klinkt John Lennon halverwege dubbel.

Studio documentatie van dit album bestaat niet bij Apple. Dit in tegenstelling tot het album “Abbey Road” waarvan alles is opgeschreven en bewaard in archieven. Mensen moeten dus maar raden wat The Beatles allemaal aan het doen zijn. Was het het overdubben van de single “Don’t Le Me Down” als B-kant van “Get Back”? Het was Mark Lewisohn die met een doorbraak kwam. In 2007 ontdekt hij een brief van  Peter Brown op het kantoor van The Beatles. De brief was gedateerd op 18 februari 1969. Daarin staat dat zij op de 20ste opnames zouden maken in de Apple Studio. Het lijkt erop dat de foto’s toen zijn genomen. Het was een donderdag. Maar wat deden ze? Misschien waren ze wel de eerder genoemde overdubs aan  het opnemen?

Het kan ook zijn dat ze begonnen met de opnames van “I Want You” waaraan ze twee dagen later verder werkten in de Trident Studios. Als ze werkelijk in de Apple Studio begonnen waren met de opnamen van “I Want You”  waren ze daar mogelijk niet tevreden over. Misschien repeteerden ze alleen maar de song.

In de Trident Studios in Soho in London namen ze op die zaterdag 35 takes op van “I Want You (She’s So Heavy)” . Dit nummer had  in dit stadium de werktitel “I Want You”. Glyn Johns was de producent en Billy Preston speelde het orgel tijdens de opnamen. John Lennon zong live op iedere take.

(Bron: wogew.blogspot.be)
(Vert: Toine Gribling)


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
635010